Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

δυο ξαδέρφια "κλέφτηκαν" στην Κρήτη, εσείς θα μπορούσατε να .....ερωτευτείτε την αδερφή σας;

Επεισόδια με συμπλοκές και ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ δύο οικογενειών, συνέβησαν πριν λίγες μέρες στο Χαράκι, ένα χωριό κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης, επειδή ένας 26χρονος κτηνοτρόφος «απήγαγε» με τη θέλησή της, μια δεκαεξάχρονη ξαδέλφη του, με σκοπό το γάμο. Η συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι και η μικρή ηλικία της κοπέλας, προκάλεσαν αντιδράσεις στην οικογένεια της, που κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να επιστρέψει η κόρη στο πατρικό σπίτι.



Δύο άτομα, τραυματίστηκαν (το ένα σοβαρά) και νοσηλεύονται σε χωριστά νοσοκομεία ενώ οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού, κρατούν το στόμα τους κλειστό και δεν θέλουν να δώσουν εξηγήσεις ούτε στην Αστυνομία.






Για να αποτραπούν τα χειρότερα μεταξύ των δύο οικογενειών, το χωριό βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.









Δύο ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Santa Barbara, ο John Tooby και η Λήδα Κοσμίδη θέλησαν να ανακαλύψουν γιατί είναι ταμπού να ερωτευτεί ή και απλά να φιλήσει κανείς την αδελφή του, αλλά και προκαλούν μερικές βασικές αρχές της φροϋδικής θεωρίας.








Μελέτη αποκαλύπτει γιατί είναι «βρώμικο» να ερωτευτεί κανείς την αδελφή του













Πιστεύουν ότι αυτό το ένστικτο εξελίχθηκε φυσικά και δεν μπορεί να διδαχθεί.









Επιστήμονες της εξελικτικής βιολογίας πιστεύουν ότι η αιμομιξία θα μπορούσε να υπάρχει, ιστορικά. Σε πρώτη φάση η αποστροφή προς την αιμομιξία ρυθμίστηκε από τον αλτρουισμό και την αυταπάρνηση. Οι άνθρωποι ενσωμάτωσαν ένα σύστημα που τελικά συγχώνευσε τον αλτρουισμό με την αποστροφή προς την αιμομιξία.



Οι συλλέκτες-κυνηγοί(τροφοσυλλέκτες) της αρχαίας αγέλης ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν αυτά τα ένστικτα έναντι των ομοπάτριων και ομομήτριων συνανθρώπων τους. Αυτό το ένστικτο, πολύ γρήγορα, λειτούργησε ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις και τις υποχρεώσεις των «κυνηγών τροφής».









Η Leda Cosmides και οι συνάδελφοί της εξέτασαν και μελέτησαν αμέτρητα «γενεαλογικά δένδρα» και πάνω από 600 εθελοντές. Το αντικείμενο της έρευνάς τους, δεν το γνώριζαν οι εθελοντές για να μην τους προκαταλάβουν και τους αναστατώσουν.







Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν μια μεγάλη γκάμα συμπεριφορών και δραστηριοτήτων που θα μπορούσε να κάμει ένας άνθρωπος έναντι των αμφιθαλών αδερφών του. Π.χ. πόσες χάρες κάνατε πρόσφατα σε κάποιον αμφιθαλή σας και αν θα δίνατε ένα νεφρό σας σε έναν αμφιθαλή.









ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ











Φυσικά οι ερωτήσεις περιείχαν κάθε είδος ηθικού διλήμματος, και πιθανών σεξουαλικών σχέσεων με τους αμφιθαλείς.









Μεταξύ των εθελοντών ήταν και άνθρωποι που δεν είχαν ζήσει ποτέ στο ίδιο σπίτι με αμφιθαλείς αδερφούς τους. Είτε επειδή είχαν γεννηθεί με π.χ. 20 χρόνια διαφορά, είτε είχαν υιοθετηθεί.









Τελικά συμπέραναν ότι η αιμομιξία και ο αλτρουισμός στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτίζονταν ή βρίσκονταν πολύ κοντά. «Αυτό φαίνεται να λειτουργεί μη-συνειδητά» υποστηρίζει η Leda Cosmides.







Μάλιστα αν τα μεγαλύτερα παιδιά, βλέπουν την προσοχή της μητέρας τους να επικεντρώνεται σε ένα μικρότερο και τα υπόλοιπα παιδιά θα αναπτύξουν αλτρουιστική συμπεριφορά απέναντι στο μικρότερο παιδί άμεσα ή στο μέλλον.









Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό.







Πρέπει όμως να παρατηρήσουμε ότι η μελέτη αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες του Sigmund Freud, ο οποίος περιέγραψε τις Οιδιπόδειες ωθήσεις και συγκρούσεις.









Η Leda Cosmides πιστεύει ότι ο Freud είχε έναν πιθανό λόγο για τα συναισθήματά του αυτά. Είχε μητέρα μια περιποιητική νοσοκόμα που τον αγκάλιαζε και θήλαζε, με υπερβολική φροντίδα. Έτσι λογικά κατέληξε στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα.







το άρθρο για τη μελέτη βρίσκεται στο Reuters . com





Δεν υπάρχουν σχόλια: