Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

ΟΗΕ: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται από λιμό

Η ξηρασία, το AIDS και η χρόνια φτώχεια στο Λεσότο, τη Σουαζιλάνδη και τη Ζιμπάμπουε στη νότια Αφρική, χώρες οι οποίες δεν έχουν έξοδο στη θάλασσα, απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων με λιμό, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ χθες Τρίτη.Σημειώνεται "οξύτατη ξηρασία στις τρεις χώρες, μια από τις χειρότερες σοδειές στην καταγεγραμμένη ιστορία της Σουαζιλάνδης, και απίστευτα υψηλά επίπεδα HIV/AIDS στο Λεσότο", δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα Τζον Χολμς. "Αυτό συμβαίνει σε μια βάση πολύ ευάλωτων πληθυσμών ούτως ή άλλως", πρόσθεσε.
Στη Σουαζιλάνδη, με πληθυσμό μόλις 1 εκατ. ανθρώπων, το εν τρίτο του πληθυσμού από 15 έως 49 ετών πλήττεται από το HIV/AIDS. Εκτιμάται ότι η εφετινή σοδειά είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Χολμς, πάνω από 400.000 άνθρωποι στη χώρα αυτή χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Χολμς ζήτησε τη συγκέντρωση ενός ποσού ύψους 15,6 εκατ. δολαρίων ως κατεπείγουσα βοήθεια. Στο Λεσότο, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά την έλλειψη τροφίμων και σύντομα θα υπάρξει έκκληση για βοήθεια, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η μικροσκοπική χώρα υπέστη την πιο δεινή ξηρασία των τελευταίων 30 ετών και η σοδειά καλαμποκιού μειώθηκε κατά 40%. Πάνω από 400.000 άνθρωποι, το εν πέμπτον του πληθυσμού, χρειάζονται κατεπείγουσα επισιτιστική βοήθεια.Στη Ζιμπάμπουε, όπου διπλωμάτες επιρρίπτουν μέρος της κρίσης στον ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έχουν καλυφθεί μόλις στο μισό οι ανάγκες της χώρας σε βοήθεια. Μετά την έκκληση για 253 εκατ. δολάρια συγκεντρώθηκαν 123 εκατ. δολάρια, με τα 100 εκατ. δολάρια να δίδονται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Χολμς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: