Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Εγγυήσεις του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες:«εξασφαλισμένες οι καταθέσεις».

Εγγυήσεις στους πολίτες για την ασφάλεια των καταθέσεών τους έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Επίσης, βεβαίωσε τους βουλευτές του κόμματος ότι οι πόρτες των υπουργών ανοίγουν για στενότερη συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι παρά την έξαρση των προβλημάτων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο και πρόσθεσε, απαντώντας στο δύσκολο κλίμα των ημερών λόγω χρηματοπιστωτικής αναταραχής, πως οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες.

Και η Γερμανία και η Δανία και η Σουηδία εγγυώνται τις ιδιωτικές καταθέσεις:

Σε κινήσεις καθησυχασμού των καταθετών προχώρησαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας, προσφέροντας εγγυήσεις για τις ιδιωτικές καταθέσεις μετά την αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει πλήρη κρατική εγγύηση για το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων - η αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 568 δισ. ευρώ - με στόχο να αποτρέψει πανικό αναλήψεων, καθώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επεκτείνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Κραχ τεστ για τις τράπεζες της Ευρώπης

Καθησυχαστικοί οι έλληνες τραπεζίτες

«Διασώθηκε» η τράπεζα HRE, η 4η όλης της Γερμανίας»
Γερμανική απόφαση για διάσωση της στεγαστικής Hypo Real Estate

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Καραμανλής: «Δεν συμβιβάζομαι εις βάρος της πατρίδας μου»
Με την -κοινωνικού χαρακτήρα- ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τις εσωκομματικές τριβές και να δώσει πνοή συνεργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και των υπουργών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφερόμενος στην ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και τα επιτεύγματα του κόμματος και των στελεχών της στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την εσωτερική ανάπτυξη.

«Πάνω απ' όλα η ευθύνη για τον τόπο» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, δίνοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της ομιλίας του προς όλα τα πληθυσμιακά στρώματα. Ανέφερε ότι η ανεργία και η αντιμετώπιση της είναι πρώτος στόχος του έργου της κυβέρνησης.

«Οι καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρόσθεσε ότι εν μέσω της διεθνούς κρίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο.

Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διεθνή οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Ένα χρόνο η παγκόσμια οικονομία διέρχεται κρίση, που επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη είπε ότι η διεθνής κρίση προκαλεί σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης, δημιουργεί το μεγαλύτερο πληθωρισμό της τελευταίας 15ετίας, προκαλεί αύξηση των επιτοκίων, καθώς και της ανεργίας.

Ξέρουμε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές παθογένειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προκαλεί αύξηση της ακρίβειας, άνοδο των επιτοκίων, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είπε ο κ. Καραμανλής είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας επιβεβαιώνουν την ορθότητά της και επιβάλλουν τη συνέχιση και την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κρίση, κάποιοι δεν βλέπουν την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Ποια υπευθυνότητα μπορούν να έχουν αυτοί που δεν βλέπουν την κρίση; Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχουνε εκείνοι που υπόσχονται παροχές εκατομμυρίων χωρίς να λένε από πού θα βρούνε τους πόρους»; ρώτησε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι «είναι μακριά από την πραγματικότητα ότι δημοκοπούν ανεύθυνα, διαστρεβλώνουν, παραπλανούν, προκαλούν ισοπέδωση, άρνηση, μηδενισμό και ακρότητες. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, λόγω της διεθνούς κρίσης, δεν βρίσκουν τίποτε το θετικό. Κινούνται με αφερεγγυότητα και ανευθυνότητα."

Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Καραμανλής, είπε ότι η πρώτη είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μέσα από την ενεργοποίηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ο κ. Καραμανλής, ανταποκρίνεται σε ανάγκες. Γιατί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΣΕ, όταν αυτά τα ποσά μπορούν να διατεθούν για να αναβαθμιστεί η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ο παραγόμενος πλούτος και το κοινωνικό μέρισμα ;

Ο κ. Καραμανλής έκανε αυτοκριτική, αλλά έδωσε και οδηγίες στους υπουργούς του. « Έγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις, χαλάρωσε και ατόνησε η συνεργασία της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θέλω να ακούσω τις προτάσεις και τις εισηγήσεις και τις απόψεις όλων σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάζει συχνότερα και οι υπουργοί έχουν οδηγία για συγκεκριμένη ημέρα για συνεργασία με τους βουλευτές. «Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε κλειστές πόρτες», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε, ότι οι υπουργοί θα απαντούν άμεσα σε όλους τους βουλευτές. Όλα τα υπουργεία θα κινηθούν στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και θα προχωρήσουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και προχωρά ο διάλογος για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Προχωρούμε για την τρίτη εκλογική νίκη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δέσμευση απέναντι στην περιφερειακή ανάπτυξη, για εξυγίανση του δημοσίου, στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης και της αγροτικής οικονομίας, για στήριξη των συμπολιτών με τη μεγαλύτερη ανάγκη, για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο, της ακρίβειας, της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, έκανε λόγο για γραπτές απαντήσεις σε κάθε πολίτη.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με την παράθεση της προσωπικής του στάσης απέναντι στα αξιώματα. «Δεν φιλοδοξώ παρά να προσφέρω στον τόπο αυτό, να υπηρετώ τους πολίτες. Στα κατεστημένα συμφέροντα απαντώ ότι δεν συμβιβάζομαι εις βάρος της πατρίδας μου».

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/10/2008_250988

Παπουτσάκης είπε...

Αγκάθι για τις ελληνικές τράπεζες η διασφάλιση της ρευστότητας
Η αυξηση του euribor που προσεγγίζει το 5,4% και η ανασφάλεια των καταθετών δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση

Του Γιαννη Παπαδογιαννη

Η διασφάλιση της ρευστότητας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα των εμπορικών τραπεζών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, καθώς η εντεινόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές πιστωτικό σύστημα επιδεινώνει τις συνθήκες στις αγορές χρήματος.

Εν πολλοίς η εξεύρεση και διαχείριση της ρευστότητας αποτελούν το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, το ενεργητικό των οποίων δεν βαρύνεται με τοξικά επενδυτικά απόβλητα.

Αν και πολλοί δυσπιστούν, είναι γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες ξέφυγαν από τη λαίλαπα των σύνθετων επενδυτικών προϊόντων, τα αποκαλούμενα τοξικά. Πώς έγινε το θαύμα; Οσο και αν ακούγεται περίεργο, το θαύμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονταν με τον πλέον παλιομοδίτικο τρόπο: δηλαδή με παραδοσιακού τύπου χορηγήσεις δανείων κυρίως στα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Η αύξηση των δανείων στην εσωτερική αγορά και η επέκταση στα Βαλκάνια ήταν το παραδοσιακό μοντέλο στο οποίο στηρίχτηκε η ανάπτυξη και η κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών. Ετσι από καθαρή τύχη οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν την «πολυτέλεια» να εμπλακούν στις εξωτικές περιπέτειες των υψηλών αποδόσεων, οι οποίες αποδείχτηκαν θανατηφόρες.

Η πιστωτική κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, χωρίς ζημίες από τα λογιών λογιών επενδυτικά προϊόντα και ένα γενικότερα παλιομοδίτικο τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης που στη σημερνή συγκυρία αποδεικνύεται σωτήριος.

Ωστόσο, με το euribor 3 μηνών (το βασικό επιτόκια αναφοράς των τραπεζών), να προσεγγίζει το 5,4% και την αγορά χρήματος να παραμένει σε καταστολή, η άντληση της αναγκαίας ρευστότητας αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι οι τράπεζες προτιμούν να καταθέτουν το περίσσευμα των κεφαλαίων τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι να τα δανείζουν σε άλλες τράπεζες παρά τα υψηλά επιτόκια που έχουν διαμορφωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχετικά κεφάλαια στην ΕΚΤ (από καταθέσεις εμπορικών τραπεζών) εκτοξεύτηκαν στα 103 δισ. ευρώ στο τέλος της εβδομάδας έναντι μόλις 44 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Με άλλα λόγια, οι τραπεζίτες προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν ήσυχο ύπνο διοχετεύουν τα κεφάλαια στην ΕΚΤ, με επιτόκιο κάτω του 4% δηλαδή με ζημία, και αδιαφορούν για τα εντυπωσιακά υψηλά επιτόκια που έχουν διαμορφωθεί στη διατραπεζική αγορά. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς μεγάλο μέρος του προβλήματος θα επιλυθεί.

Ο άλλος μεγάλος δυνητικός κίνδυνος είναι το να πανικοβληθούν οι καταθέτες και να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις, κάτι που φάνηκε να συμβαίνει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικά την Τρίτη το πρωί, με τη βοήθεια και τηλεοπτικών εκπομπών, επικράτησε πανικός: καταθέτες προχωρούσαν σε αναλήψεις και τοποθέτηση των μετρητών σε... θυρίδες, ενώ άλλοι μοίραζαν τις καταθέσεις τους σε πολλές τράπεζες ώστε σε καμία τράπεζα να μην ξεπερνούν το όριο των 20.000 ευρώ.

Τη δύσκολη κατάσταση επιδείνωσε η ανεύθυνη συμπεριφορά στελεχών τραπεζών που αντί να καθησυχάσουν τους καταθέτες έσπευσαν να επωφεληθούν από την αναταραχή προσπαθώντας -μέσω της διάδοσης φημών- να αρπάξουν καταθέτες άλλων τραπεζών.

Ο κίνδυνος πανικού κινητοποίησε την κυβέρνηση: έτσι το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε καθησυχαστική δήλωση για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το απόγευμα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών. Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε την κατασταλτική της δράση.

Για παν ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο παρέμβασης ακόμα και για την ακραία περίπτωση κατά την οποία εγχώρια τράπεζα βρεθεί σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με αυτό, αν κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, η κυβέρνηση θα λειτουργήσει επικουρικά ώστε να βρεθεί άμεσα στον έλεγχο άλλης εμπορικής τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν στελέχη τραπεζών στην «Κ» πρόβλημα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζουν ούτε οι μικρές τράπεζες ούτε -πολύ περισσότερο- οι μεγάλες: είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2008 η Alpha Bank αύξησε τις καταθέσεις της κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα ο όμιλος Πειραιώς καταγράφει στο εννεάμηνο αύξηση καταθέσεων κατά 45% ποσοστό σημαντικό υψηλότερο της αύξησης των χορηγήσεων.

Αποζημιώσεις για καταθέτες και επενδυτές

Η δημιουργία του Ταμείου Αποζημίωσης Καταθετών και Επενδυτικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, το οποίο θα αποζημιώνει τους καταθέτες αλλά και τους επενδυτές των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομίας στο πλαίσιο των μέτρων που επεξεργάζεται για την προστασία δανειοληπτών και καταθετών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επεκτείνουν το πλέγμα των διασφαλίσεων για τους πελάτες των τραπεζών, καλύπτοντας όχι μόνο τους καταθέτες, αλλά και όσους έχουν προχωρήσει στην αγορά μετοχών. Το Ταμείο, δεν θα καλύπτει τον επενδυτικό κίνδυνο, αλλά τις περιπτώσεις εκείνες που ενώ ο επενδυτής έχει προχωρήσει στην αγορά των μετοχών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τα χρήματά του. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100085_05/10/2008_287196

Παπουτσάκης είπε...

Επτά τραπεζίτες για την κρίση
Μιλούν στην «Κ» για τις επιπτώσεις

Η έλλειψη ρευστότητας αναδεικνύεται ως η σοβαρότερη μέχρις στιγμής συνέπεια της κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ελληνική οικονομία. Επτά τραπεζίτες μιλούν στην «Κ» για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξηγούν γιατί τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι ισχυρά και ασφαλή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία είναι πλέον ορατές, με την άνοδο των επιτοκίων να σφίγγει σαν βρόχος γύρω από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η αύξηση του κόστους δανεισμού επηρεάζει την κατανάλωση και αναστέλλει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 3,1% από 3,4% φέτος. Ομως η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από το 3%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100113_05/10/2008_287279

Παπουτσάκης είπε...

Ο πανικός σε όλες τις μορφές του οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Χρηστος Σορωτος*

Στα 30 χρόνια τραπεζικής εμπειρίας μου, είναι η τρίτη φορά (τουλάχιστον) που καλούμεθα όλοι να χειρισθούμε μία κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαφορετική όπως κάθε κρίση στο παρελθόν, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, όλο μία κρίση έχουμε μπροστά μας. Σας θυμίζω την κρίση του 1980, όταν το πετρέλαιο είχε φθάσει 10 δολ. το βαρέλι, την κρίση των savings and loans τραπεζών στην Αμερική που είχε ως αποτέλεσμα την κρίση μειώσεως της αξίας των ακινήτων, τη στάση πληρωμών των χωρών της Νότιας Αμερικής, τη στάση πληρωμών της Ρωσίας πολύ πρόσφατα κ.ο.κ.

Ολα αυτά έγιναν, ξεχάστηκαν και ο κόσμος «ξανά προς τη δόξα τραβά».

Μία από τις θεωρίες για ορθολογική διαχείριση που έχω ακούσει, μου αρέσει και προσπαθώ να εφαρμόσω στη ζωή μου, προσωπική και επαγγελματική, είναι η θεωρία του πάρτι.

Αν σε καλέσουν σ' ένα πολλά υποσχόμενα πάρτι, πας, απολαμβάνεις το καλό φαγητό, το καλό ποτό και τον χορό και όταν αρχίσουν τα έκτροπα… φεύγεις ήσυχα, αποφεύγοντας να πεις «καληνύχτα» ακόμα και στους οικοδεσπότες.

Τα έκτροπα… είναι για άλλου είδους καλεσμένους.

Η αλαζονεία και η πλεονεξία είναι οι βασικές αιτίες που καταλήγουν σε «εκτροπή». Μέσα σ' αυτήν την αμετροέπεια παρεισφρέουν και κάποιοι απατεωνίσκοι και όλο το σύστημα με «ενθουσιασμό» παρασύρεται σε «πανηγύρια».

Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, κανείς μα κανείς δεν τολμά να φέρει αντιρρήσεις και να πάει κόντρα στο ρεύμα γιατί οι αποδόσεις και οι επιτυχίες συγκρίνονται με το ρεύμα ή τη μόδα της εποχής.

Πριν από δύο χρόνια (Νοέμβριος 2006) αν κάποιος τολμούσε να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν θεωρούνταν ανίκανος, γραφικός ή μάλλον και κομπλεξικός.

Ηταν η στιγμή που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, η στιγμή που η αλαζονεία υπαγόρευσε την αλλαγή της βασικής θεωρίας που εξασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση των τραπεζών, αλλά και κάθε άλλου οργανισμού.

Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι και ελέγχων

Το Νοέμβριο του 2006, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη η μεταχειρισμένη Porsche 911 ήταν 20%-30% ακριβότερη από την καινούργια. Είναι ο μήνας που ανακοινώνονται τα bonus και μερικοί με «λαδωμένο μαλλί» δεν μπορούν να περιμένουν 6-12 μήνες για να παραλάβουν μια καινούργια Porsche 911.

Αλλά και σήμερα, Οκτώβριο του 2008, όποιος τολμήσει να υποστηρίξει ότι «μπόρα είναι, θα περάσει» και η αγορά θα γυρίσει, θεωρείται τουλάχιστον ανόητος, αν όχι...

Κι όμως, η ζωή είναι σαν να παρακολουθείς το ίδιο video με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά.

Οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορούν να επεμβαίνουν προκειμένου να λύσουν όλα τα πιθανά προβλήματα. Εχουν όλα τα εργαλεία και μέσω ρυθμιστικών και νομοθετικών παρεμβάσεων μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, κάθε μορφής. Αυτό έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν και επαναλαμβάνεται σήμερα.

Στις σκανδιναβικές χώρες, το 1990, όλο το τραπεζικό σύστημα είχε σοβαρά προβλήματα και με συγκεκριμένα μέτρα όλα τα προβλήματα λύθηκαν, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε τόσο ο νομοθέτης νομοθετεί αλλαγές.

Οδηγούμαστε από βδομάδα σε βδομάδα σ' ένα λιγότερο «ελεύθερο» περιβάλλον, με περισσότερους κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς γιατί αυτό απαιτείται σήμερα. Επειτα από λίγο, πάλι εμείς οι ίδιοι θα ζητήσουμε να οδηγηθούμε ξανά σε απελευθέρωση.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει γίνει μία μεγάλη αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος, που ως αποτέλεσμα είχε να συντελέσει στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και μεγάλος αριθμός στελεχών έχουν εμπειρία και επαγγελματική ωριμότητα που πολλοί απέκτησαν δουλεύοντας στο παρελθόν σε χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού για μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα.

Η διαχείριση των κεφαλαίων και καταθέσεων έχει γίνει με ορθολογικό τρόπο και η καλώς νοούμενη σωστή εταιρική διακυβέρνηση είναι προτεραιότητα στον τρόπο διοίκησης.

Δεν υπάρχει έκθεση σε «παράξενα» χρηματοπιστωτικά προϊόντα / στοιχήματα που οδήγησαν στη σημερινή κρίση μερικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οσον αφορά τους πελάτες των τραπεζών, πριν από 2 χρόνια οι περισσότεροι διακρίνονταν για μία υπεραισιοδοξία και αισθάνονταν ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, η κινδυνολογία είναι στο ζενίθ.

Η απίθανη και αδικαιολόγητη αισιοδοξία του παρελθόντος έχει γίνει απίθανη και αδικαιολόγητη απαισιοδοξία σήμερα.

Κι όμως, τα σπίτια, τα εργοστάσια, τα οικόπεδα και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη δεν έχουν καταστραφεί και δεν έχουν εξαφανισθεί όπως σ' ένα πόλεμο. Η αξία τους (σε μετρητά) έχει αλλάξει και θα ξαναλλάξει και θα ξαναλλάξει.

Είναι ανθρώπινη και δικαιολογημένη η ανησυχία, αλλά ο πανικός σε όλες τις μορφές του οδηγεί σε λάθος αποφάσεις.

Οι έχοντες την ευθύνη να διαχειριστούν την κρίση είναι σε θέση να το κάνουν και έχουν όλα τα εργαλεία.

Σύντομα όλοι θα ρωτούν πάλι για καμία καλή πληροφορία για να κερδίσουν στο χρηματιστήριο. Πάλι θα επενδύουν, αγοράζοντας συμβόλαια για «κατεψυγμένη πορτοκαλάδα» και «γουρουνοκοιλιές» στο χρηματιστήριο του Σικάγου.

Η γιαγιά μου η Διονυσία μού έλεγε: «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται».

Γι' αυτό δεν πρέπει να παρασυρόμαστε ούτε στην υπέρμετρη αισιοδοξία, πολύ περισσότερο στην υπέρμετρη απαισιοδοξία. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιοι άλλοι χαίρονται.

Ζούμε σε μία μικρή κοινωνία σ' ένα μικρό χωριό του πλανήτη και η πλέον ανώδυνη κουβέντα μεταφέρεται όπως το χαλασμένο τηλέφωνο που παίζαμε στο σχολείο, ταχύτατα και βέβαια με μεγάλη δόση υπερβολής από στόμα σε στόμα. Κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη κρίσης, αλλά σε κανένα λεξικό κρίση δεν σημαίνει καταστροφή.

Σήμερα η εικόνα της κρίσης που εμφανίζεται (ή εμφανίζουν) είναι πολύ χειρότερη από το πραγματικό μέγεθος της κρίσης που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Οι δε φήμες που ακούγονται είναι ανυπόστατες.

Και για να χρησιμοποιήσω την υπερβολή, όπως και ο Παπαδιαμάντης, τα στρώματα ύπνου είναι πιο αναπαυτικά και εξασφαλίζουν γλυκό ύπνο αν είναι γεμισμένα με βαμβάκι ή πούπουλα, παρά με χαρτονομίσματα.

* Ο κ. Χρήστος Σορώτος είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ASPIS BANK.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100094_05/10/2008_287187

Παπουτσάκης είπε...

Ο πανικός σε όλες τις μορφές του οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Χρηστος Σορωτος*

Στα 30 χρόνια τραπεζικής εμπειρίας μου, είναι η τρίτη φορά (τουλάχιστον) που καλούμεθα όλοι να χειρισθούμε μία κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαφορετική όπως κάθε κρίση στο παρελθόν, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, όλο μία κρίση έχουμε μπροστά μας. Σας θυμίζω την κρίση του 1980, όταν το πετρέλαιο είχε φθάσει 10 δολ. το βαρέλι, την κρίση των savings and loans τραπεζών στην Αμερική που είχε ως αποτέλεσμα την κρίση μειώσεως της αξίας των ακινήτων, τη στάση πληρωμών των χωρών της Νότιας Αμερικής, τη στάση πληρωμών της Ρωσίας πολύ πρόσφατα κ.ο.κ.

Ολα αυτά έγιναν, ξεχάστηκαν και ο κόσμος «ξανά προς τη δόξα τραβά».

Μία από τις θεωρίες για ορθολογική διαχείριση που έχω ακούσει, μου αρέσει και προσπαθώ να εφαρμόσω στη ζωή μου, προσωπική και επαγγελματική, είναι η θεωρία του πάρτι.

Αν σε καλέσουν σ' ένα πολλά υποσχόμενα πάρτι, πας, απολαμβάνεις το καλό φαγητό, το καλό ποτό και τον χορό και όταν αρχίσουν τα έκτροπα… φεύγεις ήσυχα, αποφεύγοντας να πεις «καληνύχτα» ακόμα και στους οικοδεσπότες.

Τα έκτροπα… είναι για άλλου είδους καλεσμένους.

Η αλαζονεία και η πλεονεξία είναι οι βασικές αιτίες που καταλήγουν σε «εκτροπή». Μέσα σ' αυτήν την αμετροέπεια παρεισφρέουν και κάποιοι απατεωνίσκοι και όλο το σύστημα με «ενθουσιασμό» παρασύρεται σε «πανηγύρια».

Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, κανείς μα κανείς δεν τολμά να φέρει αντιρρήσεις και να πάει κόντρα στο ρεύμα γιατί οι αποδόσεις και οι επιτυχίες συγκρίνονται με το ρεύμα ή τη μόδα της εποχής.

Πριν από δύο χρόνια (Νοέμβριος 2006) αν κάποιος τολμούσε να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν θεωρούνταν ανίκανος, γραφικός ή μάλλον και κομπλεξικός.

Ηταν η στιγμή που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, η στιγμή που η αλαζονεία υπαγόρευσε την αλλαγή της βασικής θεωρίας που εξασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση των τραπεζών, αλλά και κάθε άλλου οργανισμού.

Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι και ελέγχων

Το Νοέμβριο του 2006, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη η μεταχειρισμένη Porsche 911 ήταν 20%-30% ακριβότερη από την καινούργια. Είναι ο μήνας που ανακοινώνονται τα bonus και μερικοί με «λαδωμένο μαλλί» δεν μπορούν να περιμένουν 6-12 μήνες για να παραλάβουν μια καινούργια Porsche 911.

Αλλά και σήμερα, Οκτώβριο του 2008, όποιος τολμήσει να υποστηρίξει ότι «μπόρα είναι, θα περάσει» και η αγορά θα γυρίσει, θεωρείται τουλάχιστον ανόητος, αν όχι...

Κι όμως, η ζωή είναι σαν να παρακολουθείς το ίδιο video με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά.

Οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορούν να επεμβαίνουν προκειμένου να λύσουν όλα τα πιθανά προβλήματα. Εχουν όλα τα εργαλεία και μέσω ρυθμιστικών και νομοθετικών παρεμβάσεων μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, κάθε μορφής. Αυτό έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν και επαναλαμβάνεται σήμερα.

Στις σκανδιναβικές χώρες, το 1990, όλο το τραπεζικό σύστημα είχε σοβαρά προβλήματα και με συγκεκριμένα μέτρα όλα τα προβλήματα λύθηκαν, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε τόσο ο νομοθέτης νομοθετεί αλλαγές.

Οδηγούμαστε από βδομάδα σε βδομάδα σ' ένα λιγότερο «ελεύθερο» περιβάλλον, με περισσότερους κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς γιατί αυτό απαιτείται σήμερα. Επειτα από λίγο, πάλι εμείς οι ίδιοι θα ζητήσουμε να οδηγηθούμε ξανά σε απελευθέρωση.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει γίνει μία μεγάλη αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος, που ως αποτέλεσμα είχε να συντελέσει στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και μεγάλος αριθμός στελεχών έχουν εμπειρία και επαγγελματική ωριμότητα που πολλοί απέκτησαν δουλεύοντας στο παρελθόν σε χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού για μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα.

Η διαχείριση των κεφαλαίων και καταθέσεων έχει γίνει με ορθολογικό τρόπο και η καλώς νοούμενη σωστή εταιρική διακυβέρνηση είναι προτεραιότητα στον τρόπο διοίκησης.

Δεν υπάρχει έκθεση σε «παράξενα» χρηματοπιστωτικά προϊόντα / στοιχήματα που οδήγησαν στη σημερινή κρίση μερικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οσον αφορά τους πελάτες των τραπεζών, πριν από 2 χρόνια οι περισσότεροι διακρίνονταν για μία υπεραισιοδοξία και αισθάνονταν ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, η κινδυνολογία είναι στο ζενίθ.

Η απίθανη και αδικαιολόγητη αισιοδοξία του παρελθόντος έχει γίνει απίθανη και αδικαιολόγητη απαισιοδοξία σήμερα.

Κι όμως, τα σπίτια, τα εργοστάσια, τα οικόπεδα και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη δεν έχουν καταστραφεί και δεν έχουν εξαφανισθεί όπως σ' ένα πόλεμο. Η αξία τους (σε μετρητά) έχει αλλάξει και θα ξαναλλάξει και θα ξαναλλάξει.

Είναι ανθρώπινη και δικαιολογημένη η ανησυχία, αλλά ο πανικός σε όλες τις μορφές του οδηγεί σε λάθος αποφάσεις.

Οι έχοντες την ευθύνη να διαχειριστούν την κρίση είναι σε θέση να το κάνουν και έχουν όλα τα εργαλεία.

Σύντομα όλοι θα ρωτούν πάλι για καμία καλή πληροφορία για να κερδίσουν στο χρηματιστήριο. Πάλι θα επενδύουν, αγοράζοντας συμβόλαια για «κατεψυγμένη πορτοκαλάδα» και «γουρουνοκοιλιές» στο χρηματιστήριο του Σικάγου.

Η γιαγιά μου η Διονυσία μού έλεγε: «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται».

Γι' αυτό δεν πρέπει να παρασυρόμαστε ούτε στην υπέρμετρη αισιοδοξία, πολύ περισσότερο στην υπέρμετρη απαισιοδοξία. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιοι άλλοι χαίρονται.

Ζούμε σε μία μικρή κοινωνία σ' ένα μικρό χωριό του πλανήτη και η πλέον ανώδυνη κουβέντα μεταφέρεται όπως το χαλασμένο τηλέφωνο που παίζαμε στο σχολείο, ταχύτατα και βέβαια με μεγάλη δόση υπερβολής από στόμα σε στόμα. Κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη κρίσης, αλλά σε κανένα λεξικό κρίση δεν σημαίνει καταστροφή.

Σήμερα η εικόνα της κρίσης που εμφανίζεται (ή εμφανίζουν) είναι πολύ χειρότερη από το πραγματικό μέγεθος της κρίσης που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Οι δε φήμες που ακούγονται είναι ανυπόστατες.

Και για να χρησιμοποιήσω την υπερβολή, όπως και ο Παπαδιαμάντης, τα στρώματα ύπνου είναι πιο αναπαυτικά και εξασφαλίζουν γλυκό ύπνο αν είναι γεμισμένα με βαμβάκι ή πούπουλα, παρά με χαρτονομίσματα.

* Ο κ. Χρήστος Σορώτος είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ASPIS BANK.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100094_05/10/2008_287187

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΕΣ
(ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 29, ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ" ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟ)