Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Εφιαλτικά σενάρια για το κόστος δανεισμού!

Στην περιοχή των 39 δισ. ευρώ προβλέπεται καταρχήν να κινηθεί το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου το 2009, με ανοικτό το ενδεχόμενο υπερβάσεων καθώς παραμένει ιδιαίτερα ρευστή η κατάσταση στην οικονομία.

Yπενθυμίζεται πως το φετινό δανειακό πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιάσει υπέρβαση της τάξης των 6 δισ. ευρώ τουλάχιστον καθώς από 37 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος εκτινάσσεται το ολιγότερο στα 43 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας τις σοβαρές δυσκολίες επίτευξης του στόχου για τα έσοδα, της αδυναμίας για ουσιαστική περιστολή των δημοσίων δαπανών και των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Henry Fuseli, The Nightmare, exhibited 1782

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Oικονομίας προετοιμάζεται να υλοποιήσει, υπό συνθήκες αυξημένου κόστους και έντονης αβεβαιότητας στις αγορές, ένα ιδιαίτερα βαρύ δανειακό πρόγραμμα το 2009 καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο, με υψηλές δαπάνες για τοκοχρεολύσια και πρωτοφανή αβεβαιότητα στο «μέτωπο» ελλείμματος, με δεδομένο ότι η διεθνής κρίση επιμένει.

Aρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους επισημαίνουν ότι το δανειακό πρόγραμμα θα είναι βαρύ και τον επόμενο χρόνο και εκτιμούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά από το 2010 και μετά, καθώς η κατανομή των υποχρεώσεων για χρεολύσια είναι πιο ευνοϊκή μετά το 2009.

Tα ίδια στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το «δύσκολο» 2009 καθώς οι παράγοντες αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομική σκηνή παραμένουν έντονοι με την ελληνική αγορά ομολόγων να έχει ήδη ξεκινήσει από φέτος να πληρώνει «ακριβά» τη διεθνή κρίση.

ολόκληρο το άρθρο της Ελευθερίας Αρλαπάνου, στην Ημηρεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια: