Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

οι νταβατζήδες ανακάλυψαν τη διεθνή κρίση !!!




Μέχρι πριν λίγες μέρες το Πασόκ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους νταβατζήδες, τις φυλλάδες τους και τα παπαγαλάκια τους, διαπίστωναν ότι : «για το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι πολίτες, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές της. Η απεγνωσμένη τους προσπάθεια να τα ρίξουν όλα στη διεθνή κρίση δεν πείθει πλέον κανέναν.»»


Υπάρχουν πλήθος ανακοινώσεων, υβριστικών επιθέσεων εναντίον Αλογοσκούφη (ή σκουφάλογου ή αλογομούρη και άλλα πολλά κοσμητικά επίθετα που στολίζουν οι εθελοντές πράσινοι φίλοι του διαδικτύου, τον υπουργό οικονομίας) σχετικά με τη διεθνή κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία!


Τελικά μόλις σήμερα ανακάλυψαν οι νταβατζήδες ότι κάτι γίνεται στον κόσμο, κάτι έχει πάθει η Αμερική, μάλλον αρρώστησε ολόκληρος ο πλανήτης και μάλλον, ενδέχεται, ίσως να ακουμπά και μας!!!! Κρατάμε αυτά τα πρωτοσέλιδα γιατί θα μας χρειαστούν στο μέλλον.


[Multiple choice:

Για τη διεθνή κρίση ευθύνεται:

α. ο Καραμανλής

β. η Κυβέρνηση ολόκληρη

γ. ο Αλογοσκούφης και οι αλχημείες του

δ. ο Ρουσόπουλος και η Μάρα Ζαχαρέα

ε. συνδυασμός των άνωθι

ό,τι και να απαντήσετε ψηφίζετε Πασόκ, αν επιλέξετε δ. ψηφίζετε πολύ Πασόκ και βλέπετε πολύ Βερύκιο του Κοντομηνά!]

6 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Δέσμευση Καραμανλή για την κρίση
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος
Τρίτη, 30.09.08
Υγιές, σταθερό και ανθεκτικό στους κραδασμούς χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμάνλης τo ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους έλληνες καταθέτες την ώρα που η πιστωτική κρίση λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά ενός παγκόσμιου οικονομικού θρίλερ.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες της Ελλάδας διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία.

Δυσμενή χαρακτήρισε την εξέλιξη σε ό, τι αφορά το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο Γιώργος Αλογοσκούφης, εξέφρασε ωστόσο την πίστη του ότι οι ΗΠΑ θα βρουν λύσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε τις άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα καθώς οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους. Χαρακτήρισε ασφαλές το τραπεζικό σύστημα, τόνισε πως τα επιτόκια ανεβαίνουν παντού και επισήμανε πως η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Καθησυχαστικός ήταν σε χθεσινές δηλώσεις του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Τόνισε ότι «οι καταθέσεις των αποταμιευτών είναι ασφαλείς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και ασφαλές».

Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας και στη χώρα μας. Τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι έχουν καταγράψει απώλειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο, εξαιτίας της λογιστικής ζημιάς, την οποία έχουν υποστεί τα δομημένα ομόλογα και οι μετοχές τους. Διαβάστε περισσότερα


Ελεύθερος Τύπος, ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53868

Παπουτσάκης είπε...

Μαύρη Τρίτη
Κατρακυλούν οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων
Τρίτη, 30.09.08

Στο «κόκκινο» έκλεισε η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών στην Ασία μετά την μεγαλύτερη πτώση - κατά 777,68 μονάδες σε μία συνεδρίαση - στην ιστορία του που κατέγραψε τη Δευτέρα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στον απόηχο της απρόσμενης καταψήφισης στη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 4,12%. Στο Χονγκ-Κονγκ, o δείκτης Hang Seng κατέγραψε, ενδοσυνεδριακά, πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, για να κλείσει με απώλειες 2,42%. Με τα χρηματιστήρια στο «κόκκινο», η τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τη διάθεση 3.000 δισεκατομμυρίων γεν (19,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την ενίσχυση των τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας.

Η συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 3,55% ενώ, ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε έως και 6,5%.

Με απώλειες 0,57% έκλεισε ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Σεούλ, με απώλειες 2,92% η χρηματιστηριακή αγορά στην Μπανγκόκ και με απώλειες 1,4% η χρηματιστηριακή αγορά στη Μανίλα.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX200 έκλεισε με απώλειες 4,2% και στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 με απώλειες 3,7%.

Στον αντίποδα, με άνοδο 3,6% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ευρώπη

Περιορίζονται οι σημαντικές απώλειες που σημείωσαν αρχικά οι τιμές των μετοχών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απρόσμενη καταψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών.

Η άνοδος που καταγράφουν οι τιμές των μετοχών των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων αντισταθμίζει εν μέρει τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών.

Ανοδο 1,3% καταγράφει η μετοχή της Anglo American και 1,5% η μετοχή της Rio Tinto.

Στον αντίποδα, πτώση 6,1% καταγράφει η μετοχή της Royal Bank of Scotland, 7,7% η μετοχή της ιταλικής UniCredit και 4% η μετοχή της Deutsche Bank.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, γύρω στις 11.00 ώρα Ελλάδος, σε ποσοστό 0,43% ενώ ένα τέταρτο μετά τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων σημείωνε απώλειες 0,71%.

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, οι απώλειες του δείκτη CAC 40 περιορίζονται σε 0,69% έναντι 2,14% προηγουμένως και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 1,27%, μικρότερη από την αρχική, σε ποσοστό 1,36% λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex διέκοψαν τις συναλλαγές λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα κατ΄εντολήν των χρηματιστηριακών αρχών.

Λατινική Αμερική

Τα λατινοαμερικανικά Χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, εξόν από εκείνο του Καράκας.

Το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, το σημαντικότερο Χρηματιστήριο της Λατινικής Αμερικής έκλεισε με μεγάλη πτώση 9,36% κι αφού αναγκάσθηκε να σταματήσει προσωρινά τη συνεδρίαση για μισή ώρα έπειτα από την κατακρήμνιση του κύριου δείκτη του Ibovespa κατά 10%.

Το Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση 8,68%, το Μεξικό με 6,40%, το Σαντιάγο με 5,49% κι η Μποκοτά με 2,37%.

Το μόνο χρηματιστήριο της Λατινικής Αμερικής που επέπλευσε ήταν αυτό του Καράκας, το οποίο σημείωσε οριακή άνοδο 0,36%.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53814

Παπουτσάκης είπε...

Τρέχουν να προλάβουν τα «κανόνια»
Κομισιόν, Τρισέ και κυβερνήσεις ζούν με το φόβο ενός τραπεζικού κραχ
Τρίτη, 30.09.08
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της 50χρονης ιστορίας της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν με «ενέσεις» να κρατήσουν όρθιους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, την Κομισιόν να κάνει «εκπτώσεις» στους κανόνες ανταγωνισμού και τους καταναλωτές να αγωνιούν για τα χρήματά τους.

Με «ένεση» 11,2 δισ. ευρώ, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου έσωσαν τη Fortis, αγοράζοντας το 49% του ενεργητικού της τράπεζας στις τρεις χώρες. Η κυβέρνηση Μπράουν διέσωσε την Bradford επίσης με τη μέθοδο της κρατικοποίησης.

Ολα έγιναν με τις «ευλογίες» του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού κ. Νέλι Κρους. Και οι δύο έβαλαν προς το παρόν στην άκρη την κοινοτική νομοθεσία και τους κανόνες ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση εκείνο που προέχει είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση μιας πολύ μεγάλης τράπεζας και ένα πανευρωπαϊκό ντόμινο.

Εγγύηση

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι επέλεξε και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να εγγυηθεί με 35 δισ. ευρώ την επιβίωση του κολοσσού των ενυπόθηκων δανείων Hyppo Real Estate.
Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια βάζει κι αυτός «χέρι βοήθειας», διαβεβαιώνοντας ότι το ποσό των κρατικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα υπολογίζεται στο έλλειμμα αλλά στο χρέος των κρατών-μελών.

