Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Την ιδέα της συγκρότησης "οικονομικού διευθυντηρίου" για την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ο Σαρκοζί ....

...... ώστε να κατοχυρωθεί η ενιαία στάση των Ευρωπαίων έναντι της οικονομικής κρίσης και να διασφαλίζεται ο συντονισμός των ενεργειών των ηγετών της Ευρωζώνης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μιλώντας χθες στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ν. Σαρκοζί επισήμανε την έλλειψη οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και προειδοποίησε για το υψηλό κόστος του προγράμματος περικοπής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κόστος που δεν αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της Ένωσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων προς την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία και αναρωτήθηκε εάν θα πρέπει να αφεθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία σε συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού έναντι των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η Ε.Ε. θα αποφύγει τα χειρότερα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, χάρη στη σωστή διαχείριση και τα μέτρα που έλαβε. Πάντως, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 0,2% για το 2009, έναντι του 1,3% που είχε προβλεφθεί πριν από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ. η Ιρλανδία και η Ιταλία έχουν ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Ισπανία το 2009. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 1,9% κατά το 2009, έναντι 3,5% φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. (BBC, ΑΠΕ)

4 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Η Ε.Ε. καλεί την Ασία στον πόλεμο κατά της κρίσης
Γκ. Μπράουν: Η βρετανία αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ύφεσης

Να δώσει συντονισμένη απάντηση στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση καλεί την Ασία ο Νικολά Σαρκοζί, ενόψει της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πεκίνο και αντικείμενό της θα είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την Κίνα την Ινδία και την Ιαπωνία να κινητοποιηθούν και να συμμετάσχουν και αυτές στην επανίδρυση του οικονομικού συστήματος, με σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στις αγορές. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν δήλωνει πως η χώρα του δε θα αποφύγει την ύφεση.

Η Ευρώπη και η Ασία συναντώνται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πεκίνο στο πλαίσιο της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης (ΑSEM), η οποία αυτή τη φορά συμπίπτει με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη γαλλική προεδρία, στο να κινητοποιηθούν και οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις στην επανίδρυση του οικονομικού συστήματος.

«Πρέπει να συμπεριλάβουμε την Κίνα και την Ινδία σε αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και αυτό θα είναι το αντικείμενο (...) της μετάβασής μας στην Κίνα», δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, ενώ η Ινδία θα είναι σύντομα «η πρώτη δημογραφική δύναμη στον κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τις συμπεριλάβουμε στην επανίδρυση του συστήματος».

Σαράντα τρεις αρχηγοί κρατών, οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ, των δέκα μελών του ASEAN και των υπολοίπων έξι ασιατικών χωρών με ιδιαίτερο οικονομικό βάρος -μεταξύ των οποίων Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία- έχουν κληθεί στο Πεκίνο, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός του, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με εξαίρεση τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κρατών ή των κυβερνήσεων μελών της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης -δηλαδή το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ- θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό σκηνικό του Παλατιού του Λαού, στην Πλατεία Ουράνιας Γαλήνης.

Η Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης είναι ένα βήμα διαλόγου που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και δημιουργήθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του πρώην πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διαδραματίσει το ρόλο της.

Η Ευρώπη, υπό την προεδρία του γάλλου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είναι υπέρμαχος της επανίδρυσης του καπιταλισμού, θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτή την έβδομη σύνοδο και να ζητήσει από την Ασία, και κυρίως από τους γίγαντες Κίνα και Ινδία, να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Αμερική.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Ασία δεν έδωσε καμία συντονισμένη απάντηση στην κρίση.

Στατιστικά στοιχεία, πάντως, καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία έχει κι εκείνη αρχίσει να υπομένει τις συνέπειες της κρίσης, καταγράφοντας την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 9%. Η Ινδία από την μεριά της μόλις παραδέχθηκε ότι επλήγη κι εκείνη από την κρίση.

Στο μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε δια του εκπροσώπου της, ότι είναι αντίθετη με την διεύρυνση της G8 ώστε να συμπεριλάβει χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Γκ. Μπράουν: Η Βρετανία αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ύφεσης

Το γεγονός ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ύφεσης παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

«Πρέπει τώρα να αναλάβουμε δράση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κάμψη, που είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να προστατευτεί μόνη της, η Βρετανία επίσης» επισήμανε ο βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μέχρι τώρα, ο Γκόρντον Μπράουν είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ύφεση» περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας. Η δήλωση έρχεται μια ημέρα μετά τις χθεσινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μέρβιν Κίνγκ, ο οποίος αναφέρθηκε σε βρετανική ύφεση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί σε μείωση κατά 0,50% του βασικού της επιτοκίου κατά την επόμενη σχετική συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=57112

Παπουτσάκης είπε...

Σταθερά με αρνητικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 22.10.08

Πτώση σημειώνει στο μέσο της συνεδρίασης το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον βασικό δείκτη του CAC 40 να καταγράφει απώλειες 4,41% και να βρίσκεται στις 3.328,95 μονάδες, στις 14:19,ώρα Ελλάδας σε μία αγορά πάντα πολύ ανήσυχη από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις.

Στο κόκκινο και ο δείκτης Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που στις 14:26, ώρα Ελλάδας ήταν στο -4,15% και στις 4.586,93 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης Footsie-100 έχανε 4,05% στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σε σχέση με το κλείσιμο.

Στο μεταξύ, νέες μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά και την υποχώρηση της Τρίτης, στη Γουόλ Στρητ λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσαν αρκετές αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και της ενίσχυσης του γεν έναντι του δολαρίου,που πλήτει τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 6,79% και της Σεούλ με 5,1% ενώ και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια ήταν στο «κόκκινο» λίγο πριν το τέλος των συναλλαγών με το Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 2,86%, τη Σανγκάη κατά 2,29%, το Σίδνει κατά 3,40%, τη Σιγκαπούρη κατά 3,57% και τη Βομβάη κατά 3,59%.

Το αμερικανικό νόμισμα έπεσε την Τετάρτη κάτω από το φράγμα των 100 γεν αν και ενισχυθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα υποχώρησε κάτω από το όριο των 1,3 δολαρίων. Από τις 15 Ιουλίου, που το ευρώ κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας τα 1,6038 δολάρια,το ευρωπαικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του. Παράλληλα, η Ιαπωνική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι «διαθέτει» στην αγορά 50,17 δις δολάρια για την ανακούφιση των πιέσεων που υφίστανται.

Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επηρεασμένο από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου αρκετών εταιρειών που δείχνουν μείωση των κερδών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,84%,ενώ ο Nasdaq σημείωνε απώλειες 1,66%.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=57066

Παπουτσάκης είπε...

Μηνύματα για μαζικές απολύσεις στη βιομηχανία
Τρίτη, 21.10.08
Σημαντικές περικοπές οι οποίες -στο σύνολό τους- κυμαίνονται στο 30% με 40%, τόσο σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών όσο και προσωπικού, περιλαμβάνουν τα νέα επιχειρησιακά σχέδια («business plan») τα οποία καταρτίζουν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, του εμπορίου και του τουρισμού.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, χθες, επιβεβαίωναν ανεπίσημα τα εφιαλτικά σενάρια τα οποία αποκάλυψε ο ΕΤ.Κ, στο φύλλο της 19ης Οκτωβρίου, για το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο περίπου 150.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2009. Οπως ανέφεραν, πολλές διοικήσεις εταιριών επιχειρούν να ανοίξουν είτε επίσημα είτε ανεπίσημα με τις τράπεζες ένα νέο κύκλο συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών τους και την αλλαγή των όρων δανεισμού τους, έχοντας ως κυριότερο αίτημα την παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μπροστά στους κινδύνους τους οποίους «κρύβει» η διεθνής οικονομική ύφεση.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνιζαν ότι η αύξηση κατά 13,5%, την οποία παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης του Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία φέτος τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007, ήταν και το τελευταίο θετικό σημάδι πριν από τη «θύελλα» που ακολούθησε σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4%. Οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον είναι δυσοίωνες και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τον κύκλο των εργασιών τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία εξετάζουν παράγοντες αρμόδιων υπουργείων και συνδικαλιστικών φορέων, μέσα στο 2009 είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες η ανεργία, πλήττοντας αρχικά τον τουρισμό, τη μεταποίηση, το εμπόριο, καθώς και τις κατασκευές (κλάδοι στους οποίους δόθηκε ώθηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες).
Ηδη η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του ν. 3588/2007 περί προστασίας από πιστωτές, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μετά τη διακοπή χρηματοδότησής της από τις τράπεζες.


ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=57033

Παπουτσάκης είπε...

Κάτω από τα 70$
Τετάρτη, 22.10.08

Υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού την Τετάρτη, δεχόμενη πιέσεις από τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες ενδέχεται να περιορίσουν την επίδραση που θα έχει στις τιμές η οποία μείωση της παραγωγής αργού που ενδέχεται να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ στη σύνοδο της Παρασκευής.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 2,86 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος», με την τιμή του να υποχωρεί στα 69,32 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 68,90 δολάρια.

Στα 67,49 δολάρια υποχωρούσε, το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 2,23 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο». Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 66,76 δολάρια.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι πρόκειται τώρα να δούμε προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Η απασχόληση και οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να μειώνονται και η μεγάλη ανησυχία είναι τώρα το πόσο θα πληγεί η οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Τόνι Νάναν της Mitsubishi Corp. στο Τόκιο.

Στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε την επόμενη Παρασκευή, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για να συντονίσει τις κινήσεις του καρτέλ με τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του πλανήτη μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει πει ότι η παγκόσμια ενεργειακή αγορά θα βρεθεί του χρόνου αντιμέτωπη με τεράστια υπερπροσφορά εάν η παραγωγή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφαξ», ότι «η συνεργασία με τον ΟΠΕΚ στον τομέα της ενέργειας και για την χάραξη πολιτικής σε αυτόν τον τομέα, εν γένει, είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδιά. Ο λόγος είναι απολύτως προφανής: η Ρωσία είναι επίσης μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγός και πετρελαιοεξαγωγός χώρα και επιθυμεί να παραμείνουν σταθερές και προβλέψιμες οι τιμές».


ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=57116