Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Ο ρεβανσισμός του ΠΑΣΟΚ

Τα κείμενα του ΠΑΣΟΚ (αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, μηνυτήρια αναφορά κατά Σανιδά) είναι τόσο πρόχειρα και τόσο αποκαλυπτικά μαζί, που αν τα διαβάσει κανείς με προσοχή, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αντί να πνίγεται, βεβαίως, στο πέλαγος της ηττοπάθειας.
Ξεκινώ από το πρώτο «περιβόλι»: την πρόταση για την Προανακριτική. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει να απευθυνθεί κατηγορία κατά του Πέτρου Δούκα για διάπραξη του κακουργήματος της απιστίας, επειδή έκανε αποδεκτές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων για την παραχώρηση της κυριότητας της Βιστωνίδας στο Βατοπαίδι. Μα, αν ο Δούκας έκανε κάτι παράνομο, τότε για τον ίδιο ακριβώς λόγο πρέπει να κατηγορηθούν και οι υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης. Εκαναν ακριβώς τα ίδια! Προτείνει, επίσης, το ΠΑΣΟΚ να διατυπωθεί κατηγορία κατά Μπασιάκου επειδή με υπουργική απόφαση επέτρεψε την ανταλλαγή της Βιστωνίδας. Μα, και αυτός καλύπτεται από γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Ζητεί επίσης η αντιπολίτευση να αναζητηθούν ευθύνες Ρουσόπουλου, επικαλούμενη «δημοσιεύματα»(!). Νομικώς, αστείον.
Επειδή στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αφελείς, γρήγορα κατάλαβαν ότι η από 15.10.08 πρότασή τους «μπάζει» από παντού και δεν μπορεί να σταθεί στη Βουλή χωρίς τη δικογραφία.
Πάμε τώρα, λοιπόν, στο δεύτερο «περιβόλι»: Στις 17/10, δύο μέρες μετά την πρόταση για Προανακριτική, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά Σανιδά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πίεση ώστε να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή πριν από την προσεχή Παρασκευή. Πρόκειται για απροκάλυπτη πίεση στη Δικαιοσύνη να κινηθεί ανάλογα με τα γούστα της Χαριλάου Τρικούπη. Οταν όλοι τούς έλεγαν «μην κάνετε πρόταση για Προανακριτική, περιμένετε τη δικογραφία», εκείνοι βιάζονταν να γίνουν τιμωροί και δικαστές των Καραμανλή - Ρουσόπουλου. Τώρα που δεν τους βγαίνει, ζητάνε τα ρέστα από τη Δικαιοσύνη!
Και κάτι ακόμη: Στη μηνυτήρια αναφορά του το ΠΑΣΟΚ επικαλείται την επιστολή Κολιούση - Σωτηροπούλου («προέκυψαν στοιχεία που αφορούν υφυπουργούς»), επισημαίνει ότι «η νομοθεσία δεν επιτρέπει στον εισαγγελέα να αξιολογήσει στοιχεία που αφορούν υφυπουργούς», υποστηρίζει, όμως, κάτι που δεν λένε οι εισαγγελείς: «Κατά την προκαταρκτική εξέταση προέκυψαν στοιχεία κατά μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών». Δύο τα φάουλ του ΠΑΣΟΚ: Οι εισαγγελείς μιλούν για στοιχεία που «αφορούν» υφυπουργούς, το ΠΑΣΟΚ για στοιχεία «κατά υφυπουργών». Και αξιολογεί, δηλαδή, και προσθέτει στο κάδρο πρόσωπα (υπουργούς) που δεν κατονομάζουν οι εισαγγελείς. Το συμπέρασμα είναι σαφές: Δεν αναζητούν Δικαιοσύνη οι άνθρωποι, ρεβάνς για τις ήττες τους ψάχνουν. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. δεν χρειάζεται να το πολυσκεφθεί: Πρώτα καταγγελία, μετά αποχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: