Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Οι 25 ημέρες που συγκλόνισαν τη Ν.Δ.

Ανάλυση κάνει στα ευρήματα της τελευταίας του έρευνας ο Γιάννης Μαυρής [http://www.mavris.gr /http://www.publicissue.gr], χωρίς φυσικά να αναφέρεται καθόλου στην αθροιστική πατάτα της έρευνάς του στην παράσταση νίκης!
Κάνει λόγο για τον «Σεπτέμβριο 2008» που μπορεί να αποδειχθεί σε σημείο καμπής στην πολιτική σκηνή της χώρας, αφού η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα πολιτικής δυσαρέσκειας που προκάλεσε η διακυβέρνηση της Ν.Δ. έχουν ανατρέψει τον μέχρι σήμερα παγιωμένο συσχετισμό δυνάμεων.
Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα μήνα έχει κερδίσει 3,5% (36%) και θεωρεί ότι πρόκειται, για ενδοπαραταξιακή (μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) και όχι διαπαραταξιακή (μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) μετατόπιση, που προκαλείται από τη σχεδόν ισόποση αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ (-3%, 12,5%).
Παράλληλα, η καθοδική τάση στην εκλογική επιρροή της Ν.Δ., δείχνει να ανακόπτεται ή και, πιθανώς, να τερματίζεται.
Η σμίκρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων («της ψαλίδας») που καταγράφεται, δεν οφείλεται στην προσφιλή τακτική των Μέσων Ενημέρωσης για αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις εκλογές (horse racing). Για πρώτη φορά, από το 2001, είναι πραγματική και όχι τεχνητή (=προπαγανδιστική).
Η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που διανύουμε και η αδυναμία των κομμάτων της Αριστεράς, (ή της άκρας Δεξιάς) να υποδείξουν μιαν εναλλακτική λύση (πέραν της διαχειριστικής), μπορεί να επανεγκλωβίζει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, στα υπάρχοντα, φθαρμένα και αποδοκιμασθέντα πολιτικά σχήματα.
Από την άλλη πλευρά, η επαναφορά της συζήτησης για το ρόλο του κράτους και την παρέμβασή του στην οικονομία, φαίνεται να προκαλεί μια νέα (ή αναβιώνει μια πολύ παλιά) ιδεολογική πόλωση.
Στην τελική έκβαση του κομματικού ανταγωνισμού που θα προκύψει, η ικανότητα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Και ως προς αυτήν την κρίσιμη παράμετρο, οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος δεν έχουν ακόμη κριθεί.
Για να εξασφαλίσει η Ν.Δ. τη μερική ανάκαμψη της εκλογικής της επιρροής και να επανακτήσει την πρώτη θέση στις πρώτες επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει να καταπραΰνει το «θυμωμένο» –ακόμα– τμήμα της εκλογικής βάσης της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέτρηση του Οκτωβρίου, η πρόθεση ψήφου σε «λευκό και άκυρο» ανέρχεται σε 11% του δείγματος. Εξ αυτής, το 30%, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 3 μονάδες του εκλογικού σώματος αποτελείται από ψηφοφόρους της.

7 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Πολιτικά σενάρια στην εποχή της κρίσης
Αποδυναμώνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενισχύεται ο δομικός ανασχηματισμός μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού

Του Νικου Νικολαου

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής οικονομική κρίση με επίκεντρο την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, διαρκεί τώρα περισσότερο από 15 μήνες, σωρεύοντας τραπεζικά ερείπια στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και οδηγώντας την πραγματική οικονομία στα όρια της ύφεσης, οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρές και απορροφήθηκαν εύκολα από το σύστημα που δεν κλονίσθηκε. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα και βρήκε σύμφωνο και τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου που και αυτός είπε στη δική του κοινοβουλευτική ομάδα ότι «η διεθνής κρίση δεν έχει ακουμπήσει ακόμη τη μέση ελληνική οικογένεια».

Ομως η περίοδος χάριτος φαίνεται να τελειώνει πια και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν ότι η κρίση αρχίζει να δείχνει τα δόντια της και τα πλήγματα στους επόμενους μήνες και προπαντός μέσα στο 2009 θα είναι σκληρά. Ηδη η απαισιοδοξία είναι διάχυτη και η ψυχολογία των νοικοκυριών έφθασε στο ναδίρ με τα κρούσματα ενός μικροπανικού των καταθετών που γύριζαν από τράπεζα σε τράπεζα αγωνιώντας για τις αποταμιεύσεις τους. Η ηρεμία επανήλθε την Τετάρτη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί όριο καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ αλλά η συνεχιζόμενη νευρικότητα των χρηματιστηριακών αγορών είναι απειλητικό μήνυμα ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Και πράγματι η αύξηση του κόστους δανεισμού που φθάνει τώρα το 40% μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να βυθίσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση.

Διαχείριση

Μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον είναι φυσικό σοβαροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη ή ακόμη και οι ίδιοι τραπεζίτες που δανείζουν κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 40 δισ. ευρώ να διερωτώνται αν η κυβέρνηση πρώτα αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση που πιθανόν να γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, έχουν τα εχέγγυα και τις ικανότητες να διαχειρισθούν αποτελεσματικά την κρίση ελαχιστοποιώντας τις απώλειες για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και κινητοποιώντας νέες αναπτυξιακές δυνάμεις. Με λίγα λόγια τα πολιτικά σενάρια της κρίσης απασχολούν και τους παράγοντες αυτούς αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών. Ποια είναι αυτά:

Οι δύο τάσεις

Το πρώτο σενάριο είναι ότι εν όψει της κρίσης που θα βαθύνει τους επόμενους μήνες οι εκλογές απομακρύνονται, καθώς ο Κώστας Καραμανλής συναισθανόμενος τις ιστορικές του ευθύνες είναι αποφασισμένος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι οδηγώντας την οικονομία μέσα από την τωρινή τρικυμία σε πιο υπήνεμο λιμένα. Το δύναται; Οι υπουργοί του είναι διχασμένοι αφού άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να κυβερνηθεί η οικονομία και άλλοι που ίσως βλέπουν πιο καθαρά είναι απαισιόδοξοι φοβούμενοι ότι για να κρατηθεί η οικονομία μέσα στη θύελλα θα απαιτηθούν ίσως σκληρά μέτρα, γενναίες τομές και συγκρούσεις με τις συντεχνίες που όση θέληση κι αν έχει ο Καραμανλής δεν θα μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις, με μια κοινοβουλευτική ομάδα 152 βουλευτών μέσα στην οποία καραδοκούν αντάρτες, καιροσκόποι, λαϊκιστές κ.λπ. «Για να ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο θα πρέπει προηγούμενα να διαπραγματευόμαστε με τον κ. Γ. Μανώλη, λέγει ένας από τους πρώτους υπουργούς, ο οποίος έχει συστήσει στον πρωθυπουργό προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη και με τη γνώμη του συμφωνούν και πολλοί άλλοι.

Οι αντιτιθέμενοι όμως στις κάλπες υπουργοί επικαλούνται, πρώτον, ότι οι εκλογές με το αβέβαιο αποτέλεσμά τους δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της οικονομίας, δεύτερον, ότι ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και επιτύχει δεύτερη εκλογή θα μεσολαβήσει ένα μεγάλο διάστημα ακυβερνησίας, που μπορεί να κλονίσει την οικονομία, χωρίς και πάλι στο τέρμα του να είναι εξασφαλισμένη η αυτοδυναμία και μάλιστα ισχυρή που είναι το ζητούμενο για να γίνουν οι αλλαγές στην οικονομία. Κατά την άποψη αυτών των υπουργών που μάλλον πλειοψηφούν ο Καραμανλής πρέπει να προχωρήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, σε ένα δομικό ανασχηματισμό ανανεώνοντας την κυβέρνησή του και να προχωρήσει με πυγμή στη διαχείριση της κρίσης. Υπέρ της λύσεως αυτής συνηγορούν, πρώτον, οι τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού που δείχνουν δύναμη, ζωντάνια, αλλά και συντονισμό της κυβέρνησης και, δεύτερον, η λαϊκή παροιμία που λέει ότι «στη φουρτούνα όλοι πάνε δίπλα στον καπετάνιο», πράγμα που σημαίνει ότι ένας αποφασισμένος Καραμανλής μπορεί να συσπειρώσει δίπλα του την πλειοψηφία του λαού.

Γενικές κατευθύνσεις

Βέβαια, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει πολλές τρύπες και μπάζει ο προϋπολογισμός της, αλλά η γενική της κατεύθυνση για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων στα όρια της Ευρωζώνης, για στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις και όχι παροχές, για στήριξη των επιχειρήσεων και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, θεωρείται συμβατή με την πολιτική της Ευρώπης και πάντως δεν τρομάζει τους ξένους επενδυτές.

Αντίθετα, το σενάριο να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και να μπορεί να κυβερνήσει σε συνεργασία ή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί πολλά ερωτήματα, αν όχι ανησυχίες, στους οικονομικούς κύκλους και ανατριχίλα στις Βρυξέλλες. Βέβαια, οι χαμηλοί τόνοι του κ. Γ. Α. Παπανδρέου στις τελευταίες εμφανίσεις του, η υπευθυνότητα και το συναινετικό πνεύμα που επέδειξε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τη λαϊκή αποταμίευση, αλλά και η ρεαλιστική τακτική που υιοθετούν συνεργάτες του, όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κ.λπ., είναι σημάδια ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ ωριμάζει μια ομάδα στελεχών που μπορούν να πλαισιώσουν τον Γιώργο σαν πρωθυπουργό, σε μια ικανή κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, ακόμη αυτά απαιτούν χρόνο και προς το παρόν το κυρίαρχο ρεύμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι το λαϊκίστικο που σαν αντίδοτο στην κρίση προτείνει παροχές. Απόδειξη η πρόταση νόμου για παροχή επιδόματος αλληλεγγύης ακόμη και στους 700.000 φοροφυγάδες μικρομεσαίους.

Συμμαχική κυβέρνηση

Τα σενάρια, λοιπόν, διατηρούν σε πρωτεύοντα ρόλο τη Νέα Δημοκρατία με αναπάντητα βέβαια τα ερωτήματα αν θα αποτολμήσει να αλλάξει τα κακώς κείμενα στον ΟΣΕ, που στοιχίζουν στους φορολογούμενους 2 εκατ. ευρώ την ημέρα, αν θα κλείσει τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, αν θα βελτιώσει τον φοροτεχνικό μηχανισμό, αν θα απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ. Αυτά είναι μερικά από τα ισχυρά φάρμακα κατά της κρίσης, αλλά έστω και ένας νέος Καραμανλής, δύσκολα θα τα χρησιμοποιήσει. Θα μπορούσε μόνο αν σχημάτιζε συμμαχική κυβέρνηση με τον Γ. Α. Παπανδρέου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/10/2008_288135

Παπουτσάκης είπε...

Κινήσεις με ορίζοντα τον Δεκέμβριο
Βάρος στην καθημερινότητα και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό

Του Γιωργου Π. Τερζη

Oι καταιγιστικές εξελίξεις στην οικονομία, τα εξωτερικά θέματα με κυρίαρχο το Σκοπιανό, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα των σκανδάλων τα οποία η κυβέρνηση -αν και το επιθυμεί- δεν μπορεί να υπερβεί, καθορίζουν τις εφ' εξής πολιτικές πρωτοβουλίες του Κώστα Καραμανλή.

Μετά τον εκλογικό πυρετό της 30ής Σεπτεμβρίου όταν, με αφορμή την αποπομπή του Σταύρου Δαϊλάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός μοιάζει να επιδιώκει σοβαρά την υλοποίηση του αρχικού πολιτικού σεναρίου που είχε διαμορφωθεί ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Στροφή στην καθημερινότητα, επικοινωνιακή επανενεργοποίηση του πρωθυπουργού και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα τον Δεκέμβριο και την ψήφιση του προϋπολογισμού, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες. Ως προς τον ανασχηματισμό, έστω κι αν αρκετοί, εντός κυβέρνησης και κόμματος, εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις αντοχές του κυβερνητικού σχήματος, ο σχεδιασμός προβλέπει δομικές αλλαγές εντός της χρονικής περιόδου μεταξύ 20 Δεκεμβρίου - 15 Ιανουαρίου αλλά και ενεργοποίηση -εφόσον οι δημοσκοπικές τάσεις το επιτρέπουν- του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, πιθανότατα στα τέλη Απριλίου.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού κινείται, εμφανώς, στη λογική της εκμετάλλευσης της οικονομικής κρίσης, καθώς ιστορικά σε περιόδους δοκιμασίας η κοινή γνώμη τείνει να συσπειρώνεται προς την υπάρχουσα ηγεσία της. Mάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός, λόγω των εξελίξεων, αποφάσισε να αναβάλει το προγραμματισμένο για τις 20 του μηνός πολυήμερο ταξίδι του στο Πεκίνο. Δίνοντας βάρος στα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών, προς τούτο χαρακτηριστική η επίσκεψη στο υπουργείο Εμπορίου για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να ενισχύει το προφίλ του ηγέτη που οδηγεί το καράβι στη διεθνή οικονομική φορτούνα.

Ο Ελληνας Γκόρντον Μπράουν

Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή φιλοδοξούν ότι η εικόνα του θα ενισχυθεί, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Γκόρντον Μπράουν. Στην άκρη του μυαλού τους, ωστόσο, κρατούν και την εικόνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η κρίση φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης, οδηγώντας σε ήττα το ήδη «κουρασμένο» ρεπουμπλικανικό κόμμα. Στα εσωτερικά, η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι έντονη και οι αβεβαιότητες για την υλοποίηση του τρέχοντος και επόμενου προϋπολογισμού σημαντικές. Σε αυτή την παράμετρο, άλλωστε, απέδιδαν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές την προτίμηση που, εφέρετο να, έδειξε ο υπουργός Οικονομίας στο σενάριο των άμεσων εκλογών. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ρητώς ότι ο «προϋπολογισμός δεν βγαίνει», ενώ κρίνουν ότι οι πραγματικές συνέπειες της κρίσης στην κοινωνία δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές, κάτι που αναμένεται να συμβεί τους δύο τρεις προσεχείς μήνες. Αν η κυβέρνηση πείσει ότι η οικονομική κατάσταση οφείλεται, αποκλειστικά ή κυρίως, στην παγκόσμια οικονομική συγκυρία η τύχη της θα είναι καλύτερη. Αν όμως, όπως λένε κάποιοι γαλάζιοι, οι τιμές πετρελαίου και καυσίμων παραμείνουν υψηλές, παρά το γεγονός ότι το βαρέλι έχει χάσει σχεδόν 40% τους τελευταίους μήνες, τότε αναπόδραστα οι υπεύθυνοι θα αναζητηθούν στο πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας.

Εξωτερική πολιτική

Η ιδέα χρησιμοποίησης του ζητήματος των Σκοπίων ως αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα κυβερνητικά γραφεία, για να απορριφθεί κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. «Θα είναι τεράστιο λάθος μια τέτοια εξέλιξη» σημειώνει συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα συνομιλεί καθημερινά με τον πρωθυπουργό και όχι μόνο για τις εξωτερικές σχέσεις. «Αφενός θα τεθεί εν αμφιβόλω η εθνική υπόθεση, αφετέρου θα δημιουργηθεί έδαφος για την καλλιέργεια ενός εθνικιστικού λαϊκισμού», εξηγεί ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός μοιάζει έτοιμος να αποδεχθεί την προτεινόμενη λύση για την ονομασία της γείτονος, γνωρίζοντας ότι θα έχει απώλειες από τα «δεξιά». Πλην του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ουδείς μπορεί να αποκλείσει αντιδράσεις προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ. με απήχηση στην εκλογική βάση της βορείου Ελλάδος, όπως ενδεικτικά ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ωστόσο, η κυρίαρχη ανάλυση στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει τις «εκ δεξιών» απώλειες να αναπληρώνονται από τον κεντρώο - μεσαίο χώρο, από τους πολίτες δηλαδή που δηλώνουν κόπωση από το χρονίζον πρόβλημα και θα στηρίξουν όποιον, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, επιχειρήσει να δώσει λύση.

Το πολιτικό κεφάλαιο του Καραμανλή και τα σκάνδαλα

Το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Κώστα Καραμανλή εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. κι αυτό θα συνεχίσει να προβάλλεται. Κατά περίπτωση, είτε με επίδειξη πυγμής προς τους ενδοκομματικούς αμφισβητίες, είτε με την υιοθέτηση αυστηρών προειδοποιήσεων προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είτε με προσωπικές παρεμβάσεις στα μεγάλα θέματα πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να τραβήξει τους προβολείς στον ίδιο και το έργο του και όχι στην, όπως ο ίδιος λέει, «παραπολιτική». Αυτή του η προσπάθεια, ωστόσο, υπονομεύεται από καταγγελίες που «αντέχουν» στον καταιγισμό των οικονομικών ειδήσεων, όπως η υπόθεση Βατοπεδίου. Μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση υπάρχει έντονος εκνευρισμός. Και τούτο διότι, κάθε φορά που μία νέα πτυχή αποκαλύπτεται δεν κοιτούν μόνον προς την πλευρά της καταγγέλλουσας αντιπολίτευσης αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα. Αναζητούν εκείνους που, όπως λένε, τους στοχοποιούν για να «βγουν οι ίδιοι από το κάδρο». Ως αποτέλεσμα, ένα όντως σοβαρό ζήτημα -όπως το Βατοπέδι- παραμένει στη σφαίρα της παραπολιτικής, με ευθύνη και της ίδιας της κυβέρνησης, που αρνείται να δώσει απαντήσεις. Παραπέμπει, απλώς, στη δικαιοσύνη εντείνοντας τη δυσπιστία των πολιτών...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/10/2008_288134

Παπουτσάκης είπε...

Εντολές ετοιμότητας από τον Παπανδρέου
Τι ζητεί από τους στενούς του συνεργάτες

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Mε τρία νέα στοιχεία εμπλουτίζει την επικοινωνιακή του στρατηγική το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει το προβάδισμα που του δίδουν έναντι της Ν.Δ. οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, κι ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη εδραιώνεται η πεποίθηση ότι ο χρόνος προς τις προσεχείς εκλογές μετράει αντίστροφα.

Πρώτον, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει την «αναπροσαρμογή» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, με βάση τα νέα πολιτικά και οικονομικά –λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης– δεδεομένα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος απέστειλε στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ραγκούση και στην υπεύθυνη προγράμματος κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωμα με το οποίο τους ζητεί:

- Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, κυρίως δε εκείνων που αφορούν την ενίσχυση των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων.

- Κατηγοριοποίηση των θεμάτων τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να αναδείξει, από την ακρίβεια και το περιβάλλον, μέχρι τα ναρκωτικά.

- Προσδιορισμό των επαγγελματικών χώρων, αλλά και των εκλογικών περιφερειών, όπου η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να δώσει, με βάση τους υφιστάμενους πολιτικούς συσχετισμούς, ιδιαίτερη έμφαση, με προσωπικές του περιοδείες.

- Ανάδειξη των «διαχωριστικών γραμμών» με τη Ν.Δ. σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

- «Ανοιγμα» σε πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία θα συμβάλουν στη διείσδυση του κόμματος και σε νέα πολιτικά ακροατήρια.

«Επείγον»

Οι σχετικές εντολές έχουν μάλιστα την ένδειξη «επείγον», καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει κατ’ ελάχιστον τις πρόωρες εκλογές, ακόμη και πολύ νωρίτερα από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Εξάλλου, υπάρχουν στενοί συνεργάτες του, που θεωρούν πιθανή την προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Νοέμβριο με «πρόσχημα» τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Δεύτερον, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα εμπλακεί σ’ έναν «ανταγωνισμό» πυκνών εμφανίσεων με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος είναι σαφές πως έχει επιλέξει να σηκώσει ο ίδιος το βάρος της μεταβολής του κλίματος υπέρ της Ν.Δ. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες, και κυρίως απόλυτα στοχευμένες: Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας του πολίτη, που τείνουν να καταστούν η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, καθώς και στα ζητήματα «υψηλής πολιτικής», με τελευταία παραδείγματα τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και το Σκοπιανό. Παράλληλα, θα αποφεύγει να σηκώνει ο ίδιος το βάρος της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. σε ζητήματα που είναι συνδεδεμένα με το βεβαρημένο παρελθόν του «κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ», όπως για παράδειγμα η «Ολυμπιακή».

Τρίτον, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συντηρήσει τη «σκανδαλολογία», αλλά κατά διαφορετικό τρόπο, δηλαδή χωρίς αυτή να αποτελεί την αιχμή του αντιπολιτευτικού του λόγου, κάτι που είχε συμβεί με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Το συγκεκριμένο έργο θα αναλάβουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε ενδεικτικό, πως από τη Χαριλάου Τρικούπη δόθηκε εντολή να ελεγχθούν στα υποθηκοφυλακεία όλες οι πωλήσεις ακινήτων από τη Μονή Βατοπεδίου. Ο στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι προφανής: Στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να βρουν «λαβράκι», δηλαδή μεταξύ των αγοραστών να βρεθεί κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία με «αναφορά» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/10/2008_288133

Παπουτσάκης είπε...

Ο «πάγκος» του Κ. Καραμανλή για το νέο κυβερνητικό σχήμα
Τα σενάρια με τα ονόματα που θα περιληφθούν στον ανασχηματισμό

Tης Ελλης Τριανταφυλλου

Με τη σκέψη στον ανασχηματισμό εξακολουθούν να διάγουν τον πολιτικό τους βίο οι περισσότεροι υπουργοί, υφυπουργοί αλλά και βουλευτές της Ν.Δ., αφού σχεδόν προεξοφλούν ότι ο κύβος έχει ριφθεί και το μόνο που πλέον απομένει είναι η εξεύρεση του κατάλληλου χρόνου για την υλοποίησή του από τον πρωθυπουργό. Αν και ελάχιστοι έχουν την άνεση να συζητούν ανοιxτά με τον κ. Καραμανλή για πρόσωπα και ονόματα, οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο –και αναγκαίο– η επικείμενη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος να σηματοδοτεί μια πραγματική «νέα αρχή» για την κυβέρνηση.

Το νέο στοιχείο στο κυβερνητικό παζλ είναι η διεθνής οικονομική κρίση και οι παρενέργειές της στην ελληνικη οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες, όσο δηλαδή βαθαίνει και «απλώνεται» η κρίση, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου που κρατούν επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα που θα είχε τυχόν αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΘΟ. Οι επιφυλάξεις αυτές είναι δύο ειδών.

Η επόμενη ημέρα στο ΥΠΕΘΟ

Κάποιοι εκτιμούν ότι θα ήταν ριψοκίνδυνη η ανανέωση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν μέσω μιας κρίσης, η οποία κατά γενική εκτίμηση, αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί. «Μέχρι να μάθει ο νέος υπουργός πρόσωπα και καταστάσεις και να δημιουργήσει τις δικές του συμμαχίες εντός της Ε.Ε. θα περάσει εύλογο διάστημα», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας κίνηση ρίσκου τυχόν αλλαγή του υπουργού Οικονομίας υπό τις παρούσες συνθήκες. Αλλοι, το βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία. Θεωρούν, δηλαδή, αναγκαία την παραμονή στο κρίσιμο αυτό πόστο του κ. Αλογοσκούφη για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να μην «καεί» το μήνυμα της ανανέωσης που θα επιχειρήσει να εκπέμψει η κυβέρνηση με μια αλλαγή φρουράς στο οικονομικό επιτελείο.

Αν, παρά ταύτα, υπάρξει αλλαγή, τότε τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο ΥΠΕΘΟ είναι τέσσερα:

- Να μετακομίσει από τη Βασ. Σοφίας στην οδό Νίκης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια, δηλώνει στους συνομιλητές της ότι θα εξαντλήσει τις προσπάθειες παραμονής της στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο έχει «απλωμένο τραχανά». Αυτή είναι και η πιθανότερη εκδοχή. Αν, ωστόσο, της ζητηθεί επιμόνως από τον πρωθυπουργό, θα αποδεχθεί το χαρτοφυλάκιο.

- Να αναλάβει τα ηνία του κυβερνητικού οικονομικού οχήματος ο κ. Αντ. Σαμαράς. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου θεωρούν ότι η εγκατάσταση του Μεσσήνιου πολιτικού στο ΥΠΕΘΟ θα δώσει την αίσθηση της ενδυνάμωσης της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής πολιτικής. Η εκδοχή, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι η επικρατέστερη.

- Να μετακομίσει στο Σύνταγμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα μετά πάθους, καθώς θεωρεί ότι έχει μεγάλο έργο ακόμη να εκπονήσει στο υπουργείο του οποίου ηγείται.

- Να αναβαθμιστεί ο νυν υφυπουργός Γιαννης Παπαναθανασίου, ο οποίος θεωρείται εκ των επιτυχημένων στελεχών της κυβέρνησης.

Ο κ. Αλογοσκούφης

Τυχόν αλλαγή φρουράς στη θέση του υπουργού Οικονομίας, ανοίγει τρεις δρόμους για τον νυν «τσάρο» κ. Αλογοσκούφη: Αυτόν που οδηγεί στο υπουργείο Αμυνας (ή Εξωτερικών στην απίθανη περίπτωση που τη θέση του καταλάβει η κυρία Μπακογιάννη), εκείνον που καταλήγει στο υπουργείο Ανάπτυξης, και έναν τρίτο, που οδηγεί στην οικία του. «Μπορώ να πάω και στο σπίτι μου μόλις ολοκληρώσω την αποστολή μου», φέρεται να τονίζει στους συνομιλητές του ο κ. Αλογοσκούφης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα δημιουργούσε προβλήματα στον πρωθυπουργό. Με δεδομένο ότι ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί την παραμονή του στην κυβέρνηση, πιθανότερη εκδοχή θεωρείται η διαδοχή του κ. Φώλια.

Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Πέραν των παραπάνω, ως πιθανή συζητείται η μετεγκατάσταση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Και αυτό, διότι ο νυν υπουργός κ. Πρ. Παυλοπουλος ίσως κληθεί από τον πρωθυπουργό να διαδεχθεί τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι, πάντως, θεωρούν περίπου βέβαιη την μετακίνηση του κ. Μεϊμαράκη στη θέση που σήμερα κατέχει ο κ. Θ. Ρουσόπουλος. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ. Ρουσόπουλος, που και ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, μπορεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο δεν αποκλείεται να αναχωρήσει ο κ. Λιάπης για το υπουργείο Αμυνας. Το όνομα του κ. Λιάπη ακούγεται και για το υπουργείο Περιβάλλοντος στην όχι εξαιρετικά πιθανή περίπτωση διαχωρισμού του από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μία εναλλακτική σκέψη είναι να αναλάβει το νέο πόστο ο νυν επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και, ταυτοχρόνως, ο τομέας των δημοσίων έργων να ενσωματωθεί στο υπουργείο Μεταφορών του οποίου σήμερα ηγείται ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης πιθανός διάδοχος εμφανίζεται και ο νυν υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος – αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε την παραμονή στο πόστο του. Σε μία πιθανή μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου, ως διάδοχό του προτείνουν ορισμένοι την νυν υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά – η οποία, ωστόσο, επίσης επιθυμεί την παραμονή στο πόστο της. Αλλοι δεν αποκλείουν την μετακίνηση στο υπουργείο Υγείας του κ. Θ. Ρουσόπουλου.

Για τη θέση του υπουργού Επικρατείας ακούστηκε τελευταίως και το όνομα του υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος, κατά ορισμένους, θα μπορούσε να εκπροσωπήσει επιτυχώς την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι, πάντως, προεξοφλούν ότι θα παραμείνει στο πόστο του. Το ίδιο λέγεται και για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξ. Κοντό – ο οποίος, πάντως, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε άλλο πόστο, και Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Αντιθέτως, στο περιφερειακό υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αναμένεται να υπάρξει η συνήθης αλλαγή φρουράς, προκειμένου να αξιοποιηθεί και άλλος Βορειοελλαδίτης βουλευτής. Μικρές πιθανότητες δίνουν, εξάλλου, οι περισσότεροι στην μετακίνηση του κ. Αναστ. Παπαληγούρα από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς η τοποθέτησή του είναι εξαιρετικά πρόσφατη.

Επιστροφή πρώην υπουργών και υφυπουργών

Η επάνοδος του κ. Παπαληγούρα στο υπουργικό συμβούλιο έχει αναζωπυρώσει το σενάριο της επιστροφής στην κυβέρνηση στελεχών που κατείχαν πόστα σε προηγούμενα σχήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας και Π. Παναγιωτόπουλος, ο πρώην υφυπουργός κ. Γερ. Γιακουμάτος κ.ά. Το πλέον ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, πάντως, καταγράφεται στο επίπεδο των υφυπουργών, αφού εκεί εκτιμάται ότι δρομολογείται εκ βάθρου ανανέωση. Στους πιθανούς για ανανέωση της θητείας τους συγκαταλέγονται οι υφυπουργοί: Ανδρ. Λυκουρέντζος, Στ. Καλαφάτης, Αντ. Μπέζας, Νικ. Λέγκας, Γ. Παπαθανασίου, Παν. Καμμένος, Π. Δούκας, Γιάνν. Βαληνάκης, Θ. Κασσίμης, Θεμ. Ξανθόπουλος, Κ. Κιλτίδης, Χ. Ζώης, Θ. Νάκος και Π. Χηνοφώτης.

Για τις θέσεις που θα προκύψουν από τον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν πάρα πολλοί μνηστήρες. Οι περισσότεροι είναι βουλευτές με δύο και πλέον θητείες, προέρχονται από τη λεγόμενη γενιά των σημερινών 40 - 50, και έχουν στηρίξει την κυβέρνηση στις δύσκολες φάσεις που περνάει, ενώ ζωηρές συζητήσεις για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα γίνονται εσχάτως και στον κύκλο των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Μεταξύ εκείνων που προσβλέπουν σε αξιοποίησή τους συγκαταλέγονται οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Γκιουλέκας, Δ. Τζαμτζής, Μαξ. Χαρακόπουλος, Μ. Σαλμάς, K. Mαρκόπουλος, Ιωάνν. Μπούγας, Φεβ. Πατριανάκου, Κ. Παπακώστα, Αριάνδη Μανούσου - Μπινοπούλου, Θ. Καράογλου, Στ. Κελέτσης, Γ. Κοσμίδης, Γ. Κοντογιάννης ή Κ. Τζαβάρας (σ.σ.: εκλέγονται και οι δύο στην Ηλεία, η οποία και λόγω προβλημάτων είναι πιθανό να αποκτήσει εκπροσώπηση στο υπουργικό συμβούλιο), Θ. Μπούρας κ.ά.

Στους υπουργοποιήσιμους συγκαταλέγεται και ο γραμματέας της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτης, στην περίπτωση που ο ανασχηματισμός δεν συνοδευτεί από το σενάριο της πολύ γρήγορης προσφυγής στις κάλπες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/10/2008_288131

Παπουτσάκης είπε...

Το καυτό εξάμηνο και τα τρία αγκάθια
Τα δημοσκοπικά δεδομένα, η πιθανότητα διπλής κάλπης και η «μεταβλητή» της οικονομικής κρίσης
Κυριακή, 12.10.08

Την 1η Οκτωβρίου, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων, το λεγόμενο «χρυσό αθηναϊκό τρίγωνο» ξύπνησε σε προεκλογικό πανικό. Μόνον αργά το απόγευμα σήμανε λήξη συναγερμού, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο εκλογικός σχεδιασμός επέστρεψε στην τροχιά του αυτονόητου, δηλαδή την άνοιξη, ώστε να μη μετρηθεί η φθορά στις ευρωεκλογές. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πάντως ότι ο δρόμος ως εκεί δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά μάλλον με αγκάθια…

Η επιστροφή στον σχεδιασμό της διπλής εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη συνοδεύτηκε από μια ανάπαυλα στην εσωκομματική ένταση που έγινε αποδεκτή με τεράστια ανακούφιση από όλες τις πλευρές. Το εικοσιτετράωρο που η κατάσταση έδειχνε να οδηγεί σε εκλογές με μηχανιστικό τρόπο τρόμαξε τους πάντες με αποτέλεσμα αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι βουλευτές σταμάτησαν τις δηλώσεις και ο κ. Κώστας Καραμανλής υιοθέτησε ένα πιο συναινετικό και πατερναλιστικό ύφος.

Αποτύπωση δυσαρέσκειας
Το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ των πρόωρων εκλογών την άνοιξη είναι να μην αποτυπωθεί η σημερινή δημοσκοπική εικόνα στην κάλπη των ευρωεκλογών, κάτι που πλήττει και το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν όμως καταστροφή για τη Ν.Δ., η οποία είχε καταγράψει το 2004 ένα ποσοστό της τάξης του 42%. Η «σφαλιάρα», όπως τη χαρακτηρίζει κορυφαίος της κυβέρνησης, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα. Αυτό το σενάριο θέλει να αποτρέψει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Οχι μόνον επειδή μια τέτοια καταγραφή δημιουργεί δεδομένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν στη συνέχεια, αλλά και διότι εκτιμά ότι η παράταση της κυβερνητικής θητείας (π.χ. ως τις προεδρικές εκλογές του 2010) θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη φθορά και αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η στρατηγική η οποία θα υπηρετήσει το στόχο είναι η ανάδειξη ως πρώτη προτεραιότητα του κ. Καραμανλή της αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι πολίτες σε περιόδους κρίσεων έχουν την τάση να συσπειρώνονται γύρω από την ηγεσία. Εξάλλου, η επίκληση της κρίσης επιτρέπει στην κυβέρνηση να καλύψει αστοχίες και να εξουδετερώσει την κριτική. Σημαντικό είναι επίσης ότι στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει πως τα χειρότερα της διεθνούς κρίσης θα τα διαπιστώσουν οι Ελληνες το 2009 και στις αρχές του 2010. Δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα θελήσουν να εξαντλήσουν την ανοχή τους.

Αστάθμητοι παράγοντες
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι και ο Προϋπολογισμός του 2009 έχει ορίζοντα εξαμήνου και ότι αν δεν γίνουν εκλογές χρήζει αναθεώρησης. Αν όλα εξελιχθούν πάντως κατ’ ευχήν για την κυβέρνηση, το σημαντικότερο χρονικό ορόσημο είναι ο Ιανουάριος. Εκεί, λένε υπουργοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις πιθανόν και για έναν προεκλογικό ανασχηματισμό.

Οπως επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί από αστάθμητους παράγοντες, ο σημαντικότερος των οποίων μπορεί να είναι η ίδια η οικονομική κρίση. Είναι πιθανόν οι επιπτώσεις της να είναι τόσο οξείες για τη χώρα και τους πολίτες, ώστε αν προκηρυχθούν εκλογές να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για επιπολαιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, υπάρχει η «θεσμική εναλλακτική λύση», να γίνουν οι εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο και στην ευρωκάλπη να υπάρξει εκτόνωση της δυσφορίας. Το σενάριο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, που είναι απρόβλεπτες.

Ο δεύτερος σημαντικός αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει το σχεδιασμό είναι η εξέλιξη των υποθέσεων που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Πληθαίνουν οι φήμες, που προκαλούν ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι επίκεινται νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση Siemens, αν και στο επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι δεν θα προκύψει το χειρότερο, δηλαδή αποδοχή χρηματικών ποσών από κυβερνητικά στελέχη και ροή «μαύρου χρήματος» προς τη Ρηγίλλης.

Πέρα από τη Siemens, πάντως, «αγκάθι» αποτελούν και υποθέσεις που είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθούν, όπως π.χ. το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Τα σκάνδαλα μπορούν να προκαλέσουν αυτό που φοβούνται περισσότερο στο Μαξίμου (εστιάζοντας στη συσπείρωση της βάσης που κρίνει και τις δημοσκοπήσεις), δηλαδή έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Αυτός μπορεί να προκληθεί και από μια κοινωνική έκρηξη λόγω της οικονομικής κρίσης. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η κοινωνική διαμαρτυρία, η οποία ως τώρα δεν ανησυχούσε την κυβέρνηση, μπορεί να πάρει πρωτόγνωρες μορφές.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι αυτό που επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Οτι ο κ. Καραμανλής δεν έχει πια τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Το πόσο θα αποδώσει η τακτική του εξαρτάται από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Αν ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να διατηρήσει ή να διευρύνει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, π.χ. το Δεκέμβρη, τότε όλα ανατρέπονται. Και υπό αυτήν την έννοια η προ ημερησίας που ζήτησε ο πρωθυπουργός για τη διεθνή κρίση αποκτά κομβική σημασία. Θα πρέπει εκεί να επικρατήσει καθαρά του αντιπάλου του, για να ανακτήσει και στην κοινωνία την υπεροχή…

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55455

Παπουτσάκης είπε...

Πώς απετράπησαν οι πρόωρες το Νοέμβρη
Η διαγραφή Δαϊλάκη, ο ρόλος του Προβόπουλου και η μεταστροφή του Μαξίμου
Κυριακή, 12.10.08

Πόσο κοντά στις εκλογές βρέθηκε η χώρα λόγω της διαγραφής Δαϊλάκη; Κορυφαίος υπουργός έλεγε σε συνεργάτη του το βράδυ της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξέπεμπε ένα πολεμικό κλίμα. Το επόμενο πρωί, χωρίς συγκεκριμένο «πράσινο φως», ξεκίνησε η κινητοποίηση στελεχών του κομματικού μηχανισμού. Το μεσημέρι οι περισσότεροι κορυφαίοι πίστευαν ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν άμεσα, συζητούσαν μάλιστα ημερομηνίες ανάμεσα στις 2 και τις 16 Νοεμβρίου. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι υπουργός επιχειρηματολογούσε σε συνομιλητές του, που του επισήμαιναν ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές εν μέσω διεθνούς κρίσης, ότι η κατάσταση υπό την ομηρία των ανταρτών και των διαφωνούντων είναι χειρότερη από ακυβερνησία.

Στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του Σταύρου Δαϊλάκη ήταν κάτι σαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό για το Μέγαρο Μαξίμου. Θεώρησαν μονόδρομο τη διαγραφή του για να μην καταστούν αναξιόπιστες οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο βίωναν και το χειρότερο πιθανό σενάριο, δηλαδή συρρίκνωση της πλειοψηφίας της σε 151 και την ομηρία απέναντι στις διαθέσεις του Πέτρου Τατούλη. Το να κόψει ο πρωθυπουργός το γόρδιο δεσμό με το μαχαίρι των εκλογών φάνταζε ως μόνη διέξοδος.

Μόνο το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από ένα όργιο φημών που ήθελαν τον κ. Καραμανλή να έχει ζητήσει συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κλίμα άρχισε να αλλάζει και να επικρατούν οι φωνές της λογικής, που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης και να ρισκάρει π.χ. έναν πανικό στο τραπεζικό σύστημα σε προεκλογική περίοδο.

Καταλυτικές σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν οι παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου, ο οποίος συνομίλησε για το ζήτημα με τον πρωθυπουργό, του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος από πεποίθηση και αίσθηση θεσμικού καθήκοντος διαφωνούσε με μια τέτοια επιλογή. Το απόγευμα ήταν ξεκάθαρο ότι οι πρόωρες κάλπες δεν ήταν πια επιλογή, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού μάλιστα κ. Γιάννης Αγγέλου την απαξίωσε σε υπουργό που τον πήρε ανήσυχος να μάθει τι γινόταν, λέγοντάς του τι πράγματα είναι αυτά, θέλουν με το ζόρι να μας πάνε σε εκλογές. Εκείνο το βράδυ ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης που είχε αποτρέψει τη διαγραφή του Θανάση Γιαννόπουλου άρχισε να «ζυμώνει» την αποκατάσταση της πλειοψηφίας των 152 με την επιστροφή Δαϊλάκη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Καραμανλής συνέταξε την εισήγησή του για το υπουργικό συμβούλιο με τη βοήθεια του κ. Σιούφα και είχε σαν κύριο μήνυμα να καθησυχάσει τις ανησυχίες.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55482

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τωρινό να χτυπάνε όλα τα κανάλια τον Καραμανλή! Ο Μπόμπολας θέλει το Δ'ΚΠΣ, ο Κοντομηνάς έχει ΈΞΙ κακουργήματα, ο Κυριακού ΕΝΑ , ο Βαρδινογιάννης δεν θέλει ανταγωνισμό στα διϋλιστήρια, ο Αλαφούζος και ο Κουρής παίζουν διπλό παιγνίδι.
Τον μόνο που έχει ο Καραμανλής είναι το λαό, που φαίνεται να κατάλαβε τη βρωμιά των καναλο-εκβιαστών.