Ομως, παρά την πρωτοφανή αυτή κινητοποίηση, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ε.Ε. θα ξεπεράσει με επιτυχία αυτήν την κρίση. Κι αυτό φάνηκε χθες, όταν o τραπεζικός γαλλο-βελγικός κολοσσός Dexia είδε τη μετοχή του να χάνει μέχρι και 30% σε Παρίσι και Βρυξέλλες όπου διαπραγματεύεται. Αφορμή ένα δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας ότι σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

O Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα στο Παρίσι όλους τους διευθύνοντες συμβούλους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, προκειμένου να τους πιέσει να αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος.

Οι ραγδαίες εξελίξεις θεωρείται βέβαιο ότι θα επιταχύνουν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προώθηση νέας νομοθεσίας για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αυτό αναμένεται να ζητήσουν και οι 27 ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.


Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53798

Παπουτσάκης είπε...

Παγκόσμιος εφιάλτης
Τρίτη, 30.09.08
Η πιστωτική κρίση λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά ενός παγκόσμιου οικονομικού θρίλερ, μετά την αιφνίδια απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών της Γουόλ Στριτ από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη βίαιη πτώση του Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ενέτεινε την αγωνία και στην Ευρώπη που ήδη βιώνει τους πρώτους μεγάλους τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Διαβάστε τι γίνεται την Τρίτη στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.
Με πτώση άνοιξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη συνέχεια όμως δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση

Παρά την αισιοδοξία του Λευκού Οίκου και τις παραινέσεις του προέδρου Μπους, η πλειοψηφία των Αμερικανών βουλευτών καταψήφισε το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Μεγάλο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο αποτελεί το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησής του καταψηφίστηκε κυρίως από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ η πλειοψηφία των Δημοκρατικών βουλευτών το στήριξε. Σε σύνολο 435 βουλευτών, το σχέδιο καταψηφίστηκε από 228 και υπερψηφίστηκε από 205 βουλευτές. Κατά του σχεδίου ψήφισαν τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών και το ένα τρίτο των Δημοκρατικών βουλευτών.

Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί, θιασώτες της αυτορρύθμισης των αγορών, δεν πείστηκαν για το αναπόφευκτο της κρατικής παρέμβασης που προτείνει το Σχέδιο Πόλσον. Η κατ’ αρχήν συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την έγκριση του σχεδίου έπεσε στο κενό και επικράτησαν όσοι υποστήριξαν πως τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρέπει να χαθούν σε μία προσπάθεια διάσωσης των τραπεζικών κολοσσών που «έπαιξαν και έχασαν». Επικράτησαν, επίσης, όσοι επισήμαιναν πως, παρά τα 700 δισ. δολάρια που επρόκειτο να διοχετεύσει το αμερικανικό Δημόσιο στην αμερικανική οικονομία για να καταπολεμήσουν την έλλειψη ρευστότητας και να δώσουν πνοή ζωής στις επιχειρήσεις, το θέμα των προβληματικών δανείων που έχουν συναφθεί θα παρέμενε άλυτο και θα χρειαζόταν μία δεύτερη, συμπληρωματική ή διορθωτική πρόταση.

Το σχέδιο που καταψηφίστηκε προέβλεπε ότι οι τράπεζες στις οποίες θα διοχετεύονταν κονδύλια του αμερικανικού Δημοσίου θα ήταν υποχρεωμένες να αποδεχθούν μία σειρά κανόνων, με σκοπό να μη χαθούν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, όπως π.χ. να μην υπάρχουν «χρυσές» αμοιβές ή αποζημιώσεις για ανώτατα τραπεζικά στελέχη και τη διαδικασία «διάσωσης» να επιτηρούν τέσσερις ξεχωριστοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Η κυβέρνηση Μπους αναζητεί τώρα διέξοδο από την κρίση και αναμένεται να υποβάλει προς ψήφιση τροποποιημένο σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενδέχεται μάλιστα η νέα δέσμη μέτρων παρέμβασης στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να επανέλθει προς ψήφιση, ακόμα και εντός της ημέρας, αν θεωρηθεί πως έχει αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αναγκαίο κακό» το Σχέδιο Πόλσον, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι τελικά η Βουλή θα το ψηφίσει για να μην καταρρεύσει η αμερικανική οικονομία.

Bουτιά ρεκόρ 6,98% στη Γουόλ Στριτ

Δραματική τροπή πήρε η συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ καθώς η απόρριψη του σχεδίου Πόλσον με την παρούσα μορφή του από την αμερικανική Βουλή βύθισε τον Dow Jones έως και 780 μονάδες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Στο κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 777 μονάδες (πτώση 6,98%) προδιαγράφοντας το κλίμα που αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα στις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες είχαν ήδη βιώσει μία ακόμη «Μαύρη Δευτέρα». Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών σε μονάδες για το αμερικανικό Χρηματιστήριο. Και όλα αυτά ενώ 9 κεντρικοί τραπεζίτες είχαν διοχετεύσει κεφάλαια 630 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά αποτύπωσε το παγκόσμιο αρνητικό κλίμα σε πτώση 5,87% και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΗΓΑΣΟΣ, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα χαμηλά τριών ετών, στις 2.841 μονάδες. Μάλιστα από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ. Η νέα βουτιά προκλήθηκε από τις φήμες που ήθελαν και -αμιγώς- ελληνικές τράπεζες να έχουν σεβαστό ποσοστό επενδύσεων σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που καταρρέουν. Ομως η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στα διεθνή Χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε πτώση 5,3%, στο Παρίσι η πτώση ήταν της τάξης του 4,2%, ενώ στη Φρανκφούρτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%. Το αμερικανικό αργό έχασε 10,5 δολάρια, στα 96,3 δολ./βαρέλι, ενώ και το μπρεντ υποχώρησε στα 96,35 δολ.

Οι επενδυτές μάλλον θορυβήθηκαν παρά εφησύχασαν από τα σχέδια σωτηρίας που βρίσκονται σε εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι φόβοι από τα σημάδια ότι εντείνεται η κρίση είναι ισχυρότεροι.

Ακόμη ένα παράδοξο πάντως είναι ότι η «προβληματική» Citigroup συμφώνησε να προβεί στην εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της παραπαίουσας επενδυτικής τράπεζας Wachovia.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ΚΥΚΛΟΣ ΑΕΠΕΥ κ. Κωνσταντίνος Βέργος σημειώνει ότι «καθώς η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακές αγορές αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη νευρικότητα οποιαδήποτε φημολογία για πρόβλημα σε χρηματοοικονομική εταιρία», ενώ προβλέπει ότι «παρά το γεγονός ότι θα δούμε και χαμηλότερες τιμές σε μετοχές στο Χ.Α., είμαστε κοντά στο τέλος της χρηματιστηριακής κρίσης».

Την ίδια ώρα εξοργισμένοι επενδυτές που θεωρούν ότι έχουν παραπλανηθεί καταθέτουν μηνύσεις εναντίον του Reserve Fund, της AIG και της Merrill Lynch για τη συμφωνία με την Bank of America.
Το παζλ της δυσμενούς εικόνας συμπληρώνουν οι αμέτρητες αιτήσεις των επενδυτών των hedge funds για να αποσύρουν όσα χρήματα από το αρχικό τους κεφάλαιο έχουν μείνει. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές οφείλουν να υποβάλουν το αίτημά τους για απόσυρση κεφαλαίων 90 ημέρες πριν από το τέλος τριμήνου.


ΝΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΜΙΝΗ ΕΛΕΝΗ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53780

Παπουτσάκης είπε...

Λογιστικές απώλειες
Τρίτη, 30.09.08

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν και στη χώρα μας οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι έχουν καταγράψει απώλειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο, εξαιτίας της λογιστικής ζημιάς, την οποία έχουν υποστεί τα δομημένα ομόλογα και οι μετοχές τους. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες και οι πελάτες τους αγωνιούν για την εκτόξευση του κόστους χρήματος, καθώς το euribor 3μήνου έφτασε χθες μέχρι και το 5,25%.

Συγκεκριμένα, από 4,75 δισ. ευρώ στα τέλη του 2006, το χαρτοφυλάκιο των Ταμείων είχε εκτιναχθεί στα 5,5 δισ. στα τέλη του 2007, για να υποχωρήσει αυτή την περίοδο στα 3,69 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 1,8 δισ. μέσα σε ένα χρόνο.

Πάντως, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος με δηλώσεις του τόνισε ότι «οι καταθέσεις των αποταμιευτών είναι ασφαλείς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, σταθερό και ασφαλές». Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δανεισμό στη διατραπεζική αγορά επειδή οι καταθέσεις καλύπτουν πάνω από το 85% των χορηγήσεων. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εξαρτημένες από τις κεφαλαιαγορές».

Φυσικά για το γεγονός ότι τα ταμεία δεν πούλησαν στα μέσα του προηγούμενου έτους αποκομίζοντας πραγματικό -και όχι λογιστικό- κέρδος, ευθύνες έχουν τόσο οι διοικήσεις τους όσο και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Επίσης, αρνητικό για τα Ταμεία είναι το γεγονός ότι έχει υποστεί σημαντική μείωση η αξία των δομημένων ομολόγων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και συνδικαλιστών, από τα 730 εκατ. ευρώ τα οποία επένδυσαν τα προηγούμενα 3 χρόνια οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης σε αυτά τα σύνθετα προϊόντα (πέραν του δομημένου της JP Morgan, το οποίο επιστράφηκε πέρυσι) εάν υποθετικά σήμερα τα πουλούσαν, τότε θα έπαιρναν μόλις 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα έχαναν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα ανησυχίας επιδεινώνεται στην αγορά, μετά και τη νέα άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου euribor. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε έκτακτη συνεδρίαση χθες, με σκοπό να εκτιμήσει την πορεία της κατάστασης, ενώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 2 Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις αγορές.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα, ενώ είναι πλέον σαφές ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζιτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2 εγχώριες τράπεζες στέρεψαν από μετρητά, όταν δεν ανανεώθηκαν προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια. Κορυφαία πηγή του ομίλου Marfin, ο οποίος διαθέτει επαρκή ρευστότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΕΤ ότι «πλέον δανείζουμε άλλες τράπεζες για περίοδο εβδομάδας».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κεφάλαια, γίνονται πιο φειδωλοί στη διάθεσή τους, ενώ δεν ρισκάρουν να τα χορηγήσουν για μεγαλύτερο εύρος χρόνου, μη γνωρίζοντας πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Ακόμα πιο ανήσυχοι είναι οι πελάτες των τραπεζών, που βλέποντας τις καταιγιστικές εξελίξεις φοβούνται ότι τα χρήματά τους δεν είναι ασφαλή, παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα κατάρρευσης ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος μοιάζει απίθανη.

Το «άνοιγμα» των ελληνικών τραπεζών σε προϊόντα Lehman Brothers, άμεσα με ομόλογα που κατέχουν οι ίδιες ή έμμεσα μέσω τίτλων που χορηγήθηκαν σε πελάτες, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Ηδη μεγάλα δικηγορικά γραφεία συντάσσουν κείμενα μηνύσεων και αγωγών, καθώς εκατοντάδες επενδυτές από όλη τη χώρα έχουν χάσει τα χρήματά τους από «άτυχες» επενδύσεις στη Lehman Brothers.


ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ, ΧΑΤΖΗΣΑΚΟΣ ΝΑΣΙΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53813

Παπουτσάκης είπε...

Θετική στροφή του επενδυτικού κλίματος στο Χ.Α.
Στο +1,27% και τις 2,876 μονάδες ο γενικός δείκτης.

Τάσεις ανάκαμψης επικρατούν μετά το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ πρωτύτερα η αγορά ακολουθούσε την αρνητική πορεία των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η χθεσινή απόρριψη από το αμερικανικό Κογκρέσο του πολυσυζητημένου σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ οδήγησε χθες τη Wall Street σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις της ιστορίας της, επηρεάζοντας την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει απώλειες 45,15%, ενώ μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο το ποσοστό πτώσης ανέρχεται στο 28,51%.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, μετά τις αρχικές του απώλειες άνω του 3%, περιόρισε την πτώση, και πέρασε σε θετικό έδαφος με κέρδη σε ποσοστό 1,27%, στις 2.876,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 229,26 εκ. ευρώ. Οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν μικτή εικόνα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζουν της Κοινής Ωφέλειας, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και των Τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν των Βιομηχανικών Προϊόντων και των Μέσων Ενημέρωσης.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/09/2008_250274