Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

«Όταν τα στελέχη της AIG έκαναν πλουσιοπάροχες διακοπές…»

Έξαλλη η Ντέινα Περίνο με τις καταγγελίες για την προκλητική συμπεριφορά στελεχών της AIG

Η εκπρόσωπος του προέδρου Μπους δήλωσε σήμερα «εξαιρετικά αγανακτισμένη» από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ηγεσία του ασφαλιστικού ομίλου AIG πέρασε τις διακοπές της σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, λίγες ημέρες μετά από τη σωτηρία, με κρατική παρέμβαση του ομίλου που χρεοκόπησε.

«Αντιλαμβάνομαι την έντονη αγανάκτηση του αμερικανικού λαού. Και εγώ είμαι έξαλλη με αυτά που έμαθα. Είναι εξαιρετικά περιφρονητικά», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

Οι δηλώσεις της κ. Περίνο έγιναν μετά από τη διαρροή πληροφοριών -που επιβεβαιώνονται συνεχώς- και από τις καταγγελίες κοινοβουλευτικών ότι τα ηγετικά στελέχη της σχεδόν χρεοκοπημένης ασφαλιστικής εταιρείας AIG πέρασαν τις διακοπές τους στο πλέον πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Καλιφόρνιας, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σωτηρία του ομίλου με κρατική παρέμβαση και με χρήματα των φορολογούμενων.

«Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έσωσαν από την πλήρη κατάρρευση τον ασφαλιστικό όμιλο AIG, οι υπεύθυνοι του ομίλου έτρωγαν και έπιναν ανέμελοι στο πανάκριβο αυτό ξενοδοχειακό συγκρότημα, από τα πλέον ακριβά της χώρας», κατάγγειλε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χένρι Ουάξμαν μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ουάξμαν κατάγγειλε επίσης ότι για τις διακοπές τους οι υπεύθυνοι της AIG ξόδεψαν τεράστια ποσά, αφού μόνο η βραδιά για ένα άτομο στοίχισε τουλάχιστον χίλια δολάρια και κάτι αντίστοιχο τα γεύματα της ημέρας ενώ πολλά χρήματα κόστισαν επίσης οι βόλτες, η γυμναστική, τα σπα και οι πανάκριβες αγορές των στελεχών της εταιρείας που σώθηκε με τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών...

Σημειώνεται ότι Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έσωσε τον όμιλο αυτό από την χρεοκοπία που ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, αγοράζοντας το 79,9% του ομίλου, ουσιαστικά κρατικοποιώντας τον.

http://www.kathimerini.gr/

8 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Μεξικό: Κρατική «ένεση» 2,5 δισ. δολαρίων στην κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού στο πλαίσιο ενός έκτακτου μέτρου ενίσχυσε με το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εθνική αγορά συναλλάγματος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, το νόμισμα της χώρας υποτιμάται συνεχώς από το τέλος Σεπτεμβρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251439

Παπουτσάκης είπε...

Ανοίγει ο χορός της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων
Ιταλία: Η κυβέρνηση θα λάβει έκτακτα μέτρα για εγγυήσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση θα υιοθετήσει σήμερα το βράδυ «έκτακτα μέτρα για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τραπεζών και των καταθέσεων», σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί απόψε, αναφέρεται σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκαλέστηκε για τις 21:00 ώρα Ελλάδος, θα εξετάσει ένα προεδρικό διάταγμα «έκτακτων μέτρων που θα εγγυώνται τη σταθερότητα των τραπεζών και των καταθέσεων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν μετά το συμβούλιο υπουργών, Ecofin, της Δευτέρας και της Τρίτης και σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ έλαβαν χθες, Τρίτη, το πρώτο κοινό μέτρο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποφασίζοντας να αυξήσουν το όριο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στην περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κίνηση πανικού.

Στις 50.000 ευρώ ανεβάζει και η Ρουμανία το όριο εγγύησης

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρουμανία προσεχώς θα ανεβάσει από τις 20 χιλιάδες ευρώ στις 50 χιλιάδες ευρώ το ελάχιστο όριο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, όπως αποφάσισε την προηγουμένη η σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

«Θα υιοθετήσουμε σύντομα την αύξηση του ορίου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων ώστε να συνάδουν οι ρουμανικές με την ευρωπαϊκές αποφάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Ταρισεάνου σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα προετοιμάσουν τα αναγκαία έγγραφα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να υιοθετήσει το νέο όριο», κατέληξε ο κ. Ταρισεάνου.

Απεριόριστη προστασία καταθέσεων στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία θα εγγυηθεί την απεριόριστη προστασία των τραπεζικών καταθέσεων όπως η Αυστρία και η Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γιάνος Βέρες ύστερα από μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών πρέπει να επικυρωθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα υποβάλλει το θέμα στο σώμα την Δευτέρα, είπε ο υπουργός.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251427

Παπουτσάκης είπε...

Οι Βέλγοι πολίτες βιώνουν έντονα τη χρηματοοικονομική κρίση

Περίπου 9 στους 10 Βέλγους (84%) δηλώνουν ότι «η χρηματοοικονομική κρίση τούς αφορά άμεσα», πάνω από τους μισούς (55%) δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» και μόλις δύο στους δέκα εκφράζουν «εμπιστοσύνη» στις βελγικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Research Solution, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο βελγικό Τύπο.

Ειδικότερα, το 55% των Βέλγων δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την κρίση, ενώ μόνο το 7% εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον. Περισσότερο ανήσυχοι για τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις είναι οι Βέλγοι ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι δηλώνουν ότι «βιώνουν τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ένταση» σε ποσοστό 88%.

Επιπλέον, το 49% των Βέλγων εκτιμούν ότι το Βέλγιο «βρίσκεται στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης», ενώ το 40% θεωρεί ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή και τα χειρότερα έπονται».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 54% των Βέλγων δηλώνουν ότι «σε γενικές γραμμές» παρακολουθούν τις εξελίξεις της κρίσης, ενώ το 16% δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της κρίσης διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της βελγικής κυβέρνησης έναντι της παρούσας κρίσης, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνουν «εν μέρει σύμφωνοι» με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το 29% δηλώνουν «απόλυτα σύμφωνοι» και το 12% «καθόλου σύμφωνοι».

Τέλος, «εμπιστοσύνη» στις βελγικές τράπεζες εκφράζει μόλις το 21% των Βέλγων, ενώ στις αμερικανικές το 2%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251422

Παπουτσάκης είπε...

Πότε έχουμε Κράχ

Κραχ έχουμε όταν παγώνουν οι συναλλαγές, καθώς λόγω κρίσης δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Δηλαδή οι πωλητές δεν βρίσκουν αγοραστές.

Το κραχ, ιστορικά, επέρχεται ύστερα από "σκάσιμο" φούσκας και συνοδεύεται με πολύ υψηλά επιτόκια. Σήμερα, μπορεί να παρουσιάζονται μεγάλες πτώσεις στα χρηματιστήρια αλλά υπάρχει όγκος συναλλαγών, άρα αγοραστές και πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, δεν έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια.

Παπουτσάκης είπε...

Απώλειες στην Τουρκία

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέκτησε ένα μέρος των χθεσινών μεγάλων απωλειών του, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση με -2,50% μετά από μια μεγάλη πτώσης της τάξης 6,72% που σημείωνε νωρίτερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά από την ανακοίνωση μείωση των βασικών επιτοκίων πολλών κεντρικών τραπεζών.

Ο βασικός δείκτης ΙΜΚΒ τερμάτισε στις 30.772,62 μονάδες σημειώνοντας πτώση 789,24 μονάδες σε σύγκριση με χθες.

Ωστόσο οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην εθνική τουρκική οικονομία λόγω των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στη χώρα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βοήθησε στην εδραίωση του τραπεζικού τομέα μετά από την μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα το 2001.

Ασία

Μετά την χθεσινή δραματική πτώση του Dow Jones κατά 5,11% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 1987, υποχωρώντας κατά 9,38%. Επίσης, οι συναλλαγές στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας διακόπηκαν, 35 λεπτά μετά το άνοιγμά τους εξαιτίας της μεγάλης πτώσης πάνω από 12% που σημείωνε. Στην Τζακάρτα η συνεδρίαση ανεστάλη καθώς ο βασικός δείκτης υποχωρούσε κατά 10,38%.

Σημειώνεται, ότι η πτώση αυτή ξεπερνά σε απώλειες αυτήν της 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επόμενης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 692,11 δηλαδή 6,72%.

Καταστροφικές είναι και οι συνέπειες της κρίσης στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε 4,80%, του Σίδνεϊ κατά 4,97%, της Σαγκάης 3,08%, της Σιγκαπούρης 4,98%, της Βομβάης 5,50%,της Μπανγκόκ 5,62%, της Ταϊπέι 5,30%, της Μανίλα 4,80%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,19% και της Νέας Ζηλανδίας 1,90%. Τριάντα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Καΐρου, ο βασικός δείκτης CASE-30 υποχώρησε κατά 11,8%. Χθες το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 16,47%. Με σημαντική πτώση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο χρόνων, έκλεισε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1.372,03 μονάδες (-8,2%) φτάνοντας τις 15.431,73.

Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη σήμερα για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2.100 δισεκατομμύρια γεν (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η τράπεζα της Αυστραλίας από την πλευρά της διοχέτευσε 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251291

Παπουτσάκης είπε...

«Γύρισαν» θετικά οι δείκτες στην Wall Street, απώλειες στην Ευρώπη
Πάνω από 5% οι απώλειες στην Ευρώπη. Ανέκαμψε η Wall. Aπώλειες 4,31% στο Χ.Α.

Αρχικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες έδειχναν ότι περιορίζουν τις απώλειες ενόψει της μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας, του Καναδά, της Σουηδίας, των ΗΠΑ, της Ελβετίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι ευρωαγορές δείχνουν να μην αντιδρούν θετικά στην οικονομική επικαιρότητα καθώς πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνισαν σημαντικές απώλειες. Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 3,75% από 4,25% την ίδια ώρα που οι τράπεζες συνεχίζονται να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις λόγω ανησυχιών ότι βαθαίνει η πιστωτική κρίση.

Νέα Υόρκη

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με πτώση σήμερα, καθώς η συντονισμένη δράση πολλών μεγάλων τραπεζών δεν ήταν αρκετή για να εμφυσήσει αισιοδοξία σε μια αγορά που έχει πληγεί από την χρηματοπιστωτική κρίση. Οι δείκτες αν και έφτασαν να χάνουν πάνω από 3%, περιόρισαν τις απώλειες τους για να ανακάμψουν αργότερα

O Dow Jones κερδίζει 1,38%, ο Nasdaq 2,52% και ο S&P's σημειώνει κέρδη της τάξεως του 1,87%.

Το χρηματιστήριο του Τορόντο, το τρίτο σημαντικότερο της βόρειας Αμερικής, παρουσίασε και αυτό πτώση 2,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών σε μια νευρική αγορά, παρά τις ανακοινώσεις για μειώσεις επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα υποχωρώντας 6,1%, στις 941,93 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Δεκεμβρίου 2003.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,31% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 5,88%. Επίσης, τα χρηματιστήρια σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση 7,36% και 5,20% αντίστοιχα. Ίδιο το σκηνικό στα χρηματιστήρια της Βιέννης και του Μιλάνου, τα οποία έκλεισαν με πτώση 8,71% και 5,71% αντίστοιχα.

Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές της Siemens AG, της Allianz και της E.ON AG. Η Credit Suisse Group AG και η Societe Generale SA υποχωρούν πάνω από 4%, καθώς το ΔΝΤ εκτίμησε ότι ίσως χρειαστούν 675 δισ. δολάρια αύξηση κεφαλαίου.

Πτωτική τάση και στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών όπως η BP Plc και των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων όπως η BHP Billiton, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης Μπράουν να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας 50 δισ. στερλίνες δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες για επιδείνωση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251291

Παπουτσάκης είπε...

Η κρίση σε αριθμούς

14 μήνες έντονης νευρικότητας στις αγορές και πτώσης στα χρηματιστήρια

600 δισ. δολάρια οι συνολικές διαγραφές και ζημιές των τραπεζών

1,4 τρισ. το συνολικό κόστος της κρίσης, σύμφωνα με ΔΝΤ

Το 10% του ΑΕΠ των ΗΠΑ αγγίζει το κόστος της κρίσης, που είναι το μεγαλύτερο των προηγούμενων κρίσεων τα τελευταία 100 χρόνια

760.000 απολυμένοι στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Μόνο 159.000 το Σεπτέμβριο

100.000 απολυμένα στελέχη στη Wall Street από τον Ιούνιο του 2007

700 δισ. δολάρια η αξία του πακέτου διάσωσης των ΗΠΑ

1 τρισ. το κόστος των κρατικών παρεμβάσεων από ΗΠΑ και FED από αρχή έτους

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2008_251291

Παπουτσάκης είπε...

«Μαύρη» Τετάρτη
Κοντά σε χαμηλό πενταετίας έκλεισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
Τετάρτη, 08.10.08
«Μαύρη» Τετάρτη

Με μεγάλη πτώση «έκλεισαν» την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κοντά σε χαμηλό κλεισίματος των τελευταίων πέντε ετών, παρά τη συντονισμένη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη επιμένουν.

Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα υποχωρώντας 6,1%, στις 941,93 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Δεκεμβρίου 2003.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,31% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 5,88%. Επίσης, τα χρηματιστήρια σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση 7,36% και 5,20% αντίστοιχα. Ίδιο το σκηνικό στα χρηματιστήρια της Βιέννης και του Μιλάνου, τα οποία έκλεισαν με πτώση 8,71% και 5,71% αντίστοιχα.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55003