Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Βουλή:Μια πρώτη αξιολόγηση της θεατρικής παράστασης

Θλιβερή εικόνα. Διαδικαστικοί καυγάδες και δημαγωγία ασυγκράτητη. Πολιτική ουσία μηδέν.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πλέον θλιβερό. Παντελώς ανίκανο να αρθρώσει και ίχνη πολιτικού λόγου, στένεψε δραματικά το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στα «πρόσωπα» του σήμερα, χωρίς να προσκομίσει, ακόμα και γι’ αυτό το δραματικά συρρικνωμένο και κάλπικο πεδίο, ούτε μια πειστική απόδειξη, ούτε ένα ελάχιστο πειστικό λόγο.
Αυτή η τραγική του αδυναμία και η αιχμαλωσία του στις ορειχάλκινες πλάκες της δικής του κυβερνητικής θητείας και πολιτικής, έλαμψε στον λόγο του Γ. Παπανδρέου. Ένας αξιοθρήνητος και πλαδαρός λόγος που αναλώθηκε σε ευχολόγια και σε ηθικολογίες. Μίλαγε ο άνθρωπος, σαν να κατέβηκε τώρα από το φεγγάρι. Και όμως ο ΓΑΠ ζει στην Ελλάδα και μάλιστα σε κυβερνητικά πόστα δεκαετιών. «Θα» και «θα» ήταν (μιμείται τον παππού του), ενώ κυβερνούσε το κόμμα του επί σειρά ετών.
Καθαρή και άχαρη η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει, με νύχια και με δόντια, το θέατρο της Βουλής στα πλαίσια εκείνα που δεν θα θίγουν τη δική του πολιτική των σκανδάλων και τις ευθύνες του.

Το ΚΚΕ, έκανε μια απόπειρα να θέσει την πολιτική ουσία του προβλήματος των σκανδάλων γενικά. Εκτιμούμε ότι «τύλιξε» πολλά ζητήματα μαζί και αποδυνάμωσε τις σωστές θέσεις του. Πάντως ήταν και το μόνο κόμμα που μίλησε για όλη αυτή την υποκρισία των Επιτροπών και των κοινοβουλευτικών παραστάσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ψέλλισε και αυτός κάποιες πολιτικές νότες, αλλά καθορίστηκε και αυτός από τα εκλογικά οφέλη της παράστασης.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. Αυτός αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι αποτελεί την προβοκατόρικη αιχμή του «εκσυγχρονιστικού» παρακράτους. Οι ιπποκόμοι είναι πιο λάβροι και πιο προκλητικά στείροι και από τα αφεντικά τους.
Ο Καρατζαφέρης, είχε μεγαλύτερο ζήλο και από το ΠΑΣΟΚ στην απολιτική παρέμβασή του: Ένα παραλήρημα εναντίον του Ρουσσόπουλου, με προβοκατόρικες σάλτσες, τις γνωστές δημαγωγικές σάλτες του Καρατζαφέρη…

Μέσα σε αυτό το θλιβερό κομματικό θέατρο έλαμψαν και ο Μαρκογιαννάκης και ο Ρουσσόπουλος και ο Παυλόπουλος. Μπροστά τους οι άλλοι φάνταζαν σαν νάνοι…

Ιδιαίτερα ο Ρουσσόπουλος εμφανίστηκε με έναν τέτοιο δυναμισμό και με έναν τέτοιο κοινοβουλευτικό λόγο, που έφτανε στο ύψος των μεγάλων λόγων των αστών πολιτικών του παρελθόντος. Αστικός, θεατρικός λόγος, αλλά πολύ ανώτερος και πειστικός από τους θλιβερούς επικριτές του, που ταχυδακτυλουργούσαν και ψέλλιζαν σαν το γουργουρητό της ρόδας του τροχού…

Φυσικά το πεδίο ήταν πιο ανοικτό για τους ομιλητές τη Ν.Δ. ΄Έθεταν πιο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο διερεύνησης του ζητήματος, εν γνώσει τους φυσικά, ότι και αυτό το πλαίσιο είναι ένα κοινοβουλευτικό τρικ κουκουλώματος. Έθεταν το πλαίσιο της συνολικής διερεύνησης της υπόθεσης και ο καταλογισμός των ευθυνών ΟΛΩΝ των κυβερνητικών παραγόντων.
Αυτό το δυνατό κοινοβουλευτικό «όπλο» της Ν.Δ. που έσερνε στη «λαιμητόμο» ενοχής και κυβερνητικούς αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πήγε να το αντικαταστήσει με το άλλο κοινοβουλευτικό τρικ της Προανακριτικής, τρικ που έβγαζε λάδι το ΠΑΣΟΚ.

Να γιατί το ΠΑΣΟΚ ψέλλιζε και ο Βενιζέλος επιδιδόταν σε ταχυδακτυλουργικά νομικίστικα τεχνάσματα. Στην ουσία αρνιόταν να εξηετεστεί και να ελεγχθεί και το ίδιο. Αυτός ο κόσμος τον αντιλαμβάνεται πολύ καλά.

Η ένοχη αυτή στάση του ΠΑΣΟΚ (όποιος αρνείται και τη δική του εξέταση της κυβερνητικής του θητείας είναι ένοχος), έδωσε τα περιθώρια στους αγορητές της Ν.Δ. να μιλάνε με μεγαλύτερο δυναμισμό και πιο πειστικό πολιτικό λόγο.

Κοινοβουλευτικά, οι συζητήσεις αυτές θα αποβούν το Βατερλό του ΠΑΣΟΚ.

Και το γεγονός ότι δεν θα μιλήσει σήμερα ο Καραμανλής είναι κοινοβουλευτική στρατηγική έξυπνη. Δεν χρειάζεται. Όλο το οικοδόμημα της κοινοβουλευτικής μεθόδευσης του ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Ο Ρουσσόπουλος και οι υπουργοί αναδεικνύονται πιο ισχυροί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα άλλο ισχυρό κοινοβουλευτικό πλήγμα. Διότι ο Πρωθυπουργός αναγορεύει, ουσιαστικά το Ρουσσόπουλο και τους υπουργούς του να απαντήσουν στον Γ. Παπανδρέου. Σημειολογικά, εμφανίζεται ο Καραμανλής, να θεωρεί τόσο άσφαιρα τα πυρά του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι απαραίτητο ο ίδιος να παρέμβει, μια και υπουργοί του θα κερδίσουν και τη μάχη των εντυπώσεων.
Και αυτό έγινε…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απευθύνομαι στους όποιους εναπομείναντες φίλους του κυρ-Θόδωρα του νεόπλουτου:

Ξέρει κανένας σας να μου πει τι μάρκα τσιγάρων προτιμά να καπνίζει ο ΘΟΥ ΒΟΥ ΡΟΥ;
Για να ξέρω τι πακέτα να του πηγαίνω κατά το επισκεπτήριο στην ειδική πτέρυγα.

Ανώνυμος είπε...

Δύο μεγάλες εκπλήξεις και δύο αναμενόμενα κατακάθια από τη χθεσινή βουλή.
-Έκπληξη πρώτη, η φοβερή σε περιεχόμενο και εκφραστική δεινότητα ομιλία του Ρουσόπουλου άφησε άφωνους τους πάντες (όχι μόνο τους 300 αλλά και όλους τους τηλεθεατές)
-Έκπληξη δεύτερη, η μετριότατη ομιλία του πολυδιαφημισμένου καθηγηταρά Μπέννυ, που ήταν διαφήμιση του ξύλινου λόγου της δεκαετίας του 80, η απόλυτη βαρεμάρα.
-Αναμενόμενο κατακάθι πρώτο, ο Γιωργάκης που εκτός από το ότι δεν ξέρει ούτε να διαβάζει τους λόγους που του γράφουν, ήταν και εξαιρετικά υποτονικός στην έκφραση (μήπως έχει αναιμία, ή πρόβλημα με τα αιμοπετάλια, να το κυτάξει επειγόντως).
-Αναμενόμενο κατακάθι δεύτερο, ο έτερος Γιωργάκης ο Καρατζαφέρης, η αμετροέπεια και η εξυπναδίστικες ατάκες του οποίου απευθείνονταν σε παντελώς αγράμματους, κάτι μεταξύ Στάθη Ψάλτη και αρκούδας!

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ Ο κ. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ; (ο επωνομαζόμενος και αδέκαστος εισαγγελέας που προσπαθεί να φιμώσει η η παλιο-Ν.Δ.)
*Το 2001 ο H. Κολιούσης ήταν εισαγγελέας στην δίκη της ΔΕΚΑ (κλέψιμο των χρημάτων των ταμείων στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ το 2000), παίρνοντας το μέρος της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ή όχι; Το πράσινο δικαστήριο αθώωσε τους γνωστούς πέντε εγκάθετους του καθεστώτος, με το σκεπτικό ότι απλά εκτελούσαν εντολές του πολιτικού τους προϊσταμένου (Παπαντωνίου, που βέβαια είχαν φροντίσει να παραγραφούν οι ευθύνες του).
* Αληθεύει ότι ο εισαγγελέας Κολιούσης είναι πρώτος ξάδελφος του ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Αχιλλέα Κολιούση;
*Αληθεύει ότι ο Αχιλλέας Κολιούσης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του πασόκ και μάλιστα ήταν και ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ το 1986, επί Αντρέα Παπαντρέου;
*Αληθεύει ότι ο Αχιλλέας Κολιούσης ήταν ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ το 1996, επί Κώστα Σημίτη;
ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΓΓΡΑΨΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ!