Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

και έμποροι οπλικών συστημάτων πίσω από το φαγοπότι στη Μονή Τοπλού !!!

Προμηθευτής οπλικών συστημάτων o Βαλασσάκης της Minoan Group! Το 1999 η Loyalward Limited εξαγοράζεται εξ ολοκλήρου από τη Loyalward PLC, που τελικά μετονομάζεται σε Minoan Grοup. Πάντα, όμως, με τα ίδια πρόσωπα ή συγγενικά τους να παίζουν τον ηγετικό ρόλο. Ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. από το 1999 έως το 2006, οπότε και αποχώρησε, εμφανίζεται και ο κ. Κωνσταντίνος Βαλασσάκης. Μάλιστα, μέχρι την αποχώρησή του το 2006, είναι και ο κύριος εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα.
Το παράδοξο είναι πως στα γραφεία της εταιρείας του κ. Βαλασσάκη, Υμηττού 7 στο Παλαιό Φάληρο, μέχρι το 2006, οπότε μετείχε και στο Δ.Σ. της Minoan Grοup, στεγάζονταν και τα γραφεία στην Αθήνα της Loyalward, έτσι ώστε, ακούσια μεν, υπαρκτά δε, τα οπλικά συστήματα να εμφανίζονται σε "συγκατοίκηση" με την τουριστική αξιοποίηση.





25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνδέστε οπλικά συστήματα + Καρχιμάκης στο επιτελείο του Τσοχατζόπουλου + Βαλασάκης , οδηγούν στο ξεπούλημα της Μονής Τοπλού σε ανφισβητήσιμα συμφέροντα

Παπουτσάκης είπε...

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ:

29 Σεπτεμβρίου 2008 - 11:07
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ

Το Ίδρυμα "Παναγία η Ακρωτηριανή", που είχε αναλάβει - είδαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα πώς - τη διαχείριση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, είχε αναθέσει την αξιολόγηση των τριών εταιρειών που φέρονταν ως υποψήφιες να αναλάβουν την αξιοποίηση της έκτασης, από το Δεκέμβριο του 1992 κιόλας, σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Υποψήφιες ήταν η ελληνική κοινοπραξία "Ευρωεξέλιξη", η αυστριακή IPC-Universale (θυγατρική της αυστριακής Εθνικής Τράπεζας) και η Loyalward Limited.
Αρχικός αξιολογητής ήταν ο ορκωτός ελεγκτής Ελευθέριος Βουτυράκης, στέλεχος του αγγλικού οίκου Moore Stephens, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας της Loyalward, κατατάσσοντάς την τελευταία. Όμως το Ίδρυμα δείχνει να μη βολεύεται με αυτή τη εξέλιξη (και πώς αφού από το 1989 οι Άγγλοι έχουν δώσει καπάρο με εύλογο αντάλλαγμα εκατομμυρίων δραχμών) και προσλαμβάνει τον οικονομολόγο Δ. Παυλάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ernst & Young Finance Α.Ε., ο οποίος με νέα αξιολόγηση εισηγείται τη Loyalward.
Ο τότε νομικός σύμβουλος και μέλος του Ιδρύματος Ν. Κατσούλης εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της Loyalward, και λίγο αργότερα αποπέμπεται από το Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα προσλαμβάνει ως νομικό σύμβουλο το δικηγόρο Αθηνών Θεόδωρο Κοντογιαννόπουλο (τον ίδιο άνθρωπο θα βρούμε στα 2006 να εκπροσωπεί βελγικά συμφέροντα για ανάλογη επένδυση σε δημόσια γη του Τυμπακίου προς τα Μάταλα). Ο κ. Κοντογιαννόπουλος, επίσης, εισηγείται την επιλογή της Loyalward.
Στις 10-4-1995, ο Θ. Κοντογιαννόπουλος υποβάλει στο Δ.Σ. του Ιδρύματος γνωμοδότηση-αξιολόγηση με την οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της Loyalward. Σε αυτή τη γνωμοδότηση υποστηρίζει σθεναρά ότι το Ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με τη Loyalward και όχι να επαναλάβει το διαγωνισμό όπως υποστήριζαν κάποια μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το περίεργο όμως είναι ότι ο δικηγόρος φέρεται να είχε συμφωνήσει σε αμοιβή 50 εκατομμυρίων δραχμών για την εργασία του αυτή, υπό τον όρο ότι θα συναφθεί η σχετική σύμβαση(!). Άρα τι λόγο είχε να μην την υποστηρίξει σθεναρά;
Η υπόθεση αποκτά διαστάσεις πρόκλησης όμως, αφού, εκτός από την αμοιβή των 50 εκατομμυρίων δραχμών με την οποία θα επωφελούνταν αν η σύμβαση υπογραφόταν - ενώ κατά τα άλλα υποτίθεται ότι το Ίδρυμα τον πλήρωνε για να του γνωμοδοτήσει αν η αγγλική εταιρεία είναι αξιόπιστη ή όχι - η "Ν.Κ." αποκαλύπτει σήμερα ότι 12 χρόνια μετά από αυτή την πράξη ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος εμφανίζεται στο μετοχολόγιο της Minoan Group(!). Δηλαδή, ο νομικός του ενός από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται προασπίζει, είναι και μέτοχος στην άλλη πλευρά, την αγγλική εταιρεία.

Νέες αποκαλύψεις με έγγραφα-ντοκουμέντα
Η δημοσιογραφική έρευνα της "Ν.Κ." έφερε στην επιφάνεια νέα συγκλονιστικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση της αξιοποίησης των 26 χιλιάδων στρεμμάτων της Μονής Τοπλού από την αγγλική εταιρεία με την αρχική επωνυμία Loyalward Limited. Στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα πρωτοφανές καθεστώς αδιαφάνειας, ακυροτήτων και μεθοδεύσεων πέρα και έξω από την ελληνική νομοθεσία. Παράλληλα αποκαλύφθηκε η διαχρονική απεμπόληση δικαιωμάτων του Δημοσίου, με εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, υπηρεσιών και φορέων που υποτίθεται ότι προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον. Οι σημερινές όμως αποκαλύψεις της "Ν.Κ.", μέσα από επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα, δίνουν μια άλλη διάσταση στην υπόθεση, φωτογραφίζοντας όχι μόνο τα κοινά στοιχεία με το Βατοπαίδιο, αλλά προεκτείνοντας αυτή τη διάσταση με διαχρονικό τρόπο σε πεδία όπου μόνο η δικαστική έρευνα ενδεχομένως να καταδείξει το μέγεθος των γεγονότων, τα οποία είναι προφανές ότι αποκαλύπτουν "σκάνδαλα" και υπόγειες διαδρομές με πρωτοφανή εμπλοκή για τα δεδομένα της Κρήτης.

Μέτοχος με αμετάβλητη εγγραφή
Στο επίσημο μετοχολόγιο της Minoan Group στις 30-4-2007 ο Θ. Κοντογιαννόπουλος αναφέρεται ως κάτοχος 50.000 μετοχών της εταιρείας. Στο επόμενο μετοχολόγιο, στις 30-4-2008, η εγγραφή του παραμένει αμετάβλητη! Είναι το ίδιο πρόσωπο που το Φεβρουάριο του 2008, ως πληρεξούσιος του Ιδρύματος, ασκεί παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της Loyalward, στην προσφυγή που έχουν καταθέσει οικολογικές οργανώσεις και πολίτες της Κρήτης για την περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης.
Την ίδια εποχή, ο ηγούμενος της Μονής, Φιλόθεος, περιφέρεται μεταξύ των σωματείων και οργανώσεων της Σητείας και τους ζητεί να υπογράψουν σχέδιο πρακτικού, προερχόμενο από το δικηγορικό γραφείο του κ. Κοντογιαννόπουλου, με το οποίο εξουσιοδοτείται ο ίδιος δικηγόρος και ο δικηγόρος της Loyalward Απόστολος Παπακωνσταντίνου να ασκήσουν όμοιες παρεμβάσεις εκ μέρους των σωματείων υπέρ της Loyalward και με έξοδα του Ιδρύματος.
Δύο μήνες μετά ο κ. Κοντογιαννόπουλος ασκεί παρέμβαση στο ΣτΕ για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαικάστρου, του Αθλητικού Ομίλου "Ίτανος", του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρούσας Εκκλησιάς και του Μορφωτικού Συλλόγου Ιτάνου.

