Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

απορία : ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο "ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ" που εισέρευσαν στο παγκάρι της Μονής Τοπλού;

Υπάρχουν δύο υποθέσεις που αφορούν στα οικονομικά οφέλη, που εισέπραξε ή πρέπει να εισπράξει το Κοινωφελές Ίδρυμα της Μονής Τοπλού από την αγγλική εταιρεία, για τις οποίες επίσης εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά διαφορετικής υφής.
Τόσο στο προσύμφωνο του 1995 όσο και στην οριστική σύμβαση του 1998 μεταξύ Ιδρύματος και εταιρείας αναγράφεται ότι το αρχικό αντάλλαγμα θα είναι ισόποσο των 5.000.000 λιρών σε ελληνικές δραχμές. Η καταβολή κατανέμεται σε τρεις δόσεις, με πρώτη αυτή των 200 εκατομμυρίων δραχμών. Στην οριστική σύμβαση του 1998 βεβαιώνεται ότι αυτό το ποσό πληρώθηκε με δύο τραπεζικές επιταγές, 150 και 50 εκατομμυρίων δραχμών, αν και η εκδότρια τράπεζα και άλλα στοιχεία των επιταγών δεν αναφέρονται. Αυτό το ποσό πάντως τόσο στο προσύμφωνο του 1995 όσο και στην οριστική σύμβαση του 1998 αναφέρεται ρητά ότι δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.
Ο όρος είναι αρκετά περίεργος και δεν αντιστοιχεί με το χαρακτήρα της μίσθωσης των 26 χιλιάδων στρεμμάτων και τις νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τη μίσθωση, αφού είναι αδιανόητη πλέον η επιστροφή μισθωμάτων. Περισσότερο παραπέμπει σε «καπάρο», το οποίο η αγγλική εταιρεία δέχεται να χάσει (!) αν δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, όποια και αν είναι αυτή.
Όμως τα όσα εγγράφει το ίδιο το Ίδρυμα σε επίσημα κείμενά του για τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων της έκτης διαχειριστικής περιόδου από 1/1/1998 έως 31/12/1998, για την τύχη αυτών των 200 εκατομμυρίων δραχμών, είναι αποκαλυπτικά. Στην ανάλυση εσόδων τα 200 εκατομμύρια δραχμές είναι η κύρια πηγή, ενώ υπάρχουν και 11 εκατομμύρια από ενοίκια του αναψυκτηρίου στο Βάι, 32.894.175 εκατομμύρια ταμειακό υπόλοιπο, 2.250.000 τόκοι τραπεζών και 650.000 χιλιάδες ενοίκια από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το σύνολο εσόδων προϋπολογίζεται σε 246.794.175 εκατομμύρια δραχμές.
Στην ανάλυση όμως των εξόδων από αυτά τα έσοδα, 75 εκατομμύρια υπολογίζονται για αμοιβές δικηγόρων, 3 εκατομμύρια για αμοιβές τρίτων, 2 εκατομμύρια για μετακινήσεις και 5 εκατομμύρια ως γενικά έξοδα. Δηλαδή τουλάχιστον 85 εκατομμύρια δραχμές πάνε για σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με την καταστατική ουσία του Ιδρύματος, που είναι οι κοινωφελείς σκοποί πολιτιστικής, θρησκευτικής και εκπαιδευτικής δράσης του Ιδρύματος. Για αυτά χοντρικά διατίθενται 85 εκατομμύρια δραχμές, που περιλαμβάνουν αναστήλωση παραδοσιακών κτηρίων, σχολή αγιογραφίας, υποτροφίες ιεροσπουδαστών και έκδοση βιβλίων, ενώ παραμένει και ένα αποθεματικό 76.794.175 εκατομμυρίων δραχμών.

Πως δόθηκαν οι εγγυήσεις
Από το αρχικό αντάλλαγμα των 5.000.000 λιρών, η εταιρεία θεωρεί ότι έχει καταβάλει ήδη σε ρευστό 1.099.000 λίρες. Άρα ότι οφείλει 3.901.000 λίρες ακόμα. Η οριστική σύμβαση προέβλεπε ότι το ποσό αυτό θα έπρεπε να κατατεθεί με ρευστό χρήμα σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό μεσεγγύησης και να πληρωθεί σε 60 μέρες από την εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: Την αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Κρήτης για την ιδιοκτησία των 26 χιλιάδων στρεμμάτων όλων από τη Μονή, που ήδη υπάρχει με την οριστική απόφαση του Εφετείου στις 18/06/1999, και τη δωδεκάμηνη προθεσμία για έγκριση της χωροταξικής μελέτης που ολοκληρώθηκε στις 18/06/2000 - άρα μέσα σε 60 μέρες, δηλαδή το αργότερο στις 17/08/2000, η υποχρέωση θα έπρεπε να τηρηθεί.
Όμως, αντί για κατάθεση του ποσού σε δεσμευμένο λογαριασμό μεσεγγύησης, η αγγλική εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη Σητεία ο ηγούμενος της Μονής στο δημοσιογράφο Χρήστο Πουλερέ, έχει απλά παράσχει στο Ίδρυμα άγνωστο πότε, αλλά σίγουρα πολύ αργότερα, μια εγγύηση, ένα έγγραφο, δηλαδή, το οποίο, όπως είπε ο ηγούμενος, έχει "κλειδωθεί" σε τραπεζική θυρίδα (!).
Η σύμβαση δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο βέβαια, αλλά έστω και έτσι υπάρχουν νέα ερωτήματα. Η εγγύηση αυτή δόθηκε από τον πιστωτικό οργανισμό Singer & Friedlander, με την κάλυψη άλλης εταιρείας, με την επωνυμία B & CO (Crete) Limited, έναντι δικαιώματος που έλαβε αυτή για ανάληψη 2.200.000 μετοχών της Minoan Group (!). Όμως έστω και έτσι η εγγύηση αυτή έληξε στις 31/12/2007, και έκτοτε είναι άγνωστο αν και πότε ανανεώθηκε.

Παράλληλα, πολιτικοί κύκλοι σε Αθήνα και Κρήτη σχολιάζουν με έμφαση τη διακριτική «αποχή» από το θέμα τόσο του υφυπουργού Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη, που κατάγεται από τη Σητεία, όσο και του συντοπίτη του βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη. Πολύ περισσότερο που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στην τεκμηριωμένη αποκάλυψη σωρείας αποφάσεων και υποθέσεων που «φωτογραφίζουν σκάνδαλα» ανά την Ελλάδα, αποτελώντας την «αιχμή του δόρατος» για την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτόν τον τομέα.
Το γεγονός ότι σιωπά οδηγεί στην άποψη ότι, όσον αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, φαίνεται να αγνοεί τις προεκτάσεις μιας υπόθεσης που αφορά στα 26 χιλιάδες στρέμματα στο Κάβο Σίδερο.

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Επίθεση για το Βατοπαίδι
Δευτέρα, 29.09.08
Βαριές κατηγορίες κατά κυβερνητικών στελεχών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση που κατέθεσαν για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

Χαρακτηρίζουν «ενσυνείδητη και δόλια» την απόφαση για παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη με τη Μονή για την κυριότητα της Βιστωνίδας στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής το 2004 και μιλούν για «κακουργηματική πράξη που ζημίωσε το Δημόσιο».

Υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη θεμελίωναν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι θα κέρδιζε τη δίκη.

Όμως, το Δημόσιο παραιτήθηκε μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επικύρωσε ο τότε υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας. Καλούν, τέλος, τον υπουργό Οικονομίας να αναλάβει τις ευθύνες του. Διαβάστε αναλυτικά

Τους υπουργούς κάλυψε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως κινήθηκαν με διαύγεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους και δεν τίθεται κανένα θέμα για αυτούς.

Για δε τα λοιπά ζητήματα υπενθύμισε πως η κυβέρνηση πάγωσε τις διαδικασίες, ανέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και παράλληλα διεξάγεται δικαστική έρευνα.

Για τεράστια διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έκανε λόγο ο Αλέκος Αλαβάνος. Ζήτησε απο την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο αίτημα του ΣΥΝ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.


City 99,5, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53698

Ανώνυμος είπε...

Να μας πει ο κύριος Καρχιμάκης και για το ΄΄Βατοπαίδι΄΄ του Πειραιά... το Καραισκάκη που παραχωρήθηκε στον Πατερούλη Κόκκαλη από το ΠΑΣΟΚ... και να μας πει επίσης πως και παυθηκε η δίωξη που είχε ασκηθεί στον Σωκράτη για κατασκοπία έναντι της χώρας και άλλα κακουργήματα...

ΥΓ: Πάντως είναι άδικο να κατηγορούν κάποιοι τους εργαζομένους της Ο.Α. ως... χαραμοφαιδες. Αν μη τι άλλο αναδειχθηκαν ΄΄μεγάλοι΄΄ πολιτικοι άνδρες από τα συνδικαλιστικά τους σπλάχνα...