Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

το μαχαίρι της αυτοκριτικής θα δώσει τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Πασόκ.

Οι συσχετισμοί μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου παγιώνονται υπέρ του Παπανδρέου. Το κόμμα μένει στον Παπανδρέου ακόμα και έκτακτα γεγονότα ή προβοκάτσιες να εμφανιστούν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΓΑΠ διευρύνει τη διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και «ισοφαρίζει» στο σύνολο των ερωτηθέντων. Ήδη στο στρατηγείο του Βενιζέλου έχουν λάβει το μήνυμα και μετά από τις πομπώδεις και βο(υ)ναπαρτικές εμφανίσεις σκύβουν το κεφάλι και προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα. Φανερά κάνουν όλοι δηλώσεις ενότητας και νίκης ενώ στο παρασκήνιο η μάχη βράζει με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Οι Παπανδρεϊκοί απαντούν : «Τα μικρά για τους μικρούς, τα μεγάλα για τους μεγάλους»! Βασική στρατηγική τους όμως είναι η πλήρης αποκάλυψη του Βενιζελο-Σημιτικού μετώπου, τακτική που βλέπουν ότι ανεβάζει τις μετοχές του Γιώργου, ότι φέρνει σε άμυνα το «επιθετικό πακέτο» των Βενιζελικών και ότι τεκμηριώνει τις κατηγορίες της προσχεδιασμένης υπονόμευσης από το 2004.

Οι σύμβουλοι του Βενιζέλου προτείνουν «ο Βενιζέλος να μην ξαναπεί το όνομα Γιώργος μέχρι τις 11 Νοεμβρίου». Την αποδόμηση του Παπανδρέου αναλαμβάνουν στελέχη που έχουν (λέει) στα χέρια τους κωδικοποιημένα όλα τα λάθη της περιόδου 2004- 2007. Δηλαδή πρόκειται να αποδείξουν ότι το μεγάλο πρόβλημα και η ασθένεια του Πασόκ τα 4 τελευταία χρόνια ήταν ο Παπανδρέου προσωπικά και κανένας άλλος. Αυτό όμως δίνει τη δυνατότητα αυτοκριτικής στον ΓΑΠ που έχει ήδη αρπάξει την ευκαιρία και τη χρησιμοποιεί με δόσεις αναμένοντας τις εξελίξεις και τα απρόβλεπτα δεδομένα. Και εδώ δηλαδή έχουν κάμει λάθος οι Βενιζελικοί που παραβλέπουν όλα τα λάθη(και εγκλήματα) του παρελθόντος και ότι ο Γιώργος ανεβαίνει από πάνω εξαιτίας των λαθών τους και τότε και τώρα.

Ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας των εσωτερικών εξελίξεων στο Πασόκ ακούει στο όνομα Σημίτης. Στην οχταετία του κρύβεται το μυστικό της αποτυχίας του σημερινού Πασόκ. Η τότε εξουσία, συνεπικουρούμενη από τα ΜΜΕ λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία στις αντίθετες τάσεις(ιδεολογικές και πολιτικές) του Πασόκ. Αν το Πασόκ δεν αντιμετωπίσει κατάματα αυτές τις τεράστιες εσωτερικές διαφορές και η νέα ηγεσία (είτε Παπανδρέου είτε Βενιζέλος) θα έχει τεράστια προβλήματα. Δυστυχώς εκεί οδηγείται πάλι η κατάσταση αφού το μεγάλο πρόβλημα του Πασόκ αναδεικνύεται ποιος θα είναι ο αρχηγός του και όχι η πολιτική του που αναγκαστικά κινείται στις παρυφές του λαϊκισμού, στην εύκολη άρνηση και στην απαξίωση και (εκ)μηδενισμό της πολιτικής της Κυβέρνησης! Δηλαδή απευθύνεται στη συσπείρωση των δυνάμεων που ήδη διαθέτει και όχι στον δύσκολο θετικό λόγο! Τι κατάφεραν μετά από μια εξοντωτική αντιπολιτευτική τακτική; Μια μεγάλη ήττα. Γιατί δεν μπορούν να βρουν τα αίτια της ήττας; Γιατί κάνουν σα να μην συμβαίνει τίποτα σε σχέση με τα λάθη του παρελθόντος. Κάποιος πρέπει να τους βγάλει από το αδιέξοδο και σίγουρα ο φαφλατισμός του Βενιζέλου τους χώνει ακόμα πιο βαθιά στη νοοτροπία του παρελθόντος αφού βασικός του σκοπός είναι η εξουσία και όχι η πολιτική. Με το σημιτικό εναγκαλισμό ο Βενιζέλος έχασε το προνόμιο της αυτοκριτικής και έτσι έχει υποστεί μια βαριά ήττα στο πεδίο της στρατηγικής και των εντυπώσεων.

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και η αυτοκριτική αποστροφή της Βάσως Παπανδρέου για όσους πλούτισαν επί ΠΑΣΟΚ. Η Βάσω όπως και ο Πάγκαλος βρίσκονται κοντά στον ΓΑΠ και αυτή η τοποθέτηση προοιωνίζει το τσουνάμι αυτοκριτικής που πρόκειται να πλήξει το Πασόκ τις επόμενες μέρες και το έχει ήδη υιοθετήσει ο Παπανδρέου.

2 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

ο Παπανδρέου επιτέθηκε χθες κατά μερίδας μέσων ενημέρωσης. «Θα παλέψω μέχρι τέλους με την προσπάθεια χειραγώγησης του κόμματος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη (στην τηλεόραση του Alter).

Προειδοποίησε επίσης ότι, στην περίπτωση που επανεκλεγεί, όποιος διαφοροποιείται «θα έχει συνέπειες» και τάχθηκε κατά των προσωπικών στρατηγικών, εκφράζοντας φόβο ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, οι κατηγορίες του περί «υπομονευτών» και οι αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Σημίτη προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Παπουτσάκης είπε...

Με τη φράση «θα αντιπαλέψω μέχρι τέλους με την προσπάθεια χειραγώγησης του κόμματος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», ο Γ. Παπανδρέου έδωσε και πάλι χθες το στίγμα του πώς αντιλαμβάνεται την ευθύνη του έναντι της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και της απόπειρας κάποιων ΜΜΕ να επηρεάσουν τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη (στο Alter), αίσθηση προκάλεσε ότι για πρώτη φορά χαρακτήρισε «σταυρό μαρτυρίου» το «δακτυλίδι της ηγεσίας» που του έδωσε ο Σημίτης το 2004, τονίζοντας ότι «χάριν της δημοκρατικής παράταξης» επέλεξε να αναλάβει το κόμμα μπροστά σε μια προδιαγεγραμμένη συντριπτική ήττα. Ο Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ανοικτής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ τη 12η Νοεμβρίου, παρότι ανέφερε ότι σε περίπτωση ήττας θα είναι «πλάι και θα αγωνίζεται για το κόμμα», ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

«Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί με προσωπικές στρατηγικές. Αν αυτό δεν αλλάξει, όποιος και να είναι αρχηγός θα έχουμε περιπέτειες», ανέφερε συγκεκριμένα. Υποστήριξε πως «είτε άθελα είτε όχι» το έργο του υπονομεύθηκε, από στελέχη, όπως οι Βενιζέλος, Παπαδόπουλος και Παπαντωνίου, καθώς υπήρξαν διαφοροποιήσεις έπειτα από συλλογικές αποφάσεις. Μάλιστα, προειδοποίησε πως εάν επανεκλεγεί, δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες πρακτικές.

Αιχμηρός υπήρξε και έναντι του Σημίτη. «Ρωτήστε τον ίδιο», ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για το ρόλο που διαδραματίζει σήμερα στις εσωκομματικές εξελίξεις. Κληθείς δε να αιτιολογήσει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα, τη χαρακτήρισε «πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας, διότι επί 10 μέρες διάβαζα τη μόνιμη αμφισβήτησή μου από εφημερίδες που έφτασαν στο σημείο να γράφουν «παραιτηθείτε κ. Παπανδρέου» και υπεραμύνθηκε της επιλογής του να ζητήσει μυστική ψηφοφορία, «καθώς σε άλλη περίπτωση θα μου έλεγαν ότι εκβιάζω το αποτέλεσμα». Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι διαβεβαίωσε πως αν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό «θα είχα παραιτηθεί και δεν θα εκπροσωπούσα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή».

Να λάβει σαφή θέση για το αν τον θεωρεί «υπονομευτή του ΠΑΣΟΚ» κάλεσε δημοσίως τον Γ. Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, με αφορμή την ευθεία μομφή που του απηύθυνε ο Πετσάλνικος, αλλά και έμμεσες αιχμές που άφησε για τον ίδιο χθες ο Χρ. Παπουτσής. Ο Παπαδόπουλος με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση χαρακτηρίζει τον Πετσάλνικο και όποιον συμφωνεί μαζί του «περιφερόμενους συκοφάντες, που διακινούν θλιβερές θεωρίες περί υπονομευτών». Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «φτηνές τις επιθέσεις που δέχεται ο Παπανδρέου» για δική του συμμετοχή και του Στ. Μάνου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του 2004.