Ηρακλειώτες δικηγόροι μέτοχοι της Αγγλικής εταιρείας
Οι πρώτες οικονομικές καταστάσεις της αγγλικής εταιρείας, που καλύπτουν την περίοδο από την ίδρυσή της στις 17/01/1991 έως και τις 31/03/1992, περιλαμβάνουν κονδύλι με τίτλο "Έξοδα έργου Κρήτης" (Crete Project Expenses), ύψους 44.351 λιρών περίπου τότε, δηλαδή 62.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το καταβεβλημένο τότε κεφάλαιο της ίδιας της εταιρείας. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο το Ίδρυμα της Μονής ακόμα δεν έχει συσταθεί, ούτε υπήρχε "Έργο Κρήτης", αλλά η Loyalward κατέγραφε ήδη δαπάνες για το όλο εγχείρημα.
Στις 31/03/1994 στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, στο κεφάλαιο "Ενδεχόμενες υποχρεώσεις", αναγράφεται ότι σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας θα καταβληθούν τα εξής ποσά στα ακόλουθα 4 πρόσωπα: «Σε αναγνώριση και ανταμοιβή της εργασίας τους για το έργο Κάβο Σίδερο από τη σύλληψή του το 1991»:
* Peter Choulman, 600 χιλιάδες λίρες.
* William Cole, 75.000 λίρες.
* Diana Choulman, 30.000 λίρες.
* Μαρία Σκουλά (δικηγόρος Κρήτης), 300.000 λίρες.
Στο μετοχολόγιο της 30ής/04/2007 της Minoan Grup, όπως έχει πλέον μετονομαστεί η αγγλική εταιρεία, εμφανίζεται η Μαρία Σκουλά, δικηγόρος του Ηρακλείου, να κατέχει 120.000 μετοχές της εταιρείας. Στο ίδιο μετοχολόγιο εμφανίζονται και οι δικηγόροι του Ηρακλείου Βασίλης Κεφαλογιάννης και Μανόλης Μαραζάκης, που στεγάζονται στην ίδια διεύθυνση με την κ. Σκουλά, να κατέχουν επίσης από 120.000 μετοχές ο καθένας. Να επρόκειτο για την αμοιβή της δικηγόρου των 300.000 λιρών, που δόθηκε με μετοχές αντάλλαγμα τις οποίες "έσπασαν" στα τρία, ή είναι κάτι άλλο μιας και ο αριθμός των μετοχών δεν είναι μικρός;
Στο ίδιο μετοχολόγιο εμφανίζεται και το όνομα του επίσης Ηρακλειώτη δικηγόρου Στράτου Καμπέλη, ο οποίος φαίνεται να κατέχει 19.050 μετοχές. Ο μικρός αυτός και όχι στρογγυλός αριθμός μετοχών ίσως να είναι ένδειξη ότι αποτελούσαν αμοιβή που παραχωρήθηκε έναντι υπηρεσιών που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένο ποσό χρημάτων. Στο μετοχολόγιο της εταιρείας, πάντως, ένα χρόνο μετά, στις 30/04/2008, οι Μ. Σκουλά, Β. Κεφαλογιάννης και Μ. Μαραζάκης φαίνεται ότι πούλησαν τις μετοχές τους σε δύο δόσεις και οι τρεις, στις ίδιες ημερομηνίες και με τις ίδιες ακριβώς ποσότητες, δηλαδή από 39.216 ο καθένας στις 11/07/2007 και από 80.784 μετοχές ο καθένας στις 19/10/2007. Το ποσό των χρημάτων που εισέπραξαν δεν εξακριβώνεται. Αντίθετα, ο κ. Στράτος Καμπέλης φέρεται να κατέχει ακόμα τις 19.050 μετοχές.

"Αποκαλύψεις εξέχουσας σημασίας"
Νομικοί κύκλοι της Κρήτης, από τους οποίους ζητήσαμε να σχολιάσουν το γεγονός ότι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος κατέχει ταυτόχρονα και μετοχές της εταιρείας, στην οποία για 80 χρόνια έχουν παραχωρηθεί από το Ίδρυμα τα 26 χιλιάδες στρέμματα, σημείωσαν τα εξής: «Η αποκάλυψη αυτή έχει εξέχουσα σημασία, γιατί πρόκειται για συναλλαγή που αφορά πρωτίστως στα συμφέροντα ενός κοινωφελούς ιδρύματος και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι μόνο θέμα δεοντολογίας αλλά και διαφάνειας, αφού καμία εξήγηση δε δίνεται γιατί οι μετοχές αυτές χορηγήθηκαν στο νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος από την αντισυμβαλλόμενη πλευρά, αυτή της εταιρείας. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αγγλία, ο δικηγόρος αυτός θα είχε αποβληθεί από το δικηγορικό του σύλλογο».

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΠΛΟΥ, ΠΟΡΙΣΜΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ
Μέχρι σήμερα είδαμε στη δημοσιογραφική έρευνα να φιγουράρουν στην υπόθεση δεκάδες ονόματα παραγόντων, πολιτικών, οικονομικών και νομικών στελεχών. Ξεχωρίσαμε ιδιαίτερα τη στάση του άλλοτε υφυπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη, Γ. Δρυ, που ουσιαστικά "ξεκλείδωσε" πολλές πόρτες για το Ίδρυμα και τους Άγγλους επενδυτές, παρέχοντας μέχρι και γραπτές εγγυήσεις για εκποίηση γης υπέρ τους, ακόμη και αν αυτή κατακυρωνόταν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη περισσότερο που επόπτευε εκείνες τις υπηρεσίες, που για μια σειρά οικονομικών παρεκτροπών και παραβάσεων της ελληνικής νομοθεσίας θα όφειλαν να έχουν παρέμβει.
Σήμερα όμως η "Ν.Κ." παρουσιάζει για πρώτη φορά και ένα άγνωστο πόρισμα-ντοκουμέντο του 1995, που θα προκαλέσει επίσης θύελλα συζητήσεων και ερωτημάτων, αφού σε επίσημο κρατικό έγγραφο ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ονομαστικά αιχμές για κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Το πόρισμα είναι του τότε επιθεωρητή της Ειδικής Επιθεώρησης Αθηνών Γ. Σαρμαντά, με ημερομηνία 28 Ιουλίου του 1995 και με θέμα «Διενέργεια ελέγχου Ιδρύματος "Παναγία Ακρωτηριανή"», το οποίο έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Όμως ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο αναπληρωτής του Γιώργος Ανωμερίτης το παρέλαβαν χωρίς περαιτέρω ενέργειες.
Σε αυτό ο επιθεωρητής Γ. Σαρμαντάς, ερευνώντας τη νομιμότητα αλλά και τη διαδικασία επιλογής αναδόχου από το Ίδρυμα, στη σελίδα 3 του επίσημου πορίσματός του μεταξύ άλλων αναφέρει: «... Επιλέγεται τότε ο Δ. Παυλάκης, στον οποίο παραδίδεται το πρακτικό της 2/19-5-1994, στο οποίο θέτουν περιορισμούς για το τι του ζητούν. Πριν την παρουσίαση της αξιολόγησης του κ. Παυλάκη (σ.σ. εννοεί ποια από τις 3 εταιρείες που ενδιαφέρονται αξιολογεί καλύτερη για να πάρει την αξιοποίηση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων) είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Ν. Μπακογιάννη και στις 13-7-1994 επισκέπτεται την περιοχή ο Κ. Μητσοτάκης. Στην αγγλική εταιρεία συμμετέχει στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη...».
Η "ξερή" αυτή αναφορά, χωρίς καμία άλλη επεξήγηση στο επίσημο πόρισμα του επιθεωρητή Σαρμαντά, προκαλεί έκπληξη, αφού είναι προφανές ότι ένας οικονομικός επιθεωρητής, και μάλιστα ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δε συντάσσει πόρισμα επίσημο κάνοντας ρεπορτάζ και ειδησεογραφία για το ποιοι επισκέπτονταν ή συναντιόντουσαν στη Μονή και την περιοχή ή με ποια μέλη του Ιδρύματος. Άλλωστε το πόρισμα συντάχθηκε για πολύ συγκεκριμένο θέμα και αφορούσε στον έλεγχο του Ιδρύματος για τις μέχρι τότε αποφάσεις του και την επιλογή της αγγλικής εταιρείας για την αξιοποίηση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων.
Η αναφορά του μάλιστα στο επίσημο πόρισμα για στενό φίλο του κ. Μητσοτάκη που μετέχει στο Δ.Σ. της αγγλικής εταιρείας μόνο τυχαία που δεν είναι. Κατά πληροφορίες, η αναφορά του αυτή αφορά τον Andrian Kyriazi, που μετείχε όντως στο πρώτο Δ.Σ. της Loyalward limited, που συστήθηκε το 1991 με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων. Ο A. Kyriazi είναι Ελληνοαυστραλός χρηματιστής και τραπεζίτης, πολύ γνωστός στους οικονομικούς κύκλους του Λονδίνου, που έχει φιλική σχέση με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά το έτος 1999-2000 ο ίδιος αποχώρησε τόσο από το Δ.Σ. όσο και από την εταιρεία.

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο "ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ"
Υπάρχουν δύο υποθέσεις που αφορούν στα οικονομικά οφέλη, που εισέπραξε ή πρέπει να εισπράξει το Κοινωφελές Ίδρυμα της Μονής Τοπλού από την αγγλική εταιρεία, για τις οποίες επίσης εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά διαφορετικής υφής.
Τόσο στο προσύμφωνο του 1995 όσο και στην οριστική σύμβαση του 1998 μεταξύ Ιδρύματος και εταιρείας αναγράφεται ότι το αρχικό αντάλλαγμα θα είναι ισόποσο των 5.000.000 λιρών σε ελληνικές δραχμές. Η καταβολή κατανέμεται σε τρεις δόσεις, με πρώτη αυτή των 200 εκατομμυρίων δραχμών. Στην οριστική σύμβαση του 1998 βεβαιώνεται ότι αυτό το ποσό πληρώθηκε με δύο τραπεζικές επιταγές, 150 και 50 εκατομμυρίων δραχμών, αν και η εκδότρια τράπεζα και άλλα στοιχεία των επιταγών δεν αναφέρονται. Αυτό το ποσό πάντως τόσο στο προσύμφωνο του 1995 όσο και στην οριστική σύμβαση του 1998 αναφέρεται ρητά ότι δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.
Ο όρος είναι αρκετά περίεργος και δεν αντιστοιχεί με το χαρακτήρα της μίσθωσης των 26 χιλιάδων στρεμμάτων και τις νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τη μίσθωση, αφού είναι αδιανόητη πλέον η επιστροφή μισθωμάτων. Περισσότερο παραπέμπει σε «καπάρο», το οποίο η αγγλική εταιρεία δέχεται να χάσει (!) αν δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, όποια και αν είναι αυτή.
Όμως τα όσα εγγράφει το ίδιο το Ίδρυμα σε επίσημα κείμενά του για τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων της έκτης διαχειριστικής περιόδου από 1/1/1998 έως 31/12/1998, για την τύχη αυτών των 200 εκατομμυρίων δραχμών, είναι αποκαλυπτικά. Στην ανάλυση εσόδων τα 200 εκατομμύρια δραχμές είναι η κύρια πηγή, ενώ υπάρχουν και 11 εκατομμύρια από ενοίκια του αναψυκτηρίου στο Βάι, 32.894.175 εκατομμύρια ταμειακό υπόλοιπο, 2.250.000 τόκοι τραπεζών και 650.000 χιλιάδες ενοίκια από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το σύνολο εσόδων προϋπολογίζεται σε 246.794.175 εκατομμύρια δραχμές.
Στην ανάλυση όμως των εξόδων από αυτά τα έσοδα, 75 εκατομμύρια υπολογίζονται για αμοιβές δικηγόρων, 3 εκατομμύρια για αμοιβές τρίτων, 2 εκατομμύρια για μετακινήσεις και 5 εκατομμύρια ως γενικά έξοδα. Δηλαδή τουλάχιστον 85 εκατομμύρια δραχμές πάνε για σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με την καταστατική ουσία του Ιδρύματος, που είναι οι κοινωφελείς σκοποί πολιτιστικής, θρησκευτικής και εκπαιδευτικής δράσης του Ιδρύματος. Για αυτά χοντρικά διατίθενται 85 εκατομμύρια δραχμές, που περιλαμβάνουν αναστήλωση παραδοσιακών κτηρίων, σχολή αγιογραφίας, υποτροφίες ιεροσπουδαστών και έκδοση βιβλίων, ενώ παραμένει και ένα αποθεματικό 76.794.175 εκατομμυρίων δραχμών.

Πως δόθηκαν οι εγγυήσεις
Από το αρχικό αντάλλαγμα των 5.000.000 λιρών, η εταιρεία θεωρεί ότι έχει καταβάλει ήδη σε ρευστό 1.099.000 λίρες. Άρα ότι οφείλει 3.901.000 λίρες ακόμα. Η οριστική σύμβαση προέβλεπε ότι το ποσό αυτό θα έπρεπε να κατατεθεί με ρευστό χρήμα σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό μεσεγγύησης και να πληρωθεί σε 60 μέρες από την εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: Την αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Κρήτης για την ιδιοκτησία των 26 χιλιάδων στρεμμάτων όλων από τη Μονή, που ήδη υπάρχει με την οριστική απόφαση του Εφετείου στις 18/06/1999, και τη δωδεκάμηνη προθεσμία για έγκριση της χωροταξικής μελέτης που ολοκληρώθηκε στις 18/06/2000 - άρα μέσα σε 60 μέρες, δηλαδή το αργότερο στις 17/08/2000, η υποχρέωση θα έπρεπε να τηρηθεί.
Όμως, αντί για κατάθεση του ποσού σε δεσμευμένο λογαριασμό μεσεγγύησης, η αγγλική εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη Σητεία ο ηγούμενος της Μονής στο δημοσιογράφο Χρήστο Πουλερέ, έχει απλά παράσχει στο Ίδρυμα άγνωστο πότε, αλλά σίγουρα πολύ αργότερα, μια εγγύηση, ένα έγγραφο, δηλαδή, το οποίο, όπως είπε ο ηγούμενος, έχει "κλειδωθεί" σε τραπεζική θυρίδα (!).
Η σύμβαση δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο βέβαια, αλλά έστω και έτσι υπάρχουν νέα ερωτήματα. Η εγγύηση αυτή δόθηκε από τον πιστωτικό οργανισμό Singer & Friedlander, με την κάλυψη άλλης εταιρείας, με την επωνυμία B & CO (Crete) Limited, έναντι δικαιώματος που έλαβε αυτή για ανάληψη 2.200.000 μετοχών της Minoan Group (!). Όμως έστω και έτσι η εγγύηση αυτή έληξε στις 31/12/2007, και έκτοτε είναι άγνωστο αν και πότε ανανεώθηκε.

Νέος κύκλος συζητήσεων
Είναι προφανές ότι οι σημερινές νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις της «Ν.Κ.» θα τροφοδοτήσουν νέο κύκλο συζητήσεων στον ήδη υπάρχοντα εδώ και μέρες σε όλη την Κρήτη, αλλά και στην κεντρική ενημέρωση, μέσω της αναπαραγωγής των δημοσιευμάτων της εφημερίδας και στον κεντρικό αθηναϊκό Τύπο. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόφαση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, εκτός από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να καταθέσει ολόκληρο το φάκελο για την υπόθεση Τοπλού στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει.
Παράλληλα, πολιτικοί κύκλοι σε Αθήνα και Κρήτη σχολιάζουν με έμφαση τη διακριτική «αποχή» από το θέμα τόσο του υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη, που κατάγεται από τη Σητεία, όσο και του συντοπίτη του βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη. Πολύ περισσότερο που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στην τεκμηριωμένη αποκάλυψη σωρείας αποφάσεων και υποθέσεων που «φωτογραφίζουν σκάνδαλα» ανά την Ελλάδα, αποτελώντας την «αιχμή του δόρατος» για την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτόν τον τομέα.
Το γεγονός ότι σιωπά οδηγεί στην άποψη ότι, όσον αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, φαίνεται να αγνοεί τις προεκτάσεις μιας υπόθεσης που αφορά στα 26 χιλιάδες στρέμματα στο Κάβο Σίδερο.

Προμηθευτής οπλικών συστημάτων
Όπως ήδη έχουμε δει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, ουσιαστικά το 1999 η Loyalward Limited εξαγοράζεται εξ ολοκλήρου από τη Loyalward PLC, που τελικά μετονομάζεται σε Minoan Grοup. Πάντα, όμως, με τα ίδια πρόσωπα ή συγγενικά τους να παίζουν τον ηγετικό ρόλο. Ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. από το 1999 έως το 2006, οπότε και αποχώρησε, εμφανίζεται και ο κ. Κωνσταντίνος Βαλασάκης. Μάλιστα, μέχρι την αποχώρησή του το 2006, είναι και ο κύριος εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Βαλασάκης είναι και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Defenco A.E., που διαθέτει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα οπλικών συστημάτων, και έχει αναγνωριστεί από το 1988 οπότε ιδρύθηκε ως επίσημος προμηθευτής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ είναι αναγνωρισμένη εταιρεία τέτοιων συστημάτων από το ΝΑΤΟ, με κωδικό «G 1679».
Το παράδοξο είναι πως στα γραφεία της εταιρείας του κ. Βαλασάκη, Υμηττού 7 στο Παλαιό Φάληρο, μέχρι το 2006, οπότε μετείχε και στο Δ.Σ. της Minoan Grοup, στεγάζονταν και τα γραφεία στην Αθήνα της Loyalward, έτσι ώστε, ακούσια μεν, υπαρκτά δε, τα οπλικά συστήματα να εμφανίζονται σε "συγκατοίκηση" με την τουριστική αξιοποίηση.

http://www.neakriti.gr/

Παπουτσάκης είπε...

Μονή Τοπλού: Μετά φόβου Θεού επενδύωμεν. Το ανάγνωσμα


Αναρωτιέμαι συχνά ποιός σχεδιάζει τί και με ποιό κριτήριο σ' αυτή τη χώρα.
Έχοντας υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας πολλών συνεδρίων περί αειφόρου ανάπτυξης και μεγαλόπνοων στρατηγικών πλάνων, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αναλωνόμαστε σε ... στρογγυλά λόγια αλλά τελικά πράττουμε (ή για να ακριβολογώ συμπράττουμε) ά-λογα (ανάλογα κατά που φυσάει ο άνεμος της εποχής). Αφορμή γι' αυτές μου τις σκέψεις είναι τα χθεσινά μαντάτα για την επένδυση στη Μονή Τοπλού της Κρήτης.

Πάνε χρόνια που το νησί εγκατέλειψε (ουσιαστικά) την αγροτική ενασχόληση και στηρίζει την οικονομία του στον τουρισμό -κατά το κύριο μέρος της- διατηρώντας και ένα νομιμοφανές δικαίωμα στις αγροτικές επιδοτήσεις, που αρκετές φορές το εμπλέκει σε ... περιπέτειες.
Εννοώ, ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παραμένουν λίγοι, ενώ τα μητρώα προσμετρούν το λιόφυτο και το αμπέλι κάθε δημοσίου υπαλλήλου που
συμπληρώνει εισόδημα από την αντίστοιχη επιδότηση.
Αλλά και οι αγρότες πάνε χρόνια που "παίζουν σε διπλό ταμπλώ".
Βλέποντας στην ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού -τις δεκαετίες του 70 και 80- την δική τους ευκαιρία να "αλλάξουν" το παραθαλάσσιο κτήμα σε τουριστικό κατάλυμμα (δικαίω επιδότησης, εννοείται) βρέθηκαν να μετατρέπονται σε μία ιδιότυπη κάστα αγροτοξενοδόχων, που έσυραν τον χορό μίας "ανάπτυξης" που βασίστηκε στα γνωστά τρία "S" (Sea, Sun, Sex).
Ήταν οι εποχές που η Κρήτη ως τουριστικό προϊόν "πουλούσε" από μόνο του.
Και οι "κακοί" γαμπροί του νησιού, που παραδοσιακά έπαιρναν ως πρηκώα τα παραθαλάσσια κτήματα, πήραν την εκδίκησή τους, γινόμενοι οι νέοι κλειδοκράτορες της τουριστικής μοδός.

Κι ύστερα .. ήρθαν οι μέλισσες.
Το νησί γέμισε από καταλύμματα ατάκτως ερριμμένα, που πρόσφεραν μετρίως μέτριες υπηρεσίες με την αγρότισσα σύζυγο συχνά, σε ρόλο receptionist και καθαρίστριας. Ο επισκέπτης παρέβλεπε την ανοργανωσιά, γιατί σε αντιστάθμισμα απολάμβανε έναν όμορφο τόπο (φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικοί χώροι, καθαρές αμμουδιές) και μία ζεστή φιλοξενία. Και φυσικά χαμηλές τιμές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 90 τα πράγματα άλλαξαν. Μερικοί προφήτευσαν (Νίκος Σκουλάς) ότι θα καταντήσουμε "γκαρσόνια των Ευρωπαίων". Πράγματι, οι μεγάλοι tour operators της Ευρώπης έσπευσαν να κλείσουν δεσμευτικά συμβόλαια με τους αγροτοξενοδόχους, που είχαν ως τότε στα χέρια τους το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.
Τα guarantee και τα allotments απέφεραν ένα σεβαστό εισόδημα στους ιδιοκτήτες
και απαιτούσαν ένα μίνιμουμ υπηρεσιών σε αντιστάθμισμα. Η συμφωνία φαινόταν καλή και οι πολλές γονυκλησίες στους επισκέπτες δεν ήταν πια απαραίτητες. Ήταν η εποχή που η περιβόητη "κρητική φιλοξενία" άρχιζε να υπάρχει μόνο ως .. όρος στις μπροσούρες.
Και οι τιμές εκτοξεύονταν αντίστροφα για να καλύψουν τις πάμπολλες μεσιτείες των εμπλεκομένων πια στο τουριστικό κύκλωμα. Ο ξενοδόχος έμοιαζε ο λιγότερο ωφελημένος.
Έναντι μίας συμβολικής τιμής (που όλο και συρρικνωνόταν) αναλάμβανε κόστη συντήρησης και λειτουργίας (υποχρεωτικά πλέον και με τον φόβο ότι ήδη βρισκόταν εκτός αγοράς, αφού το παιχνίδι είχε αλλάξει χέρια και αναγκαζόταν να προσκυνά τους Αγγλογερμανούς -κυρίως- διακινητές του τουρισμού). Από το τελικό πακέτο των διακοπών στην Κρήτη όμως έπρεπε να τραφούν όλα τα παρακλάδια των Ομίλων -που εν τω μεταξύ γιγαντώνονταν κι έκαναν "απόβαση" κάθε καλοκαίρι στο νησί.
Managers, Reps (representatives), Rent a car, ξεναγοί, εστιάτορες, ιδιοκτήτες
μπαρ, έμποροι λαϊκής τέχνης, όμιλοι τουριστικών λεωφορείων,τοπικά ΚΤΕΛ, "αεροπλανικές" εταιρίες, κρουαζιερόπλοια έφτιαξαν ένα όμορφο γαϊτανάκι
που στροβιλιζόταν γύρω από την τιμή του "τουριστικού πακέτου".
Μέχρι που αυτό κατέστη μη ανταγωνιστικό.
Και μετά άρχισαν οι συρρικνώσεις ποσοστών με κλίμακα -φυσικά- από κάτω προς τα πάνω. Περισσότερο πιεσμένοι και πάλι οι ξενοδόχοι.
Ταυτόχρονα, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών (λογικά συναρτώμενη με την χαμηλή απολαβή) άρχισε να προσελκύει τον κόσμο που της άξιζε.
Πιτσιρικάδες (χωρίς σοβαρή αγοραστική ικανότητα) που επιθυμούσαν απλώς
να αποδράσουν από την καταπιεσμένη ευρωπαϊκή ζωούλα τους.
Φτωχοταλαίπωροι που ζούσαν έντεκα μήνες στο μαγκανοπήγαδό τους
με το όνειρο των φτηνών διακοπών του Αυγούστου.
Συνταξιούχοι που αναζητούσαν θερμότερο κλίμα και άνεργοι που (στο εξωτερικό τους καλομεταχειρίζονται εσχάτως) βουτούσαν τα εισητήρια του κοινωνικού τουρισμού τους για τον Κρητικό "παράδεισο".
Και ο τόπος στέναζε από τις επιλογές του. Οι πιτσιρικάδες τα έκαναν γυαλιά καρφιά.
Οι συνταξιούχοι κάθονταν ώρες επί ωρών πλάι στην πισίνα. Οι βιοπαλαιστές μοιράζονταν μία "greek mousaka" στα τέσσερα και οι άνεργοι δόξαζαν τον Θεό για την τύχη τους.
Τότε άρχισαν τα συνέδρια και οι ατέρμονοι προβληματισμοί για το τι είδους τουρισμό θέλουμε.
Καιρός να σημειώσω εδώ ότι οι βασικές υποδομές του τόπου παρέμεναν "ανέγγιχτες" όλα αυτά τα χρόνια. Ένα άθλιο εθνικό δίκτυο (την τελευταία εξαετία -λόγω Ολυμπιάδας κάτι άλλαξε αμυδρά) με μέσο όρο ταχύτητας τα 60 χιλιόμετρα ανά ώρα, ένα περιβάλλον κακοποιημένο από κάθε λογής σκουπίδια, μία αφόρητη λειψυδρία -κατάρα όλων ίσως των ελληνικών νησιών- και μία έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας -συνάρτηση πολλών επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ που εγκαταλείφθηκαν προσκρούοντας σε αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα λιμάνια και αεροδρόμια, έτρεχαν ασθμαίνοντας να προλάβουν τις .. εξελίξεις. Ο περιβόητος λοξός διάδρομος του αεροδρομίου στο Ηράκλειο ήταν για χρόνια το αγαπημένο "ανέκδοτο" όσως έβλεπαν τι συμβαίνει με την κατ' επίφαση ανάπτυξη του τόπου.
Αρχαιολογικοί χώροι που απέδιδαν έσοδα ασύλληπτα στο ελληνικό γκουβέρνο εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, με αποτέλεσμα η Κνωσός να "χάνει" πυθάρια, ο Κούλες να διαβρώνεται, το Αρχαιολογικό Μουσείο να αφήνει σοβάδες σουβενίρ στους επισκέπτες του, ο Άγιος Πέτρος να αναστυλώνεται αιωνίως, η Φαιστός να γίνεται βοσκότοπος και πάει λέγοντας.



Γιατί μπαίνω στον κόπο ενός τόοοοσο μεγάλου προλόγου?
Επειδή αν δεν καταλάβει κάποιος το παγκράουντ της ιστορίας ίσως να αδικήσει κατάφωρα την υπόθεση της Μονής Τοπλού. Ενώ λοιπόν, με κάτι τέτοιες ξώβεργες λαλούσαμε το "υποζύγιο" της τουριστικής μας πολιτείας (με την παλιά έννοια η λέξη) κάποιοι άρχισαν να συζητούν για την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό. Και καθώς τα "φιλέτα" της τουριστικής γης τα κατέχει η Εκκλησία, βάλθηκε να πρωτοστατήσει σε τέτοια επενδυτικά σχέδια.
Η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας -και ειδικότερα η σε αυτήν ανήκουσα
Μονή Τοπλού- κατέχει 26.000 στρέμματα στο Κάβο Σίδερο. Ένας πανέμορφος τόπος, ενταγμένος σε κάθε ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί μοναδική όαση οικοσυστήματος.
Εκεί και το Βάι, το μοναδικό φοινικόδασος της Κρήτης.
Η ιστορία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν το εκκλησιαστικό συμβούλιο απευθύνεται σε 10 μεγάλες πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών και ζητά επενδυτές για την περιοχή. Τρεις εταιρίες ανταποκρίνονται. Ανάμεσά τους η (off shore) Loyal World Limited, που, καίτοι συγκεντρώνει τα πυρά των υπολοίπων, υπερισχύει.


Πρόθεση των επενδυτών είναι να φτιάξουν μία νέα "κωμόπολη" στην περιοχή με πολυτελή συγκροτήματα, γήπεδα γκόλφ και όλες τις υποδομές που θα την καταστήσουν αυτόνομο τουριστικό προορισμό.
Οι τοπικοί φορείς κοιτούν αρχικά με δυσπιστία το πλάνο.
Το επιχείρημα των επενδυτών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν τυγχάνει
αποδοχής, καθώς οι δείκτες ανεργίας -σε μία ακατοίκητη περιοχή- είναι
εξ' ορισμού μηδενικοί και στα τριγύρω μέρη το μείζον πρόβλημα δεν είναι η ανεργία
αλλά η απομόνωση και η εγκατάλειψη που βιώνουν οι Σητειακοί.
Εν τω μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, διεκδικώντας εκτάσεις γης και το θέμα καταλήγει στα δικαστήρια καθυστερώντας τη σύμβαση.
Οι ντόπιοι οικολόγοι ξεσηκώνονται με την επιμονή των επενδυτών στα γήπεδα γκόλφ.
Κάπου αναφέρεται στο μάστερ πλάν ότι η Κρήτη ενδύκνειται λόγω κλίματος. Οι πολέμιοι δεν αργούν να αποδείξουν το έωλο του επιχειρήματος. Που ακούστηκε τόπος να ενδύκνειται για γήπεδα γκόλφ με 9 μήνες καλοκαιρίας και τόση λειψυδρία;;;
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί το μπαλάκι να αλλάζει τερέν και αρχίζει να προβληματίζεται με όσα ακούγονται.
Οι ρασοφόροι ιδιοκτήτες και οι άγγλοι επενδυτές τους πανικοβάλλονται και σπεύδουν να υπογράψουν την συμφωνία το καλοκαίρι του 1998. Το πλήρες κείμενο παρέμενε για χρόνια κρυφό -τροφοδοτώντας υποψίες και φημολογίες. Αλλά η ουσία της κίνησης ήταν ότι η επιλογή κατέστη δεσμευτική.

http://oistros-reportaz1.blogspot.com/2006/11/blog-post_08.html

Ανώνυμος είπε...

Ο Καρχιμάκης αγωνιά για τις επενδύσεις στο Κάβο Σίδερο λες και τα λεφτά θα περάσουν στο λαό! Στην πραγματικότητα όρνια και αρπακτικά τα οποία υπηρετεί ο Λασηθιώτης βουλευτής πρόκειται να κατασπαράξουν τον πλούτο και τον τόπο ..... και πάλι! Γι' αυτούς αγωνιά ο "αγωνιστής" του λαού και της δημοκρατίας!

Ανώνυμος είπε...

Αν πράγματι, σ' αυτή την χώρα επιλέξαμε στρατηγικές επενδύσεων μαμούθ στον Τουρισμό, εκχωρώντας για ζωές γενεών, τεράστιες εκτάσεις σε ξένα και δυσδιάκριτα συμφέροντα θα προσπαθήσω να το αντιληφθώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως να μην ακούσω άλλες διαμαρτυρίες για τα all inclusive πακέτα και τον μαραζμό των τοπικών αγορών.

Αν η Εκκλησία ασκεί επενδυτικές πολιτικές σε πιλοτικό επίπεδο και καθορίζει τις τουριστικές επιλογές ενός τόπου για τον επόμενο αιώνα, επίσης θα το δεχτώ. Να μην ξανακούσω όμως καυγά για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, καθώς
στην πράξη το θέμα έχει λυθεί.

Ανώνυμος είπε...

η καημένη η Παναγιά,
η Ακρωτηριασμένη!

Ανώνυμος είπε...

oistros said...

Η ενημέρωση εν Ελλάδι έχει μπει σε ένα νέο στάδιο. Παρατηρώ συχνά τις "ειδήσεις" ... πίσω από τις ειδήσεις. Νεόκοποι ρεπόρτερ με άθλια ελληνικά, που καμαρώνουν μπροστά από τον φακό, πίσω από το μαρκούτσι ή πάνω από την πένα τους. Μ' ένα ύφος "μαμά, τα κατάφερα". Και με μία έκφραση "είμαι λίγος αλλά δεν ζητάτε και σεις πολλά".
Σκέφτομαι πως ο Απέργης, ο Κομίνης, ο Καραπαναγιώτης θα κατέβαζαν τα γυαλιά χαμηλά στη μύτη, θα τους κοιτούσαν κατάματα και θα τους έλεγαν απλώς "νεαρέ περάστε έξω και κλείστε αθόρυβα παρακαλώ την πόρτα πίσω σας".

Ρίξε μία ματιά στην αγαπημένη σου "φυλλάδα" να καταλάβεις τι εννοώ.
Όσο για την Μονή Τοπλού, ο Τύπος ξαφνικά την χειρίζεται ως την "top" υπόθεση ξένων επενδύσεων. Aκριβώς γιατί οι νεόκοποι αγνοούν το "ένδοξο" παρελθόν της και τα αφεντικά τους δεν ζητούν πια κάτι περισσότερο. Όπως και στο Λέφτι, if you remember how angry and sad you 've been.

Ανώνυμος είπε...

nuwanda said...

Δεν ξερω την συγκεκριμενη ιστορια, ξερω ομως πολυ καλα το πως γινονται τετοιες δουλειες και επισης ξερω καλα και την περιοχη (εντοπιοτητα και γω!). Να πω λοιπον τα εξης γενικα:

1. Ποτε σε τοσο μεγαλα εργα δεν μαθαινει κανεις ολη την αληθεια. Ποτε.
2. Θεωρειστε το δεδομενο οτι εχουν παιξει και θα παιξουν τρελες μιζες απο ολους προς ολους.
3. Στην προσπαθεια καθε πλευρας να επιτυχει το δικο της ακουγονται τα πιο απιθανα πραγματα (πχ "στο ΑΙΜ μπαινει μονο οποιος δεν δηλωνει τιποτα" κλπ). Μην δινετε καμια σημασια στις εκατερωθεν δυσφημισεις.
4. Δεν υπαρχει περιπτωση να συναινεσει το κρατος χωρις να δωθουν οι απαιτουμενες εγγυητικες επιστολες κλπ. Δεν κανει χαρη σε κανεναν.
5. Απο την αλλη βεβαια δεν υπαρχει περιπτωση in the long run να χασουν οι ξενοι επενδυτες και να κερδισει το ελληνικο κρατος. Ακομη και να κατι παει στραβα στα αρχικα πλανα τους θα βρουν τροπο (εκβιαστικα κλπ) να το ξανακερδισουν.
6. Απο την στιγμη που ειμαστε στην ΟΝΕ και ολα τα σχετικα, τετοιες δουλειες ειναι μονοδρομος και ειναι και επειβεβελημμενες. Ολοι πρεπει να παρουν απο κατι (πχ οι γερμανοι το αεροδρομιο, οι γαλλοι το Ριο Αντιριο, οι Βρεττανοι αυτο κλπ)
7. Με ολα τα αρνητικα της, μια τετοια επενδυση μπορει να μετατραπει σε ευλογια για τον καθε τοπο (υπο πολλες προυποθεσεις βεβαια).

Ανώνυμος είπε...

αν έχει κάποιος γνώση του θέματος
- ναυτική βάση και πως τόσα χρόνια δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, ξαφνικά μέρος της περιοχής πωλείται;-
ας δώσει την πληροφορία.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος βουλευτής του νομού λασιθίου εχει χοντρό δόντι στο Έθνος και στο συγκρότημα Μπόμπολα μέτοχο στην βρετανική εταιρία που ανέλαβε την αξιοποιηση;;;;;

Ο Καρχιμάκης που τον σπρώχνουν με χίλια. Και τι θέση έχει;;;;; Στηρίζει με κάθε τρόπο την επένδυση στο ΤΟΠΛΟΥ εδώ και πολλά χρονια. Ερωτήσεις στη βουλη, πιέσεις, μεσολαβήσεις.

Ο Δρυς και ο μακαριτης ο Γιαννόπουλος ήταν στο κόλπο.

Δεν αναρωτιεστε γιατί ο Καρχιμάκης μετά τις φωνές του για τον Βουλγαράκη και το Βατοπέδιο εριξε τους τονους στο θεμα και πέρασε στη δευτερη γραμμη;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος βουλευτής του νομού λασιθίου εχει χοντρό δόντι στο Έθνος και στο συγκρότημα Μπόμπολα μέτοχο στην βρετανική εταιρία που ανέλαβε την αξιοποιηση;;;;;

Ο Καρχιμάκης που τον σπρώχνουν με χίλια. Και τι θέση έχει;;;;; Στηρίζει με κάθε τρόπο την επένδυση στο ΤΟΠΛΟΥ εδώ και πολλά χρονια. Ερωτήσεις στη βουλη, πιέσεις, μεσολαβήσεις.

Ο Δρυς και ο μακαριτης ο Γιαννόπουλος ήταν στο κόλπο.

Δεν αναρωτιεστε γιατί ο Καρχιμάκης μετά τις φωνές του για τον Βουλγαράκη και το Βατοπέδιο εριξε τους τονους στο θεμα και πέρασε στη δευτερη γραμμη;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Θέμα: «Οι αντιφάσεις και η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας υπονομεύουν την σημαντικότατη επένδυση βρετανικής εταιρίας για την πραγματοποίηση του Έργου στον Κάβο Σίδερο, τη δημιουργία του μεγαλύτερου σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στη Σητεία της Κρήτης»

Όπως προφανώς γνωρίζετε, η σύνθετη επένδυση που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν προταθεί στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη γενικότερα, έχει φτάσει στην τελική ευθεία. Πρόκειται ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας της Κρήτης που θα δημιουργήσει περισσότερες από 3000 νέες θέσεις εργασίας. Αφορά στη δημιουργία ενός τεράστιου πόλου προσέλκυσης τουρισμού ποιότητας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυναμικότητας 7000 κλινών καταμερισμένων σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών. Για την πραγματοποίηση του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc, πρώην Loyalward, θα προχωρήσει σε ήπια αξιοποίηση έκτασης 25.000 περίπου στρεμμάτων, η οποία ανήκει στη Μονή Τοπλού και την οποία διαχειρίζεται το Ίδρυμα Παναγίας Ακρωτηριανής. Η προβλεπόμενη δόμηση δεν θα ξεπεράσει το 3% του συνόλου της έκτασης, ενώ θα λειτουργήσει πρόγραμμα διαχείρισης και ανακύκλωση των υδάτινων αποθεμάτων και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χλωρίδας της έκτασης.

