Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

τα γλέντια της Κρήτης....σκοτώνουν!

Σε τραγωδία παραλίγο να εξελιχθεί προχθές το βράδυ το πανηγύρι για την Παναγία στο Φρε Αποκορώνου. Το απαράδεκτο «έθιμο» των άσκοπων πυροβολισμών, που δυσφημεί την Κρήτη, παραλίγο να στοιχίσει ακριβά για έναν άνδρα και μία γυναίκα, που βρέθηκαν στο πανηγύρι με τις οικογένειές τους. Τα δύο άτομα δέχτηκαν αδέσποτες σφαίρες και ευτυχώς νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Χανίων.


Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη κινητοποίηση για την υπογραφή «διακήρυξης για την πάταξη του φαινομένου των άσκοπων πυροβολισμών και της χρήσης όπλων», οι... μπαλωθιές άρχισαν να παίρνουν ένα χαρακτήρα τσαμπουκά, υποτιθέμενης αντίδρασης κατά των αρχών, ιδιότυπου «εθίμου», «επανάστασης μπρε» και τοπικής διασκέδασης….κάτι δηλαδή που μόνο τα «παλικάρια» οι Κρητικοί μπορούν να κάνουν ενώ όλοι οι άλλοι είναι χέστηδες!
Τις προηγούμενες μέρες, αστυνομικοί στο Ρέθυμνο κλήθηκαν να επέμβουν σε δύο τουλάχιστον γλέντια, για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες για άνευ λόγου μπαλωθιές. Οι συλλήψεις που γίνονται, πάντα κατόπιν συνεννοήσεων του τύπου «κάποιος πρέπει να ρθει στο τμήμα και θα αφεθεί ελεύθερος» το μόνο που κατάφεραν είναι να παγιώσουν το «έθιμο». Οι θερμόαιμοι συλληφθέντες τσαμπουκαλεύονται και γίνονται μεγαλύτεροι «επαναστάτες μπρε»...
Το θετικό είναι ότι αυξάνεται ο κόσμος που βλέπει με πολύ σκεπτικισμό αυτά τα φαινόμενα. Οι καλεσμένοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους συμμετέχοντας σε γλέντια με θερμόαιμους νεοκανίβαλλους και αρκετές φορές κάποιοι καταλήγουν στα νοσοκομεία και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους. Δε γίνεται όμως ένα υποτίθεται πολιτιστικό στοιχείο να διαλύει γλέντια, να σκοτώνει και να στέλνει συνεχώς κόσμο στα νοσοκομεία!
Τώρα τελευταία μόλις αρχίσει το «έθιμο», πολλοί προσκεκλημένοι σηκώνονται από τις θέσεις τους και αποχωρούν. Αρνούνται τον εκβαρβαρισμό της Κρήτης, την εγωιστική νεοκτηνωδία και την αγριότητα «εθίμων» που δεν έχουν καμία σχέση με τον φιλειρηνικό και αντιεπιθετικό πολιτισμό της Κρήτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TA THIMATA APO TIS PALOTHIE EINAI POLY LIGOTERA APO ALLES DRASTIRIOTETES P.X. APO TROXEA GIATI DEN KATARGOYME KAI TA AYTOKINITA.