Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Η «νεωτερικότητα» του Παπανδρέου και το «παράδοξο» που υφίσταται το σημερινό Πασόκ.

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί συχνά τον όρο «νεωτερικό Πασόκ». Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι θα πει αυτό το νέο λεκτικό φρούτο στην πολιτική ρητορεία. Σίγουρα πάντως το νεωτερικό δεν έχει καμία σχέση με το «νέο», γιατί συνήθως έρχεται σε πλήρη σύγκρουση μαζί του. Το νεωτερικό συνήθως δεν ανανεώνει αλλά αποδομεί το παλαιό ή και το καταστρέφει και στη θέση του τοποθετεί συχνά το αντίθετο ή αντίστροφο.
Ο σημερινός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη «Μεταρρύθμιση» ως στίγμα της πολιτικής του. Ζητά δηλαδή προσαρμογή των θεσμών στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε τον «Εκσυγχρονισμό» που αναπροσαρμόζει τις ανάγκες με ορίζοντα το μέλλον. Ο Παπανδρέου καταφεύγει στο «Νεωτερικό» που αντιστρέφει παραδοσιακές αρχές.
Συνήθως η νεωτερικότητα τρομάζει την κοινωνία, προκαλεί κοινωνική αναταραχή και οδηγεί σε υπερσυντηρητική αντίδραση.
Οι μεγάλοι ηγέτες κάνουν διάκριση ανάμεσα στο νέο και το νεωτερικό. Ανανεώνουν χωρίς υπερβολές. Συγκρούονται χωρίς παρεκτροπές. Υιοθετούν το νέο, αλλά απορρίπτουν το ακραίο. Σπρώχνουν τα πράγματα μπροστά, αλλά δεν διαλύουν κοινωνικές σταθερές.
Για να πετύχεις όμως στη νεωτερικότητα χρειάζεσαι και το αντίστοιχο στελεχιακό υπόβαθρο. Τα συντηρητικά στοιχεία του κινήματος έχουν διαμοιραστεί μεταξύ των δύο στρατοπέδων και δείχνουν όλο και μεγαλύτερη προτίμηση τελευταία στον Παπανδρέου. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα πως θα πραγματοποιήσει τη νεωτερικότητά του ο Παπανδρέου; Μπορεί με υποστηρικτές του τα συντηρητικά στοιχεία του κόμματος να επιτελέσει οποιαδήποτε νεωτερικότητα; Αδύνατον. Η Βενιζελική δε πτέρυγα σε επίπεδο κορυφής χαρακτηρίζεται από έντονο συντηρητισμό ενώ περιστοιχίζεται από εκσυγχρονιστές που έχουν ήδη εντρυφήσει σε «νεωτερικές»πρακτικές.
Έτσι το Πασόκ ζει το σημερινό του παράδοξο: οι δύο υποψήφιοι εκφράζουν το ακριβώς αντίθετο από το ιδεολογικό περιεχόμενο των οπαδών τους. Ο Βενιζέλος, που αντιστάθηκε σε νεωτερικές ακρότητες του Σημίτη, συσπειρώνει γύρω του, το… σημιτικό ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου που υποστήριζε πάντα τη νεωτερικότητα του Σημίτη περιστοιχίζεται από το…«αντι-εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπες τε και ψηφίστε στο νέο γκάλοπ του www.sotiris-koukios.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Έχουν χάσει εκεί μέσα τ' αυγά με τα πασχάλια.
Μπερδεύουν τις πούτσες με τις βούρτσες.
Κατά τ' άλλα είναι η μεγάλη "δημοκρατική" παράταξη.
Η δημοκρατία τους μάρανε τους καρεκλοκένταυρους και τους θεσιθήρες που το μόνο που αλλαζονικά επιδιώκουν είναι μια καρέκλα για να κάτσουν τους συνήθως χοντρούς κώλους τους!

Παπουτσάκης είπε...

πιπέρι....καλύτερα να αποφεύγονται οι "κακές λέξεις".