Η σημαντικότατη αυτή επένδυση αναμένεται να ενισχύσει κατά πολύ τον τουρισμό της Σητείας, αλλά και του νομού Λασιθίου γενικότερα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και μέσα από την οικονομική ανάπτυξη που θα προκαλέσει, να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο ζωής του τοπικού πληθυσμού. Για το λόγο αυτό έχει την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της θητείας του εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του έργου αυτού, που είχε ουσιαστικά ολοκληρώσει και δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η Νέα Διακυβέρνηση ενθαρρύνει έντονα τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Κι όμως εδώ και λίγο καιρό, με ερωτήσεις του Βουλευτή Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και προς τον Πρωθυπουργό, αμφισβητείται έντονα η σκοπιμότητα του έργου αυτού δημιουργώντας πρόβλημα στην πορεία και εξέλιξη του Έργου.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται με διπλή γλώσσα, δημιουργώντας ανασφάλεια σε όλους του ενδιαφερόμενους και στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού, που αναμένουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της εν λόγω επένδυσης. Μιας επένδυσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία και που ο κ. Κεφαλογιάννης υπονομεύει με τη στάση του και τη συστηματική αμφισβήτησή του θέτοντας σε κίνδυνο το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που έχει σχεδιαστεί ποτέ στο Νομό Λασιθίου και σε ολόκληρη την Ελλάδα και που αναμένετε να ενισχύσει σημαντικότατα τον τουρισμό του νησιού προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας στον πληθυσμό της ακριτικής αυτής περιοχής.

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

1. Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησής σας στο θέμα του Έργου Κάβο Σίδερο;

2. Σε τι αποσκοπεί η διττή γλώσσα με την οποία εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως στην υπονόμευση του μεγαλύτερου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα;

3. Δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ευθύνης της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σας να τοποθετηθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή και με σαφήνεια σχετικά με ένα τόσο σοβαρό θέμα, από το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται η ανάπτυξη της περιοχής της Σητείας και η ευημερία των κατοίκων της;

4. Δεν συνιστά τεράστια ανευθυνότητα η δημιουργία ασάφειας και ανασφάλειας και τελικά η υπονόμευση ενός διεθνούς προβολής έργου, τόσο κρίσιμου για την τουριστική ανάπτυξη, από μία Κυβέρνηση που προεκλογικά εμφανιζόταν υπέρμαχος της οικονομικής ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών και της εν γένει ενίσχυσης του τουρισμού στη χώρα μας;

5. Ποια είναι η θέση που λαμβάνετε απέναντι στις υπονομευτικές θέσεις του Βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος απ' ό,τι συζητείται δεν απέστειλε τυχαία τις επιστολές υπονόμευσης της επένδυσης στον Πρωθυπουργό, ούτε κατέθεσε τυχαία ερώτηση στη Βουλή για να υπονομεύσει την επένδυση;

6. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αποδοκιμάσετε τις υπονομευτικές ενέργειες του Βουλευτή του κόμματός σας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

http://www.pasok.gr/portal/gr/koin-omada/5000035/29555/3/1/showdoc.html

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Εκκλησία. Συνέστησε το Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή»για να έχει την αποκλειστική διαχείριση της μεγάλης περιουσίας της Μονής, φοβούμενη το νόμο Τρίτση που πρόβλεπε το 30% να παραχωρείται στο Δημόσιο. Στόχος της τα κοινωφελή έργα, με τα οποία θα απέσειε και την κριτική για ελλειμματική κοινωνική δράση, ίσως και η βοήθεια στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου υπάγεται. Το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο έχει πρόεδρο τον Επίσκοπο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο, αντιπρόεδρο τον Ηγούμενο της Μονής Φιλόθεο Σπανουδάκη, γραμματέα κληρικό και τέσσερις λαϊκούς, όλοι διορισμένοι από τον επίσκοπο.

Ο Ηγούμενος, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο ιθύνων νους της όλης υπόθεσης. Το υψηλό κύρος το κατέκτησε με το έργο της ζωής του, την πρότυπη αποκατάσταση της ερειπωμένης Μονής, αλλά και με τις φιλοπεριβαλλοντικές αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες (βιολογικές καλλιέργειες, αιολικό πάρκο). Το ότι η τόσο αμφιλεγόμενη επένδυση ξεμπλοκαρίστηκε και έχει κατ’ αρχήν την αποδοχή τής τοπικής κοινωνίας οφείλεται κυρίως στον Ηγούμενο.

Η Εκκλησία με αυτό το εγχείρημα διακυβεύει πολλά. Οι κοσμικοί πειρασμοί για ματαιόδοξους στόχους και παιχνίδια εξουσίας είναι μεγάλοι και η κοινωνία την έχει ήδη χρεώσει για την μεροληπτική της στάση στις τοπικές εκλογές, παλιότερα στο Παλαίκαστρο, τώρα στη Σητεία.

Επενδυτές. Loyalward Ltd, θυγατρική πλέον της Minoan Group. Η εταιρεία συστήθηκε για να πάρει το συγκεκριμένο έργο και το πήρε, δίνοντας την καλύτερη οικονομική προσφορά, χωρίς όμως να έχει εμπειρία και οικονομική επιφάνεια. Η επιλογή προκάλεσε αμφισβητήσεις. Φιλοδοξεί να πραγματώσει μια «διεθνούς επιπέδου ήπια και αειφορική τουριστική ανάπτυξη».

Στόχος το κέρδος. Ενδιάμεσος στόχος να κερδίσουν την κοινή γνώμη, τους φορείς, να μηδενίσουν τις αντιδράσεις. Οι φόβοι πολλοί, το αποθαρρυντικό επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας, οι καιροφυλαχτούντες ανταγωνιστές, το ενδεχόμενο δικαστικής αναζωπύρωσης, ο σκόπελος του natura, οι πιθανές προσφυγές. Έδωσαν βάρος στη σύνταξη της ΜΠΕ προσφεύγοντας σε επιστήμονες καταξιωμένους, ορισμένοι γνωστά ονόματα του οικολογικού χώρου και της ανανεωτικής αριστεράς.

Η παρουσίαση του έργου στην τοπική κοινωνία παραμυθένια. 7000 κλίνες σε 5 χωριά, τα 4 παραθαλάσσια με 3 γήπεδα γκόλφ διεθνών προδιαγραφών. Θέλουν να «πουλήσουν» κυρίως γκόλφ, 12 μήνες το χρόνο, αλλά και περιβάλλον και κρητική διατροφή. Δυο τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα προτιμηθούν οι ντόπιοι, κατανάλωση τοπικών βιολογικών, ποιοτικών προϊόντων, βοτανικός κήπος προς επίδειξη και περιβαλλοντική εκπαίδευση, όχι περίφραξη, όχι φρουροί, όχι βραχιολάκια, προστασία των ενδημικών ειδών, πληρέστερη κι απ’ το natura, ο πιο σύγχρονος ενεργειακός σχεδιασμός, ανακύκλωση απορριμμάτων, αφαλάτωση παρά την «αποδεδειγμένη» επάρκεια ύδατος, ελάχιστη έκταση για γκόλφ που θα είναι ΑΑ κατηγορίας, ελάχιστο και το νερό, ελάχιστα και τα φυτοφάρμακα. Περιορισμένη η νέα οδοποιία, αυστηρές και οι προδιαγραφές για σκόνη, θόρυβο κατά τη δεκαετή φάση κατασκευής του έργου. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία θα συνάδουν πλήρως με το παραδοσιακό κρητικό σπίτι και χωριό, θα σέβονται ρέματα και μισγάγγειες. Μελλοντικές επεκτάσεις αποκλείονται. Ένα παράθυρο μονάχα για μια μαρίνα, αν χρειαστεί, αλλά και αυτή πολύ διακριτική με νέα ΜΠΕ.

Το να γίνουν όμως όλα αυτά έτσι, δεν είναι παρά ένα παραδείσιο σενάριο, δηλαδή ελάχιστα πιθανό, και άλλα σενάρια δεν έχουν συζητηθεί. Το Ίδρυμα και οι επενδυτές το αποφεύγουν. Η τοπική κοινωνία όμως οφείλει αυτή την έρευνα στον εαυτό της. Της είναι εξ άλλου πρόσφατη η εμπειρία με τον οικισμό Διόνυσο του κ. Τροχανά, δίπλα στην συζητούμενη περιοχή, που έγινε με ανάλογες τυμπανοκρουσίες και αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον φθίνων οικισμός της περιοχής.

Πολιτεία. Χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα διαχείρισης των Κοινών και επαφίεται στους ιδιώτες, τους οποίους πριμοδοτεί ελπίζοντας ότι παράλληλα με το κέρδος τους θα μπαλώσουν και το ρημαγμένο δημόσιο χώρο. Η ιδεολογική έκπτωση πλήρης, το «δεν θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης», σε τρεις δεκαετίες υπέστη ολοκληρωτική αντιστροφή.

Η συζητούμενη περίπτωση χαρακτηριστική. Εγκρίνει 5 χωριά όταν οι υπηρεσίες της δεν μπορούν να ολοκληρώσουν πολεοδομικά σχέδια στην περιοχή που εκκρεμούν δεκαετίες. Επιδοτεί οπές γκολφ την ώρα που οι θησαυροί της Κρήτης εγκαταλείπονται. Χθες εξαρθρώθηκε άλλη μια σπείρα αρχαιοκαπήλων στην περιοχή και προχθές λίγο πιο πέρα στο Οροπέδιο Καθαρού ασυνείδητοι όργωναν ανενόχλητοι τον οριοθετημένο χώρο με τα περίφημα παλαιοντολογικά οστά των νάνων ιπποπόταμων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν από 10 χρόνια, παρήγγειλε "ειδικό διαχειριστικό σχέδιο" για την ευαίσθητη περιοχή στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων. Σ' αυτό στηρίχθηκε, 2 χρόνια αργότερα, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του Τόπου Κοινοτικής Συνοχής (ΤΚΣ) με κωδικό GR 4320006, του Εθνικού Καταλόγου για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 (Οδηγία 92/43/EOK). Το έργο καταλαμβάνει περίπου το 20% της περιοχής του εν λόγω οικοτόπου. Ταυτόχρονα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) "Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης". Η Μελέτη έμεινε στο συρτάρι, το Προεδρικό Διάταγμα παρέμεινε Σχέδιο για να επισπευσθεί από τον Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μόνο η έγκριση της ΜΠΕ του έργου που λογικά θα έπρεπε να έπεται.

Τοπική Κοινωνία. Βλέπει στην πλειοψηφία της θετικά την επένδυση. Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, που του αρέσουν τα παραμύθια. Φαντασιωνόμαστε ιδανικά το μέλλον υποτιμώντας το παρόν. Υπάρχουμε βέβαια και οι ανησυχούντες, οι επιφυλαχτικοί, οι φοβισμένοι.

Ο επί 8 χρόνια Δήμαρχος Ιτάνου Γιάννης Περάκης χειρίστηκε με επάρκεια το θέμα προτάσσοντας το συμφέρον των δημοτών του παρά την επιδεικτική ορισμένες φορές αντιπαλότητα τού Ιδρύματος, το οποίο δεν τον είχε μέλος στο συμβούλιό του, ενώ είχε τον αντίπαλό του, δεν τον καλούσε στις συνεδριάσεις του, αλλά τον έτρεχε και στα δικαστήρια για ήσσονος σημασίας θέματα. Αναδεικνύει ως κομβικό θέμα για να αποδεχτεί την επένδυση την δημιουργία φορέα διαχείρισης της περιοχής, το οποίο ζητά από την Πολιτεία και έχει κάνει σχετική τεκμηριωμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα του φορέα στην οποία αποφεύγουν να απαντήσουν τόσο το Ίδρυμα όσο και οι επενδυτές. Ο δήμαρχος επίσης κατέληξε με τους Εγγλέζους μετά από μακρά διαπραγμάτευση σε μια συμφωνία για την παροχή νερού από το Δήμο. Την συμφωνία αυτή την άδειασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο δίνοντας το δικαίωμα στους μεγαλοεπενδυτές να κάνουν γεωτρήσεις κατά το δοκούν. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεόδωρος Πατεράκης, βασιλικότερος του βασιλέως κατηγορεί ως όργανα ξένων οικονομικών συμφερόντων, όσους αντιτίθενται στην συγκεκριμένη επένδυση. Απ’ τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης γιατί «τόλμησε» να κάνει ερώτηση στον κ. Σουφλιά. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο τέως αλλά και άρτι επανεκλεγείς Δήμαρχος Σητείας Νίκος Κουρουπάκης, διορισμένο μέλος του Ιδρύματος, που όμως δεν ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης με τους επενδυτές χωρίς ως σήμερα να εξηγήσει τους λόγους. Οι βουλευτές του Νομού Γιάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ) και Μιχάλης Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ) στηρίζουν την επένδυση με μια σχετική αποστασιοποίηση ο πρώτος, ένθερμα ο δεύτερος. Οι τοπικές κομματικές οργανώσεις δεν έχουν εκφραστεί, ενώ ο τοπικός τύπος πλην της εφημερίδας του κ. Κουρουπάκη αντιμετωπίζει με περίσκεψη την επένδυση, παρουσιάζοντας όλες τις απόψεις.

Γενικότερα, η στάση των πολιτικών συναρτάται με το ενδιαφέρον τους για τον τρόπο που η εκκλησία θα διαχειριστεί την επιρροή της στο μεγάλο εργατικό δυναμικό του έργου. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα βγάζουν μόνο δήμαρχο αλλά και βουλευτή.

Οικολόγοι. Ματαίωση της επένδυσης επιδιώκει το παγκρήτιο οικολογικό δίκτυο Οικοκρήτη. Προτάσσει σε συνεργασία με έγκυρους πανεπιστημιακούς (Ε. Μπριασούλη, Ν. Δαναλάτος) ακραιφνώς περιβαλλοντικά επιχειρήματα, τη σημασία του μοναδικού οικοτόπου, την αποφυγή των υδροβόρων γκολφ, ακόμα και με αφαλατωμένο νερό, σε μια περιοχή απειλούμενη με ερημοποίηση, την νομική αλλά και ουσιαστική ασυμβατότητα του έργου με το χωροταξικό και το natura. Η τοπική κοινωνία τούς αντιμετωπίζει επιφυλακτικά γιατί δεν τους είδε να συμπαρίστανται στην υπόθεση του Αθερινόλακκου, δεν βλέπει να διαμαρτύρονται για τα γκολφ της Χερσονήσου και δεν εγκρίνει το να περνάνε από χίλια κόσκινα οι 7000 κλίνες στο Τοπλού όταν εκατοντάδες χιλιάδες κλίνες σ’ όλη την Κρήτη παρουσιάζουν μια πολύ χειρότερη εικόνα.

Η Οικολογική Ομάδα Σητείας (ΟΟΣ) έχει από χρόνια ξεκαθαρίσει με ποιους όρους θα μπορούσε να δεχτεί μια επένδυση στην περιοχή. Έχει κερδίσει το σεβασμό της τοπικής κοινωνίας ακόμα κι όταν η πλειοψηφία δεν συμμερίζεται τις απόψεις της.

Όσο πάντως αυτοί οι όροι δεν γίνονται δεκτοί τότε η προσφυγή στο ΣτΕ θα είναι ο κοινός τόπος όπου θα συμπέσουν οι οικολόγοι και του Δικτύου Οικοκρήτη και της Οικολογικής Ομάδας.

Η ΟΟΣ επεδίωξε και πέτυχε να συνδιοργανωθεί στη Σητεία στις 27.1.06 μια επιτυχημένη ημερίδα όπου ακούστηκαν αυθεντικά και ισόρροπα όλες οι απόψεις. Εκεί με σαφή τρόπο αναπτύξαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες παραθέτουμε.

http://oistros-reportaz1.blogspot.com/2006/12/blog-post_05.html

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ AΠΟΔΕΚΤΗ ΚΙ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

8 σημεία, 8 προτάσεις

Για τις μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή, η Oικολογική Oμάδα επιδιώκει ένα ιστορικό συμβιβασμό ανάμεσα στις ποικίλες επιδιώξεις των κοινωνικών ομάδων. O συμβιβασμός θα είναι ιστορικός αν υπηρετεί την αειφορία και θα την υπηρετεί αν γίνει αποδεκτός απ’ τις επόμενες γενιές, απ’ τις οποίες έχουμε «δανειστεί» τον τόπο μας.

H αειφόρος ανάπτυξη ταιριάζει στην ανθρωπογεωγραφία της Σητείας, που εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται εν αναπτυξιακή συγχύσει: αποπερατώνει διεθνές αεροδρόμιο, αλλά έχει το γνωστό για τα χάλια του οδικό δίκτυο, προσπαθεί να καλλιεργήσει βιολογικά, αλλά γύρω τα χημικά κυριαρχούν, κάποιοι προωθούν τον οικοτουρισμό μα οι πιο πολλοί ζηλεύουν τα Mάλλια, είναι πρωταθλήτρια στις ανεμογεννήτριες, αλλά επιβραβεύεται με μαύρο μετάλλιο στον Aθερινόλακκο, μερικοί καμαρώνουν για την πληθώρα των μνημείων μας κι άλλοι τα καταριούνται, κάποιοι ακούν natura και χαίρονται και κάποιοι άλλοι το αντιμετωπίζουν σαν τη γρίπη των πτηνών, κι ενώ, όλοι σχεδόν καρτερούμε τα δολλαριοφόρα τσάρτερς από το Bορρά μάς προκύπτουν κάθε τόσο βουλιαγμένοι λαθρομετανάστες απ' το Nότο.

Έγκαιρα είχαμε προβλέψει την διπλή πίεση που θα δεχόμασταν από τότε που το περιβάλλον άρχισε να πουλάει. H πρώτη αφορούσε το σπρώξιμο στην αδύναμη πολιτικά περιοχή μας των ανεπιθύμητων υποδομών. Aυτό παρά τις αντιδράσεις έγινε στον με την εγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ πέραν πάσης λογικής στον Aθερινόλακκο. H δεύτερη πίεση αφορούσε τον τουριστικό τομέα που διέβλεπε στη Σητεία το συγκριτικό πλεονέκτημά της, την περιορισμένη ζημιά στο περιβάλλον και επεδίωκε να επενδύσει εδώ. Aυτές οι περίπου 14000 κλίνες που συζητάμε, οι 7000 του Kάβου Σίδερου και οι άλλες στον Kάβο Πλάκο, στην Aγιά Φωτιά, στην Φανερωμένη αποτυπώνουν αυτήν ακριβώς την πίεση που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε, καθορίζοντας όρια, μέτρα, προϋποθέσεις. Iδεολογικός δούρειος ίππος αυτής της πίεσης είναι η μεγέθυνση του προβλήματος της ανεργίας που θα λυθεί και η υποτίμηση όλων των άλλων συνεπειών που θα προκύψουν.

Προσεγγίζουμε το θέμα ακολουθώντας τη σολωμική προτροπή: με λογισμό και μ’ όνειρο. Διατυπώνουμε το όνειρό μας, αλλά δεν παραλείπουμε το λογισμό για να το γειώσουμε με τις μικρότερες απώλειες.

Γενικά πιστεύουμε πως στην Σητεία είναι εφικτός ένας συνδυασμός ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Eιδικά στην περιοχή του Tοπλού, περιοχή natura, με το Bάι, τα μνημεία, τα ενδημικά είδη, τις νησίδες ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό-πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, επιστημονική, για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας. Mια τέτοια θεώρηση ας μείνει ως μπούσουλας που θα μας δείχνει πάντοτε τον ποθητό αναπτυξιακό αστέρα.

Mακάρι να εξέταζε η MΠE αυτήν τη λύση. Tις μελέτες όμως τις χρηματοδοτούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κι έτσι ποτέ δεν εξετάζεται σοβαρά άλλη λύση πέραν αυτής που προβλέπει το επενδυτικό τους σχέδιο.

Eπικεντρωνόμαστε στην επένδυση στο Tοπλού, λόγω της ιδιοτυπίας της: τη γη, λόγω της εκκλησίας, τη νιώθαμε δική μας, καμαρώναμε για τον πλούτο της, κι ελπίζαμε πως μπορούσε να γίνει κάτι παραδειγματικό. Tο Ίδρυμα, μπορεί να μην είναι εκκλησία του Δήμου, αλλά λόγω και της φιλοπεριβαλλοντικής δραστηριότητας του Ηγουμένου, θεωρούσαμε και θεωρούμε ακόμη πως είναι πιο ανοιχτοί από τους πούρους ιδιώτες να ακούσουν αγωνίες και να συζητήσουν προτάσεις.

Λόγω της φύσης του έργου οι προτάσεις μας δεν αφορούν μόνο το Ίδρυμα και τους επενδυτές. Aφορούν εξ ίσου και μας, τους τοπικούς φορείς, το κράτος. Eίναι ένα κάλεσμα στους OTA, στις κοινωνικές ομάδες να προετοιμαστούμε. Θα βιώσουμε δραματικές αλλαγές και δεν έχουμε προετοιμαστεί.

Xρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά, δημόσια, αλλά και κατ’ ιδίαν, στις συζητήσεις μας με τον Ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση. Tις θυμίζουμε.

1. Nα αντιμετωπιστεί απ’ το Ίδρυμα ως πρωτεύον ζήτημα ή ίδια η επένδυση.

2. Tο μέγεθος της επένδυσης να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

3. Nα μη γίνουν γκολφ.

4. Nα είναι συμβατή με NATURA

5. Nα μη γίνει γκέτο πολυτελείας.

6. Nα περιοριστεί η διάρκεια της σύμβασης.

7. Nα αλλάξει το καταστατικό του ιδρύματος.

8. Nα εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικά βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ήρθε η στιγμή να εξετάσουμε πως σχετίζεται η μελέτη μ’ αυτά τα 8 σημεία.

1. H μέγιστη προσφορά του Iδρύματος είναι να βοηθήσει ώστε αυτό τούτο το έργο να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Έπεται το ύψος της προσόδου που θα του επιτρέψει να κάνει κοινωφελή έργα. Για μας αειφόρος ανάπτυξη είναι η αργή ανάπτυξη, τόσο αργή ώστε να είναι αφομοιώσιμη από την κοινωνία και το περιβάλλον. H συγκεκριμένη ανάπτυξη στις κύριες της επιπτώσεις, μάλλον άγρια μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού μιλάμε για τη δημιουργία μιας άλλης Σητείας και για τριπλασιασμό του μόνιμου πληθυσμού του Δήμου Iτάνου σε ελάχιστα χρόνια μόνον απ’ αυτό το έργο και δεν έχουμε συνυπολογίσει τις επιπτώσεις των άλλων μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζονται.

http://oistros-reportaz1.blogspot.com/2006/12/blog-post_05.html

Ανώνυμος είπε...

Η υπόθεση βρωμά και δείχνει κατευθείαν Καρχιμάκη.
Το πράμα σαλεύει και φωνάζει δυνατά.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ, επειδή είμαι καινούριος και δεν αντιλαμβάνομαι με την πρώτη το ζουμί της υπόθεσης, ρωτάω τα εξής:
α. Ποιός έχει το ρόλο του "πνευματικού - κτηματομεσίτη", δηλαδή ποιός είναι ο αντίστοιχος Εφραίμ;
β. Ποιός είναι ο πολιτικός ενορχηστρωτής, ο αντίστοιχος Θεόδωρος ο προσκυνητής;
γ. Ποιά άλλα παρένθετα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται (αντίστοιχοι Μπασιάκος, Τσιτουρίδης, Δούκας, Κιλτίδης);
δ. Ποιές υπηρεσίες του δημοσίου έκαναν τα στραβά μάτια;
ε. Έχουν ή είχαν γίνει προσφυγές στα Δικαστήρια και αν ναι, ποιά η εξέλιξη της υπόθεσης;
στ. Σε ποιό ή ποιά πολιτικά πρόσωπα κατέληξαν τα μαύρα χρήματα και πως εμφανώς αποδεικνύεται αυτό(απότομος πλουτισμός πολιτικού με βίλες, πισίνες, εξοχικές κατοικίες σε κοσμοπολίτικα μέρη);
ζ. Ποιές συμβολαιογράφοι σύζυγοι πολιτικών (ή άλλου βαθμού συγγένειας) διεκπεραίωσαν τις εν λόγω ανομίες;
Ένα συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα με βάση το παραπάνω ερωτηματολόγιο, θα είναι (πιστεύω)κατατοπιστικό για κάθε αντικειμενικό αναγνώστη σας, προκειμένου να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σας.

Παπουτσάκης είπε...

φίλε μου έχεις χάσει επεισόδια!
Με το θέμα ασχολούμε μέρες τώρα και όλα τα προηγούμενα έχουν απαντηθεί όχι όμως με την κουτσομπολίστικη ή σεξιστική προσέγγισή σου! Εσύ απαιτείς οπωσδήποτε εμπλοκή γυναικών για να πειστείς για τη "μεγαλύτερη επένδυση" - σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα!
Μείνε συντονισμένος και θα τα βρούμε όλα μπροστά μας ή πήγαινε λίγο παρακάτω στα posts γιατί τώρα έχει bailout!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή exastal, τί γράφεις τόσο καιρό; Ποιό είναι το θέμα;

Ανώνυμος είπε...

εξασταλάκο
πες του Σαχίνη,
να ψάξει και να βρει τι σχέση έχουν Καρχιμάκης και Βαλασσάκης και θα σε παραδεχτώ......
Η Loyalward θεωρήθηκε "αναξιόπιστη" και έτσι μπήκε στο παιχνίδι η Minoan Group αλλά με ποιούς πολιτικούς έχει σχέση ο κύριος;

Ανώνυμος είπε...

Κατάληψη στα Δικαστήρια του Ηρακλείου
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Εκτός λειτουργίας λόγω κατάληψης τέθηκαν απόψε τα Δικαστήρια του Ηρακλείου, καθώς οι δικηγόροι αποφάσισαν την έπ' αόριστο παραμονή τους στο Μέγαρο, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Η Γενική Συνέλευση των δικηγόρων του Ηρακλείου, που υιοθέτησε την πρόταση της Διοίκησης για παραμονή στον χώρο των δικαστηρίων, αποφάσισε επίσης την αποχή απ' όλα τα Δικαστήρια του Ηρακλείου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και τη συνέχιση της αποχής τους απ' όλα τα Δικαστήρια των Χανίων, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Η Γενική Συνέλευση των δικηγόρων του Ηρακλείου, θεωρείται διακοπείσα και θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Εξάλλου οι δικηγόροι θα βρίσκονται σε διαρκή Γενική Συνέλευση, προκειμένου να παρακολουθούν τις εξελίξεις και ν' αναπροσαρμόζουν τις αποφάσεις τους.

Σε ότι αφορά τις παραιτήσεις των βουλευτών, θέμα το οποίο απασχόλησε και χθες τους δικηγόρους, όπως ανακοινώθηκε, είναι πλέον στη διάθεση της Γενικής Συνέλευσης.

Αύριο συγκαλείται και η Γενική Συνέλευση των Δικηγόρων του Λασιθίου, για να εξετάσουν την στάση τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν αφήνετε τις μαλακίες λέω εγώ και να μου πείτε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ακούει στο όνομα "Δαϊλάκης";
Πέφτει η κυβέρνηση;
Τι κάνει ο Καραμανλής;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί σου κάνει εντύπωση ότι είναι και έμποροι όπλων στην υπόθεση Τοπλού στην Κρήτη;
Πρώτη φορά θα είναι που η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα έχουν κοινό παρονομαστή το πασόκ;
Ξέχασες το Halag του Αντρέα;
Ξέχασες τα φιλαράκια του Άκη και του Παπαντωνίου;
Ξέχασες τον Τρεπεκλή του Γιωργάκη;

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ;
Μήπως έχει σχέση με το Έθνος – Πρώτο Θέμα και το συγκρότημα Μπόμπολα, μέτοχο στην βρετανική εταιρία που ανέλαβε την αξιοποίηση;;;;;
Με τα χίλια σπρώχνουν τον Καρχιμάκη οι 5 καναλο-εκβιαστές. Και τι κερδίζουν από αυτόν; Στηρίζει με κάθε τρόπο την επένδυση στο ΤΟΠΛΟΥ εδώ και πολλά χρονια. Ερωτήσεις στη βουλή, πιέσεις, μεσολαβήσεις.
Δεν αναρωτιεστε ΓΙΑΤΙ ο Καρχιμάκης μετά τις φωνές του για το Βουλγαράκη εριξε τους τόνους στο θεμα του Βατοπεδίου, ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ KAI ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ;;;;;;
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

Θα σας παρακαλέσω να αφαιρέσετε το εμπορικό σήμα της Defenco A.E. από το blog σας, η ανάρτιση του είναι παράνομη χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη. Με φιλικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Ανώνυμος είπε...

o katsoylhs ta eixe pei 27 xronia dyo peuamenoi mitropolhtes kai ohgoymenos ola kala